Βανδαλισμός σε έργο τέχνης στην Αθήνα

Θύμα βανδαλισμού έπεσε η εγκατάσταση της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου με τίτλο «Red Eyed Sky Walkers», το οποίο ήταν τοποθετημένο στην πλατεία Κοτζιά, έναντι του Δημαρχείου της Αθήνας στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για 99 αιωρούμενα κόκκινα μπαλόνια, δεμένα στην άκρη τους σε σακιά, μια μεγάλη εγκατάσταση της εικαστικού από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το έργο έπεσε «θύμα βανδαλισμού» μερικές ώρες αφότου τοποθετήθηκε.

red2Πριν και μετά.

 

Επρόκειτο για ένα έργο τέχνης που προσπαθούσε να αντιστρέψει την πρακτική της παρακολούθησης του πολίτη με τις κάμερες σε παιχνίδι, με τη συμμετοχή των θεατών, στα όρια της κατασκοπίας και της περφόρμανς.

Τα μπαλόνια με τις ασύρματες βιντεοκάμερες θα κατέγραφαν τις κινήσεις των περαστικών σε εικόνες και αναμεμειγμένες με υλικό από το ΥouTube, θα προβάλλονταν στο εσωτερικό γειτονικού καφενείου. Επρόκειτο δε να παραμείνουν στην πλατεία ως τα μέσα Νοεμβρίου.


Συνέντευξη της Τζένης Μαρκέτου στο ελculture.gr για το εν λόγω έργο.

«Ήταν ένα ποίημα που κράτησε λίγες ώρες. Έμειναν μόνο οι σάκοι με την άμμο που το κρατούσαν στο έδαφος», δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Άννα Καφέτση. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο, ήταν στα πλαίσια της συμμετοχής του ΕΜΣΤ στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας.

«Ήδη από τις πρώτες ώρες του στησίματος», δήλωσε η κ. Καφέτση, «μόλις τα τεράστια κόκκινα μπαλόνια άρχισαν να φουσκώνουν και να υψώνονται στον ουρανό αλλάζοντας την όψη της πολυσύχναστης αυτής πλατείας, η παρουσία του έργου βρήκε μια πρωτοφανή ενθουσιώδη υποδοχή από τους περαστικούς και ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας που έπαιζαν, χαίρονταν και φωτογραφίζονταν μαζί του», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και για τη χώρα μας αλλά αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να μη το βάλουμε κάτω. Τέχνη και παιδεία είναι τα μόνα μας όπλα. To EΜΣΤ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

Η εικαστικός Τζένη Μαρκέτου, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε όλο τον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και ζει στη Νέα Υόρκη. Στο έργο της χρησιμοποιεί τις βιντεοεγκαταστάσεις, το διαδίκτυο, την περφόρμανς, τη φωτογραφία και τον δημόσιο διάλογο για να διερευνήσει την πολιτισμική και κοινωνική σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία. Η Μαρκέτου έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Σπούδασε φωτογραφία και time-based art και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πρατ της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Νατ.Δ

You May Also Like

Υπογραφή Συμφωνίας Συμπαραγωγής Ταινιών Κύπρου-Ισραήλ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης και ο Πρέσβης του Κράτους του ...

«Δυσαναπλήρωτο κενό» ο θάνατος της Νίκης Μαραγκού

Tη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια της Νίκης ...

ΑΓΛΑΝJAZZ 2017 | Το πρόγραμμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 20.45 Κύπρος, Ελλάδα /Cyprus, Greece Michael Messios Symmetry Band Feat. Δημήτρης ...

Βίντεο και βιβλίο για την 55η επέτειο της «Μελωδίας της Ευτυχίας»

Την 1η Απριλίου του 1965 οι κινηματογραφόφιλοι είδαν για πρώτη φορά την ταινία που ...

«Μικρός Πρίγκιπας» η Μαρίνα Αργυρίδου

H Μαρίνα Αργυρίδου θα κρατά τον ρόλο του «Μικρού Πρίγκιπα» στην ομότιτλη παράσταση που ...

Ο Δημήτρης Μηνά φωτογραφίζει σε γυαλί

Ο Δημήτριος Μηνά κατάγεται από τη Λάρνακα.Σπούδασε μεικτά μέσα στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα το 2004 ...

X