«Χέρι» στον πολιτισμό

  • Με επιτόκιο 0,5% περιμένουμε να χτίσουμε μουσείο

  • Στη Βουλή η διαχείριση του ταμείου για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου και το κατά πόσο υπάρχουν τα 38 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν μαζευτεί από το 1987

Τα μισά από τα 111 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θα μπορούσε να βρίσκονται σήμερα στο ταμείο που δημιουργήθηκε το 1987 με σκοπό την ανέγερση Κυπριακού Μουσείου. Αυτό, εάν γινόταν ορθή διαχείριση του ταμείου.

Ο προϋπολογισμός του ταμείου για την ανέγερση του Κυπριακού Μουσείου, το οποίο διαθέτει περί τα 38 εκατομμύρια ευρώ, θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το θέμα αναμένεται να εγείρει η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ταμείο-φάντασμα

«Δεν υπάρχει τίποτα στο ταμείο», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τελευταία συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του ταμείου για το 2011.

Άφησε έτσι να νοηθεί πως τα 38 εκατομμύρια που μαζεύτηκαν στο ταμείο από το 1987 (όταν δημιουργήθηκε), χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των οποιωνδήποτε δημοσιονομικών ελλειμμάτων και, άρα, δεν είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Ο προϋπολογισμός του ταμείου συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση του ταμείου.

Η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου, που καθιδρύθηκε με βάση το άρθρο 4(1) του περί Κυπριακού Μουσείου (Ίδρυση Ταμείου διά την Ανέγερση) Νόμο, αποτελείται από τον εκάστοτε γενικό διευθυντή του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως πρόεδρο (σήμερα ο Μάκης Κωνσταντινίδης), τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών (Χρίστος Πατσαλίδης) και του Γραφείου Προγραμματισμού (Γιώργος Γεωργίου), τον γενικό λογιστή της Δημοκρατίας (Ρέα Γεωργίου) και τον διευθυντή του τμήματος Αρχαιοτήτων (Μαρία Χατζηκωστή), ως μέλη.

Με επιτόκιο 0,5%

Από το 1987, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 61/87, προνοώντας την «Ίδρυση Ταμείου διά την ανέγερσιν Κυπριακού Μουσείου», έχουν αποταμιευθεί συνολικά 38 εκατ. ευρώ (και μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται να ανέλθουν στα 38.311,264 ευρώ).

Τα έσοδα του ταμείου προέρχονται από:

  • Τα φορολογικά έσοδα παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, και δεν τοκίζονται.

  • Το 30% των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

  • Την πώληση αντιγράφων κυπριακών αρχαιοτήτων.

  • Την πώληση γραμματοσήμων.

Το ποσό από το σύνολο των εσόδων αυξάνεται αναλόγως και των τόκων που αποφέρει. Το ταμείο για την ανέγερση του Κυπριακού Μουσείου βρίσκεται στο πάγιο ταμείο του κράτους. Όλα τα αποθεματικά του ταμείου είναι έντοκα, με επιτόκιο 0,5%. Κι αυτό γιατί, ενώ το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 1%, απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που τέθηκε σε ισχύ το 2001 αναφέρει πως θα αφαιρείται 0,5% του εκάστοτε καθοριζόμενου επιτοκίου. Αξίζει να αναφερθεί πως προηγούμενη υπουργική απόφαση καθόριζε τον τόκο στο εντυπωσιακό -για τα σημερινά δεδομένα- 6,75%.

Γιατί όχι ομόλογα;

Το 2009, τα έσοδα του ταμείου ανήλθαν στα 1.4 εκατ. ευρώ, περίπου, τα οποία απέφεραν τόκους 166 χιλιάδες ευρώ.Αν τα χρήματα του ταμείου βρίσκονταν σε λογαριασμό εμπορικής τράπεζας (που προσφέρει επιτόκια από 4 – 7%), θα κερδίζαμε τα τελευταία τρία χρόνια -με πολύ απλούς υπολογισμούς- τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα «γιατί το ταμείο δεν μεταφέρεται σε εμπορική τράπεζα που προσφέρει μεγαλύτερο επιτόκιο; Ή, ακόμη, γιατί δεν γίνονται κρατικά ομόλογα, που προσφέρουν επιτόκιο 6%;

«Εάν φύγουν 40 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει η Κυβέρνηση με κάποιον τρόπο να αναπληρώσει το ποσό», αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. Το ποσό που υπάρχει στο ταμείο εξυπηρετεί την Κυβέρνηση για την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Μερόπη Μωυσέως

Δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2011 στο «Π»

You May Also Like

Οι συναυλίες του Σεπτέμβρη

Το καλοκαίρι πάει χέρι χέρι με τις συναυλίες, η φετινή τραγωδία του Ιούλη, ωστόσο, ...

Κτήρια με ψυχή | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαθωμάς* Δεν υπάρχει πιο μελαγχολικό και λυπηρό θέαμα στην εικόνα μιας ...

Πολιτιστικές Επιχορηγήσεις

Αξιότιμοι κύριοι/ες Όταν στο τέλος Ιανουαρίου συναντήσαμε τον νέο διευθυντή των Πολιτιστικών υπηρεσιών του ...

Στο μυαλό των αρχιτεκτόνων του Neues Museum του Βερολίνου

Στο νησί του ποταμού Σπρέε, στην «καρδιά» του Βερολίνου, μιας πόλης άλλοτε στοιχειωμένης από ...

Τέχνη σε κρίση

«Δεν θέλουμε χαμηλόμισθους και ανειδίκευτους εργάτες να μεταφέρουν έργα του Πικάσο». Με την απόλυτη ...

Εμπρός για μουσείο

Έτοιμα όλα για να βγουν σε προσφορές για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου εντός ...

X