Απειλή για την «πολιτιστική ασφάλεια» της Κίνας η Lady Gaga;

Με έξι «απαγορευμένα» τραγούδια σε μια μακρά λίστα ανεπιθύμητων δυτικών, η Lady Gaga μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη ως η μεγαλύτερη πολιτιστική απειλή της Κίνας.

Η γνωστή τραγουδίστρια είναι στην κορυφή της «μαύρης λίστας» με τα 100  τραγούδια που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας ως απαγορευμένα, γιατί βλάπτουν την «εθνική πολιτιστική ασφάλεια» [national cultural security].  Πρόκειται για τα τραγούδια The Edge of Glory, Hair, Mary the Night, Americano, Judas και Bloody Mary.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται η Μπιγιονσέ γιατί τραγουδά Girls Run The World, οι Backstreet Boys για το I Want It That Way αλλά και η Kέιτι Πέρι για το Last Friday Night, το οποίο αναφέρεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, απαγορεύεται το «κατέβασμα» [downloading] των 100 τραγουδιών της λίστας γιατί δεν κατατέθηκαν για επίσημη έγκριση από το κράτος.

Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα.

Μουσικές ιστοσελίδες έλαβαν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να αποσύρουν τα επίμαχα τραγούδια. Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, όσοι δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να διωχθούν δικαστικά.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε λίστα απαγορευμένων τραγουδιών. Η Lady Gaga είχε περιληφθεί σε άλλη μία, με το τραγούδι Born This Way. Συνολικά, η κυρία Gaga και η Christina Aguilera μοιράζονται την κορυφή με επτά απαγορευμένα τραγούδια έκαστη.

Μάλιστα, η πρώτη λίστα που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, έθετε εκτός διαδικτύου τα χριστουγεννιάτικα Jingle Bells και Have Yourself a Merry Little Christmas.

Οι 485 εκατ. χρήστες του διαδικτύου δέχτηκαν με ιδιαίτερα σχόλια την είδηση: «Τι υπέροχη χώρα! Όποιος γράφει ένα τραγούδι, θα πρέπει να το καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για να το τραγουδήσει!», σχολίασε κάποιος.

Η σημαντικότερη ερώτηση ωστόσο ήταν η εξής: «Το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να ακούμε μόνο κόκκινα [επαναστατικά] τραγούδια;».

You May Also Like

Δωρεά στο Θεατρικό Μουσείο τα κοστούμια της «Οδύσσειας»

Τα κοστούμια της θεατρικής παραγωγής «Οδύσσεια» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κύπρια» το ...

Χ Βύρωνος | Στη Λευκωσία, στα κυπριακά

Με ένα ρεαλιστικό έργο το οποίο θα παρουσιάσουν στη νέα τους στέγη επιστρέφουν στα ...

Standing ovation for John Malkovich

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία δόθηκε χθες βράδυ η παράσταση «Κολασμένη Κωμωδία: ...

Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς στο Θέατρο Ριάλτο

Με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας-Θοδόσης Πιερίδης» βραβεύεται τo Θέατρο Ριάλτο Στην επέτειο ...

Συλλογές στο προσκήνιο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Το ενδιαφέρον του κοινού στις δικές του συλλογές επιχειρεί να στρέψει το Πολιτιστικό Ίδρυμα ...

Πρόταση ενίσχυσης της νομοθεσίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει δράση, μέσω ενίσχυσης της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου ...

X