Μιχάλης Κορομίας

23.5.2010

Πώς εργάστηκες για την περφόρμανς The Feast;

Τρώγοντας!:-) Η διαδικασία των προβών περιελάμβανε έντονα το στοιχείο του φαγητού. Είτε ένα τραπέζι γεμάτο λαχανικά, κρασιά, πατατάκια, φρούτα, γλυκά, είτε βραδινή συνάντηση για δείπνο σε σπίτι, είτε ο κάθε περφόρμερ μόνος του με κάποια φαγώσιμα σε μια γωνιά του στούντιο… Μέσα απ’ αυτά άρχιζαν να έρχονται ιδέες. Οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι, έφεραν πολλά στο μυαλό. Και πραγματικά είναι εντυπωσιακό όταν συνειδητοποιείς πόσα πράγματα και γεγονότα της ζωής μας έχουμε συνδεδεμένα με το φαγητό. Από εκεί προχωρούσαμε σε παρουσίαση αυτών που μας ήρθαν στο μυαλό (με αυτοσχεδιασμούς, κίνηση, εξιστόρηση, τραγούδι, συνδυασμό εκφραστικών μέσων κ.ά.). Από ένα σημείο και μετά άρχισε να δημιουργείται ο χαρακτήρας τού κάθε περφόρμερ. Για μένα η συμμετοχή σε αυτή την παράσταση σημαίνει πολλά. Πρώτα από όλα είμαι χαρούμενος, γιατί με τη Λία Χαράκη είμαστε πλέον πολύ φίλοι. Αυτή είναι η έκτη φορά που δουλεύουμε μαζί. Επιπρόσθετα, νιώθω τυχερός γιατί μπορώ να δουλεύω με μια ομάδα της οποίας η δουλειά γίνεται με τρόπο που με αφήνει ελεύθερο να δημιουργήσω και να νιώσω δικό μου αυτό που κάνω.

Το θέατρο και ο πειραματισμός είναι δύο ξεχωριστά πράγματα;

Το θέατρο είναι ένας πειραματισμός. Επομένως, δεν μπορώ να το διαχωρίσω απόλυτα από τον πειραματισμό. Ο πειραματισμός υπάρχει σε κάθε μορφή τέχνης. Ο πειραματισμός υπάρχει και πέρα από τις τέχνες. Σε κάθε μέρα της ζωής μας της ίδιας, και είναι απαραίτητος. Κάτι το οποίο δεν ακολουθεί την πεπατημένη, παραμένει φρέσκο και ζωντανό. Στο The Feast οι θεατές είναι πάνω στη σκηνή, συμμετέχουν (χωρίς να σημαίνει ότι τους ζητείται να κάνουν κάτι), βρίσκονται κάτω από τα ίδια φώτα που φωτίζουν τους περφόρμερ, αγγίζουν τα ίδια πράγματα με αυτούς, γεύονται, μυρίζονται… Μια άλλη βασική διαφορά ανάμεσα στο “The Feast” και τις παραστάσεις θεάτρου είναι το ότι τα κείμενα και όλη η υπόθεση του έργου, έχουν δημιουργηθεί από την ομάδα που συμμετέχει στην παράσταση. Δεν προϋπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, ούτε δοσμένοι χαρακτήρες ρόλων. Όλα δημιουργούνται στις πρόβες.

Οι σωστές επιλογές κάνουν τους καλούς ηθοποιούς;

Ποιος είναι ο καλός ηθοποιός; Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του κριτήρια. Το καλός ή κακός ηθοποιός είναι έννοιες υποκειμενικές. Κατά τη γνώμη μου, η σκληρή δουλειά και η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχεις κάτι καλό. Και κάπου εδώ είναι που έρχεται η σπουδαιότητα της σωστής επιλογής. Για μένα σωστή επιλογή είναι να καταφέρεις να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και που σε κάνει να περνάς ωραία. Όταν σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε η δημιουργικότητά σου, η φαντασία, η ενέργεια, η απόδοσή σου, κατ’ επέκταση, μεγιστοποιούνται και το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι δυνατό και σε κάνει να φαίνεσαι καλός ηθοποιός. Αν αυτά που κάνεις δεν τα αγαπάς πρώτα εσύ, τότε έχει αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στο αποτέλεσμα.
+ Ο Μιχάλης Κορομίας συμμετέχει στο The Feast της Λίας Χαράκη που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι το τέλος Μαΐου στο εστιατόριο Αλιάδα στη Λεμεσό. Προ ημερών ολοκλήρωσε ως υπεύθυνος για τη διαμόρφωση και υλοποίησή του, το θεατρικό πρόγραμμα HEAR ME OUT για νέους (σύμπραξη του ΘΟΚ και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης). Ετοιμάζει επίσης ένα θεατρικό δρώμενο από αρχαία ελληνική τραγωδία σε σκηνοθεσία Αννίτας Σαντοριναίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 12 Ιουνίου στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χάρης Βαρνάβας

Ποιος είσαι; Κατάγομαι από τη Λάρνακα, και τα τελευταία χρόνια κατοικώ στη Λευκωσία. Από ...

Ρεμπέτικη ΦαΤριάς

Η Άννα, ο Χρίστος και ο Σωτήρης είναι η Ρεμπέτικη ΦαΤριάς Τι… “παίζεται”; Είμαστε ...

Μαρία Ματσούκα

Ποια είσαι; Είμαι η Μαρία Ματσούκα, αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια κοσμημάτων. Το 2012 δημιούργησα την ...

Μαρίνα Ξενοφώντος

Η Μαρίνα Ξενοφώντος “ζει” στο “κοντέινερ” Πού βρίσκεσαι; Τον τελευταίο χρόνο βρίσκομαι στην οδό ...

Ραφαέλλα Καβάζη

Ποια είσαι; Μια ονειροπαρμένη, ενθουσιώδης, διαχυτική και αργοπορημένη κοινωνιολόγος και ηθοποιός στα 27 παρά. ...

Νικόλας Στυλιανού

18.4.2010 Ο ρόλος του γιατρού στις “Σεξουαλικές Νευρώσεις Των Γονιών Μας” είναι εκείνος που ...

X