Έτοιμη η ταινία Fish n’ Chips, του Ηλία Δημητρίου

A fishy smell of happiness. Αυτό είναι το tagline της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου, με τίτλο Fish n’ Chips. Τα γυρίσματα έγιναν σε Κύπρο και Αγγλία πέρυσι και η ταινία ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της, που θα γίνει στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μοντρεάλ [18-28 Αυγούστου].

Η ταινία θα προβληθεί στο τμήμα “Focus on World Cinema”, το οποίο περιλαμβάνει 73 μεγάλου μήκους ταινίες και 70 μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο. Εκτός από την ταινία του Ηλία Δημητρίου, συμπαραγωγή Ελλάδας και Κύπρου, θα προβληθεί στο ίδιο τμήμα η “Αμνηστεία” του Αλβανού Μπουγιάρ Αλιμανί, μια πραγματικά εξαιρετική ταινία γαλλικής, ελληνικής και αλβανικής συμπαραγωγής [ο σκηνοθέτης ζει μόνιμα στην Ελλάδα] που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην Κύπρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Πράσινης Γραμμής.

Ελληνικό “παρών” θα υπάρχει και στις μικρού μήκους ταινίες όπου ο Έυρης Παπανικόλας θα παρουσιάσει την ταινία του Just a perfect day.

Fish n’ Chips

Το «Fish n’ Chips» είναι μια παραγωγή των Filmblades, Pan Entertainment και Ammos Films, σε σενάριο του ίδιου του Ηλία Δημητρίου και με πρωταγωνιστές τους Μάριο Ιωάννου, Μαρλένε Καμίνσκι, Αν Μαρί Ο’Σάλιβαν, Διομήδη Κουφτερό, Αλκιστη Παυλίδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδρέα Φυλακτού και Στέφανι Νεοφύτου.

 O Ηλίας Δημητρίου δίνει στο “Π” μια περιγραφή της ταινίας: 

«Ο Άντι [Μάριος Ιωάννου] είναι ένας Κύπριος που ζει στο Λονδίνο, ένας “Τσάρλης”, δουλεύει σε ένα fishάδικο και η ταινία ξεκινά με τη μαμά του Άντι [Άλκηστις Παυλίδου], η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ και -επειδή ξεχνά πού βρίσκεται- συνέχεια φεύγει για να πάει στην Κύπρο. Και το σκάει. Είναι μια escaper. Έτσι ξεκινά η ταινία. Φεύγει από το fishάδικο για να πάει στην Κύπρο. Με αυτή την αφορμή, παίρνει ο Άντι την πρωτοβουλία να πάει τη μητέρα του στην Κύπρο. Ζητά άδεια από το αφεντικό του, έναν Τουρκοκύπριο, αλλά αυτός αρνείται γιατί είναι σύντομη η προειδοποίηση. Γίνεται ένας καβγάς, τσακώνονται και ο Άντι αποφασίζει να πάρει την οικογένεια ολόκληρη και να πάνε στην Κύπρο. Ξέρει ότι θα έχει απολυθεί μετά απ’ αυτό, δεν το λέει όμως σε κανένα. Όταν φτάνουν στην Κύπρο, μένουν στο σπίτι του αδελφού του [Διομήδης Κουφτερός], ένα σπίτι νεόπλουτων με δάνεια. Ο αδελφός του μένει σ’ αυτό το σπίτι αλλά είναι καταχρεωμένος. Ο Άντι εντυπωσιάζεται με τη ζωή στην Κύπρο, με το πόσο “πλούσιοι” είμαστε, πόσο ωραία ζούμε, με μεγάλα αυτοκίνητα, μεγάλα σπίτια. Έτσι αποφασίζει να δημιουργήσει στην Κύπρο τη δική του επιχείρηση. Αυτό είναι το μεγάλο του λάθος. Από τότε όλα πάνε στραβά. Ανοίγει ένα fishάδικο σε παραλία όπου πάνε μόνο Κύπριοι. Μα ποιος να φάει Fish & Chips; Τσακώνεται με τη Γερμανίδα σύντροφό του, η οποία έχει μια κόρη πρώην ναρκομανή και όλα αυτά φέρνουν προστριβές. Μένουν στο σπίτι του αδελφού του, κοιμούνται στο δωμάτιο του ζευγαριού και το ζευγάρι μένει στο δωμάτιο των ξένων, η μάνα κοιμάται στον καναπέ. Όλοι ξεσηκώνονται, η κουνιάδα [Μαργαρίτα Ζαχαρίου] δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη και η διαμονή αυτών φέρνει προστριβές και σε αυτό το ζευγάρι. Τσακώνονται κι αυτοί μεταξύ τους. Παράλληλα η μάνα έρχεται στην Κύπρο αλλά δεν αναγνωρίζει ακόμη τη χώρα και συνεχίζει να θέλει να επιστρέψει. Την κλείνουν σε ένα γηροκομείο, το μαγαζί αποτυχαίνει εντελώς, κάνουν εκεί ένα πάρτι και αποτυχαίνει, και το μόνο που καταφέρνει ο Άντι είναι να φύγει – τον παρατά εν τω μεταξύ η σύντροφος και η κόρη της και μένουν τελικά τα αδέλφια στο σπίτι, με τη μάνα τους στο γηροκομείο.»

Το τρέιλερ της ταινίας εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=YT1_pS71z2Q 

You May Also Like

Buffer Fringe | Υπαίθριο θέατρο η Νεκρή Ζώνη

Σε ανοιχτό θεατρικό χώρο μετατρέπεται η νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα η Μεσαιωνική Τάφρος έναντι ...

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους

Γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου (αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο ΠΚ) Με μια πολύ ...

Χρίστος Χατζήπαπας: Ένα Τουρκάκι στο Κιόνελι

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ανακήρυξη του ...

Το βίντεο που γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου

Ένα σπουδαίο βιντεάκι που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο παρουσιάζει την πολυπολιτισμική Κύπρο ...

Το αρχείο ενός σπουδαίου δημοτικιστή σε μία ιστοσελίδα

Ο κορυφαίος Ελληνας φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς άφησε παρακαταθήκη ένα τεράστιο έργο. Αδρό πειστήριο της ...

Συνάντηση μουσικής και λόγου στο πρώτο «Κρω!»

Η μουσική συναντά τον λόγο στην πρώτη διοργάνωση του «Κρω!», μιας εκδήλωσης για την ...

X