Στην τριάδα του LUX η ταινία Attenberg

Η ταινία Attenberg, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, είναι μία από τις τρεις τελικές υποψήφιες για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Lux.

Το βραβείο διεκδικούν επίσης η ταινία «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέν Γκεντιγκιάν από τη Γαλλία και η ταινία «Play» του Ρούμπεν Οστλουντ, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη κατάφερε να αφήσει πίσω της ταινίες σπουδαίων δημιουργών όπως Το Άλογο του Τορίνο του Μπέλα Ταρ, το Essential Killing του Γερζί Σκολιμόφσκι, το La Havre του Άκι Καουρισμάκι, το Habemus Papam του Νάνι Μορέτι και το Πίνα του Βιμ Βέντερς.

Οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η τελική επιλογή θα γίνει τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, οπότε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν ποια από τις τρεις ταινίες θα λάβει το βραβείο.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι υποψήφιες ταινίες πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

Όπως και με προηγούμενους νικητές, η ταινία που θα κερδίσει το φετινό βραβείο θα έχει οικονομική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού της σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προσαρμογής της για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, καθώς και την παραγωγή ενός 35λεπτου αντίτυπου για κάθε χώρα ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD.

You May Also Like

Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, έπειτα ...

Ιούλιο η πρώτη κοινή συνάντηση της Επιτροπής για τον Πολιτισμό

Την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η πρώτη κοινή συνάντηση των μελών, Ε/κ και ...

Διευθυντής μουσείου καίει έργα τέχνης διαμαρτυρόμενος

Aπό τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ριζοσπάστης διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Καζόρια, απειλούσε ...

Οι «Όρνιθες» του Μπ. Μακρίδη κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα στο διαδίκτυο

Μια αξέχαστη παράσταση έγινε αφορμή για ταινία. Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» ...

Έκλεισαν οι φάκελοι για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πρωί πρωί βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Πάφου, ...

ΒΙΒΛΙΟ | Η Χρησιμότητα του Άχρηστου

Γράφει η Αίγλη Τούμπα Η Χρησιμότητα του Αχρηστου Του Νούτσιο Όρντινε Εκδόσεις Άγρα σελ. ...

X