Μελίσσα Έκκερς

16.5.2010

Πώς εργάστηκες για το νέο σου βιβλίο;

Μου θυμίζει λίγο περιπτώσεις στην αρχή της δεκαετίας του 1900 όπου εικονογράφοι πλησίαζαν συγγραφείς και τους ζητούσαν να προσαρμόσουν το κείμενο βάσει των εικόνων τους. Τέτοια είχε κάνει και η Jane Austen, μια άσκηση την οποία βρήκα αρκετά προκλητική. Βάσει δώδεκα έργων ζωγραφικής της Κύπριας καλλιτέχνιδας Μαρλέν Καρλετίδου, δημιούργησα μια ιστορία βασισμένη στα οπτικά στοιχεία των εικόνων, τα οποία παραλείπουν να παρουσιάζουν τον πρωταγωνιστή. Η ιστορία παίζει με όρους όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η οικογένεια και κυρίως με πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”την έννοια “σπίτι”. Έχοντας εγκαταλείψει την οπτική φαντασία μου, νιώθω ότι η απόδοση του κειμένου δεν αναπτύσσει μια ιδέα που αρχικά ήθελα να βγάλω προς τα έξω, αλλά ένα ταξίδι μέσα στο οποίο έπρεπε να βάλω τάξη, ζωή και ροή για να βγει τελικά μια ιστορία που αντιπροσωπεύει κάποιες έννοιες για τις οποίες είχα εγώ η ίδια κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία, το νόημα και τη χρήση τους γενικότερα.

Έχεις την “ευθύνη” και για ένα χώρο στο κέντρο της Λευκωσίας. Πώς θα τον ονόμαζες και ποιες είναι οι προσδοκίες σου απ’ αυτόν;

Η ονομασία του καταστήματος ενσωματώνει τη λέξη “House” (οικία) κάτι το οποίο ήθελα να δοθεί ως ατμόσφαιρα στο χώρο. Ωστόσο τα πράγματα προς πώληση στο κατάστημα είναι για το σπίτι και για τον άνθρωπο που ζει μέσα σ’ αυτό. Ως όρος, το concept store ίσως να ήταν η ιδανική λέξη για να περιγράψει κανείς το χώρο εφόσον τα προϊόντα του, το στήσιμο του χώρου, μέχρι και η τιμή των αντικειμένων έχουν κάποια ιστορία ή τουλάχιστον μια άποψη. Θα ήθελα να συνεχίσει να διαμορφώνεται ανάλογα με τις τάσεις της εναλλακτικής αγοράς ή ευρύτερα της κοινωνίας και να δυναμώσει η “κοινωνική” του ιδιότητα, οργανώνοντας περισσότερες εκδηλώσεις. Θα ήθελα επίσης να τονίζει τους επιπρόσθετους χώρους της Πολυκατοικίας Πάνθεον, τη γκαλερί Πάνθεον στον δεύτερο όροφο και τη μουσική σκηνή του τρίτου ορόφου, τον “Τρίτο”.

+ Η Μελίσσα Έκκερς υπογράφει το παιδικό βιβλίο “Πετώντας σε κόκκινους ουρανούς” το οποίο θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου στη γκαλερί Πάνθεον (2ος όροφος της πολυκατοικίας Πάνθεον). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Συνδέσμου Πάνθεον και διατίθεται στο κατάστημα Τhe House of Larimeloon (1ος όροφος της πολ. Πάνθεον) και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Πληροφορίες www.pantheonculture.org και 22670843.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αντώνης Αντωνίου

5.12.2010 Ο Αντώνης Αντωνίου χορεύει και προβάρει τις κινήσεις του στον ΘΟΚ   Τι ...

Βερόνικα Αλωνεύτου

Η Βερόνικα Αλωνεύτου θα συνεχίσει να παίζει μουσική στους δρόμους γιατί την τρώει το ...

Στέλιος Χλιαράς

15.5.2011   Τι κάνεις; Προσπαθώ να είμαι καλά σε ένα κόσμο που τον ρυθμίζουν ...

Κατερίνα Κυριάκου

Η Κατερίνα Κυριάκου είναι περφόρμερ με συναίσθημα στο έπακρον Τι κάνεις; Προσπάθειες, πειράματα και ...

Λήδα Καραγιάννη

Ποια είσαι; Είμαι η Λήδα Καραγιάννη. Είμαι μέλος της θεατρικής ομάδας Point To Contemporary ...

Ελένη Μούζουρου

8.8.2010 Τι κάνεις; Εδώ και μερικούς μήνες ζώ και δουλεύω στο Βερολίνο Τι έχεις ...

X