Κηδεύτηκε ο Νίκος Θέμελης

«Ο Νίκος ήταν η ευρωπαϊκή ιδέα σε πράξη, ο εκσυγχρονισμός σε μαχητική έκδοση. Απέναντι στην εκτεταμένη μιζέρια της ελληνικής πολιτικής ζωής που απεχθάνεται τη μόρφωση, δυσπιστεί στην ευπρέπεια και καλλιεργεί μια επίπλαστη ευαισθησία ήταν ο σταθερός υπερασπιστής του ορθολογισμού, της παιδείας, της γνώσης, της εντιμότητας και του ήθους. Γι’ αυτόν η πολιτική δεν περιοριζόταν στη διαμάχη για την εξουσία και τη νομή της αλλά αφορούσε αξίες, οράματα, πεποιθήσεις για την κοινωνική ζωή. Ήταν σε όλους τους αγώνες χωρίς δισταγμούς, χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του ακόμη και όταν η αρρώστια άρχισε να τον καταπονεί». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον επί τριακονταετία στενό του συνεργάτη και τον «αδελφικό φίλο» Νίκο Θέμελη, το απόγευμα της Δευτέρας στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κοιμητήριο Παπάγου.Στον λιτό και μοναδικό επικήδειο, εμφανώς θλιμμένος αλλά κύριος της συγκίνησής του, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε τόνο προσωπικό για τον «Νίκο που ξεχώριζε»: «Δεν ήταν μόνο η εκτεταμένη μόρφωση, η αγάπη στη μουσική, η ενασχόληση με τη λογοτεχνία που τον διέκριναν αλλά και η προσωπικότητά του. Έδινε σημασία στις άλλες γνώμες, αποστρεφόταν τις εμπάθειες και τους δογματισμούς, πρόσεχε τις προσωπικές πλευρές των προβλημάτων, προσπαθούσε να πετυχαίνει συνθέσεις. Αλλά ήταν ταυτόχρονα κριτικός όταν έπρεπε, καυστικός για την ιδιοτέλεια, ειρωνικός για τα μεγάλα λόγια. Πάντα σταθερά προσηλωμένος στις αξίες που πίστευε: στην αντίληψή του για μια κοινωνία που πρέπει να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδό της, στην πεποίθησή του ότι κάθε άτομο έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις, η εναντίωση στους άκρατους εγωισμούς, η διαμάχη με την ισοπεδωτική μετριότητα. Ήταν απόλυτα συνεπής απέναντι σε όσα πίστευε. Υπερασπιζόταν τις φιλίες του και τις επιλογές του. Ήταν ανοιχτός στον άλλο, φιλικός, πρόθυμος να βοηθήσει, ανθρώπινος».

