Κάλεσμα στο… διάστημα από τον υπουργό Παιδείας

Παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 11 ετών να συμμετάσχουν στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Διαστημικό Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης GALILEO», να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στο διάστημα και να το ζωγραφίσουν, κάλεσε σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με βάση το σύστημα GALILEO της Ευρωπαϊκής Ενωσης προγραμματίζεται από το καλοκαίρι του 2011, η σταδιακή εκτόξευση 27 δορυφόρων επιτρέποντας στην Ευρώπη να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των διαστημικών τεχνολογιών.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «το GALILEO αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί το 2013-2014 και με αφορμή το γεγονός αυτό, ο αρμόδιος Επίτροπος για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα GALILEO, Antonio Tajani, προκηρύσσει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας από 9 ως 11 ετών, στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου ως 15ης Νοεμβρίου 2011».

Αν και τα παιδιά, είπε ο Υπουργός Παιδείας, «γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για το διάστημα ωστόσο η ομορφιά του και οι άγνωστες πτυχές του τα μαγεύουν και προκαλούν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ηλικίας από 9 ως 11 ετών, καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης σχετικά με το διάστημα και τους δορυφόρους του συστήματος GALILEO».

Σημείωσε ότι «βασικός στόχος είναι τα παιδιά να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν από την ομορφιά του διαστήματος και με αφορμή το διαγωνισμό αυτό, να γνωρίσουν καλύτερα το διαστημικό μας σύστημα συγκεντρώνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη γη, τους πλανήτες, τα αστέρια και τα διαστημικά προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι «οι δάσκαλοι θα αξιοποιήσουν τις εμπειρίες των παιδιών, και τις προηγούμενες γνώσεις τους και μέσα από συζήτηση και προβληματισμό θα ενθαρρύνουν τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο να δημιουργήσουν ελεύθερα και με φαντασία χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε υλικά και τεχνικές επιθυμούν».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «σε κάθε κράτος – μέλος, μια εθνική επιτροπή θα επιλέξει το καλύτερο σχέδιο και το παιδί που θα κερδίσει το διαγωνισμό σε κάθε κράτος μέλος θα λάβει ως έπαθλο ένα αντίγραφο ενός δορυφόρου GALILEO με το όνομα του χαραγμένο σε αυτό και επίσης θα δοθεί το όνομα του σε ένα από τους πραγματικούς δορυφόρους του GALILEO και έτσι το κάθε κράτος μέλος θα έχει τον δικό του ‘εθνικό δορυφόρο’».

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων – Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Επίσης, η ΕΕ, όρισε σε κάθε κράτος – μέλος μια εταιρεία για να διοργανώσει και να δώσει την απαραίτητη δημοσιότητα στο διαγωνισμό. Για την Κύπρο επιλέγηκε η εταιρεία PYRGOS CONGRESS.

Ο Υπουργός Παιδείας ευχήθηκε «σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ζωγραφικής ‘καλή επιτυχία’, όπως και θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που θα καταβάλουν».

Καταλήγοντας είπε ότι «συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, προκαταβολικά, σε όλους τους Διευθυντές και στους Εκπαιδευτικούς των σχολείων που θα προωθήσουν το διαγωνισμό και θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν έργα τέχνης για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα όπως είναι το διάστημα και το διαστημικό πρόγραμμα GALILEO».

You May Also Like

23 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

H 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου. Τιμάται έτσι η ...

Συνέδριο για τη ζωή και το έργο του Νέαρχου Κληρίδη

Συνέδριο με θέμα «Η ζωή και το έργο του Νέαρχου Κληρίδη» πραγματοποιήθηκε σήμερα με ...

Με την ταινία «Τζιάνγκο» αρχίζει η 67η Μπερλινάλε

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Με τη γαλλική ταινία «Τζιάνγκο» του Ετιέν Γκομάρ, που ...

Απεβίωσε ο Σέιμους Χίνι, νομπελίστας ποιητής

Στην ηλικία των 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι ...

Το Σατιρικό διακόπτει τη συνεργασία του με Ριάλτο και Μαρκίδειο

Τη διακοπή της συνεργασίας του με τα θέατρα Ριάλτο Λεμεσού και Μαρκίδειο Πάφου ανακοίνωσε ...

Νέος δίσκος για τους Pearl Jam εντός 2013

Ελπίδες ότι το επόμενο άλμπουμ των Pearl Jam θα είναι έτοιμο εντός της χρονιάς, ...

X