Κωνσταντίνος Γένης

25.9.2011

Ο Κωνσταντίνος Γένης “διέπραξε” ένα φεστιβάλ για το οποίο δεν μετανιώνει με τίποτα

Τι έκανες;

Τίποτα δεν έκανα, είμαι αθώος! Ήταν μια συνηθισμένη αυγουστιάτικη Δευτέρα στο μπαράκι όπου εμφανιζόμασταν με την μπάντα το καλοκαίρι. Στο τέλος της βραδιάς, και μετά από 2-3 ποτά, με έναν φίλο από τα παλιά είπαμε να διοργανώσουμε μια συναυλία με διάφορα συγκροτήματα. Το ένα έφερε το άλλο, και μέχρι το πρωί στα σχέδια μπήκαν χορευτές, ζωγράφοι, γλύπτες, “καρατίστες”, θεατρολόγοι και ό,τι άλλο μπορούσε να φέρει το ποτό. Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε η οργάνωση του “εγκλήματος”: τηλέφωνα, επισκέψεις, τρεχάματα, κι έτσι, μετά από δυο περίπου βδομάδες, ήμασταν έτοιμοι. Οι “συνεργοί” [συμμετέχοντες] έφτασαν περίπου τους 200, με προσθήκες ακόμα και την τελευταία ώρα. Το 1ο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών στην Πάφο ήταν γεγονός! Να τι κάναμε: καταφέραμε να φέρουμε μαζί ένα σωρό άτομα απ’ όλες τις τέχνες και μαζί να ταρακουνήσουμε το ενδιαφέρον -ή έστω την περιέργεια- περαστικών και επισκεπτών.

Γιατί το έκανες;

Οι προθέσεις μου ήταν από την αρχή “κακόβουλες”! Ήθελα να “απαγάγω” τον κόσμο από τον καναπέ, την καφετέρια, το club, για μία μέρα, και να δει κάτι αλλιώτικο, κάτι που μέχρι τότε αγνοούσε ώστε -ίσως- να αλλάξει στάση, να παρασυρθεί, αλλά και για να δώσω την ευκαιρία / κίνητρο σε όσους ασχολούνται με μια οποιανδήποτε τέχνη που αγαπούν και τους εκφράζει, να τη φέρουν προς τα έξω. Ομολογώ, στα σχέδιά μου ήταν και η “φίμωση” των μαρτύρων! Αυτών που χρόνια μαρτυράνε για τις χαμένες, άχαρες, αναίσθητες γενιές που έρχονται. Στην “εκτέλεση” των σχεδίων μου βρήκα υποστηρικτές, στους οποίους και είμαι ευγνώμων!

Τι σκέφτεσαι;

Δεν νιώθω ενοχές και ούτε μετανιώνω για την πράξη μου. Ήδη στα πλάνα μου είναι η καθιέρωση του “εγκλήματος” με ακόμα περισσότερους “συνεργούς” και σε πολλαπλές τοποθεσίες. Η πολύωρη κατάθεση, που έγινε στις 21 Αυγούστου από τόσα άτομα, ευελπιστώ πως θα “παρασύρει” κι άλλους. Το αναφέρω ως “κατάθεση”, γιατί η τέχνη οποιασδήποτε μορφής είτε αυτή βγαίνει μελωδικά, είτε απλώς με κίνηση, αποτελεί κατάθεση ψυχής, αισθημάτων, απόψεων! Τον “κενό” κόσμο που βάλθηκαν να βαφτίσουν, αυτόν που μας κληρονόμησαν, μπορούμε να γεμίσουμε με “πράγματα” πέραν των πραγμάτων!

+ Ο Κωνσταντίνος Γένης, αν και φοιτητής Πολιτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αγαπά να ασχολείται με τις τέχνες. Παίζει κιθάρα, πιάνο, βιολί, τραγουδά, συνθέτει, ασχολείται με τη φωτογραφία, το χορό, τις πολεμικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, και περιορίζεται στην παρακολούθηση ζωγραφικής [λόγω έλλειψης ταλέντου]. Από αυτήν την αγάπη ορμώμενος, διοργάνωσε στις 21 Αυγούστου το 1ο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών στους δρόμους της Πάφου αφιλοκερδώς, με αρκετά προσωπικά έξοδα και κόπο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σημέλα Βωνιάτη

Η Σημέλα Βωνιάτη τσια-tease-ζει την καθημερινότητά της Τι έγραψες; Το Τσια-tease-ζω! Είναι ένα χιουμοριστικό ...

Αντρέας Παπαλλάς

Ποιος είσαι; Ονομάζομαι Αντρέας Παπαλλάς και είμαι αρχιτέκτονας. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Sheffield ...

Νáma

Ποια είσαι; Ονομάζομαι Αναστασία/Νáma, ετών 23, και μεγάλωσα στην κυπριακή πρωτεύουσα. Ποια είναι η ...

Σοφία Μαρία Κικιλίντζια

Ποια είσαι; Μια νέα, φέρελπις ηθοποιός. Ενίοτε αιωρούμαι ανάμεσα σε πολλές προσωπικότητες και αμφιβάλλω ...

Χαλλουμιστέριο

Οι Χαλλουμιστέριο ήταν η μπάντα του φετινού καλοκαιριού Ποιοι είστε; Είμαστε οι Γαβριήλ Κάουρος ...

Στέλλα Αυξεντίου

Η Στέλλα Αυξεντίου κρέμασε μεγεθυντικούς φακούς στα κάδρα των έργων της γιατί… Πού είσαι; ...

X