Μίλησε για τον γενναιόδωρο φίλο Νίκο, που πρόσφερε απλόχερα ιδέες και χιούμορ, για τις βραδιές ξενοιασιάς στο σπίτι του χάρη στο κέφι του, για τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, τους «απρόσμενους και εντυπωσιακούς εαυτούς» του Νίκου, για τα βιβλία του «που αγαπήθηκαν και διαβάστηκαν από χιλιάδες αναγνώστες, γιατί μπορούσαν μέσα σε αυτά να βρουν την πάλη για τις ιδέες και το νόημα της πολιτικής πράξης, τις διακυμάνσεις και τις συγκρούσεις της εθνικής ιδεολογίας, τις ταυτότητες της ελληνικής κοινωνίας».
Εκτός από τον Κώστα και τη Δάφνη Σημίτη, που σχεδόν ως μέλη της οικογένειας ακολούθησαν τη σωρό του Νίκο Θέμελη ως την τελευταία της κατοικία ακολουθώντας τη σύζυγό του Μαριάννα, στην κηδεία παρευρέθηκαν άνθρωποι του πολιτικού, του δημοσιογραφικού και του εκδοτικού κόσμου: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός ΠεριβάλλοντοςΝίκος Σηφουνάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος ΧυτήρηςΑπόστολος Κακλαμάνης και Νάσος Αλευράς, οι πρώην βουλευτές Γιάννος ΠαπαντωνίουΧρήστος ΒερελήςΕλένη Κούρκουλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο Νίκος Αθανασάκης. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Σιούφας. Παρών και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας.
Τον συγγραφέα Νίκο Θέμελη αποχαιρέτισαν μέλη του εκδοτικού κόσμου, οι εκδότες του Νώντας Παπαγεωργίου από το Μεταίχμιο και Κάτια Λεμπέση από τον Κέδρο, η Εύα Καραϊτίδη της Εστίας, ο Νίκος Γκιώνης των εκδόσεων Πόλις, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη και οι πρώην διευθυντές Ηλίας Λάζος και Μυρσίνη Ζορμπά, η επιμελήτριά του Ελένη Μπούρα. Κοντά σε αυτούς και οι ομότεχνοι από τον χώρο της λογοτεχνίας και της διανόησης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξης Ζήρας, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ρέα Γαλανάκη, η Φωτεινή Τσαλίκογλου και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Ευγενία Φακίνου με τον Μιχάλη Φακίνο, ο Δημήτρης Μαρωνίτης και Ανθή Μαρωνίτη, η Χριστίνα Ντουνιά, ο Γιώργος Μπράμος, ο Κώστας Ακρίβος, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, η Άννα Φραγκουδάκη, η Μαριλίζα Μητσού.
«Ήταν βαθιά του πεποίθηση ότι πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τη χώρα, για να πάψουμε να είμαστε οι περιθωριακοί της Ένωσης και να μετατραπούμε σε ενεργούς πρωταγωνιστές μιας πορείας ενοποίησης» είπε ο κ. Σημίτης για τον διαφωτιστή Νίκο.
Το απόγευμα ήταν ευχάριστο, το αεράκι στον Υμηττό δροσερό, τα τζιτζίκια συνόδευαν υποβλητικά τα δακρυσμένα μάτια των φίλων του Νίκου Θέμελη που παρακολούθησαν τη σεμνή τελετή, απόλυτα σύμφωνη με το ύφος και το ήθος του Νίκου Θέμελη. Χαμηλόφωνα ο καθένας είχε κάτι να θυμηθεί, τα τελευταία του λόγια πριν από λίγες μέρες, την εργατικότητά του, την ειλικρίνεια με την οποία αντιμετώπιζε την κατάσταση της υγείας του, την ευχάριστη προσωπικότητά του, το χιούμορ του, τον «τρόπο του που σε κέρδιζε», όπως σημείωσε ο κ. Σημίτης.
«Σήμερα ας κάνουμε μια γενναία προσπάθεια να μη σκεφτόμαστε ότι χάσαμε κάποιον που αγαπούσαμε», κατέληξε. «Είναι επώδυνο και δύσκολο, αλλά ας αναλογιστούμε εκείνο που κερδίσαμε από την παρουσία του, το θετικό, τις ιδέες, την προσφορά του. Αποτελούν τμήμα του εαυτού μας. Και γι’ αυτό ο Νίκος θα ζει μαζί μας. Θα μας συνοδεύει το παράδειγμα της φιλίας του, της ανιδιοτέλειάς του, της προσπάθειας για το καλύτερο».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

Το Cyprus Film Days ψάχνει νεαρούς κριτές κινηματογράφου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου καλεί νεαρούς και νεαρές σινεφίλ να συμμετέχουν στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία ...

29ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου | Τα αποτελέσματα

Με την φιλοξενία των πέντε παραγωγών που διακρίθηκαν κατά το 29ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού ...

Πρώτο τρέιλερ από την νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ένα αεροπορικό δυστύχημα φέρνει τους επιβάτες του αεροπλάνου πιο…  κοντά, στη νέα ταινία του ...

Cūprum: ο χαλκός ως «γέφυρα»

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ...

Η ταινία Argo νικητής των φετινών Οσκαρ

H ταινία Argo απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την φετινή χρονιά. επιστεγάζοντας την ...

13 ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο στο ISFFC

Με δεκατρείς ταινίες κυπριακής παραγωγής ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ...

X