«Το αντικείμενο: ιστορίες και αναπαραστάσεις»

Την τέταρτη κατά σειρά έκθεση του κύκλου εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, με στόχο την ιστορική και αισθητική θεώρηση της κυπριακής τέχνης από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Στις 14 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Το Αντικείμενο: ιστορίες και αναπαραστάσεις» με την οποία ολοκληρώνεται η ενότητα με καλλιτέχνες γεννημένους από το 1949 έως το 1964. Το πρώτο μέρος, με θέμα «Το Σώμα: Ιστορίες και Αναπαραστάσεις», πραγματοποιήθηκε το 2010.

Με την πρώτη εμφάνισή τους στην κυπριακή σκηνή στη δεκαετία του 1980, οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση συνέβαλαν στην έξοδο της Κύπρου από την απομόνωση και το κλίμα μαρασμού στο οποίο βρισκόταν μετά τα γεγονότα του 1974. Η δημιουργία και δραστηριότητα ορισμένων σημαντικών γκαλερί, η εκ νέου συμμετοχή της Κύπρου -μετά από διακοπή πολλών ετών- σε διεθνείς διοργανώσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, αρχίζουν να δημιουργούν ένα κλίμα ενθουσιασμού και δημιουργικής ζύμωσης. Μερικοί καλλιτέχνες, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κυπριακής τέχνης, με έντονη δραστηριότητα και στο εξωτερικό και με σοβαρή ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις, συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός νέου τοπίου της τέχνης στην Κύπρο και θέτουν τις βάσεις για τις σημερινές καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Η έκθεση εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες διαπραγματεύτηκαν το «αντικείμενο», αξιοποιώντας ποικίλα μέσα και τεχνικές [πίνακες, γλυπτική, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις στο χώρο, assemblages, βίντεο] και με την προβολή του είτε ως απλού μοτίβου είτε ως χειροπιαστού αντικειμένου [objet trouvé], αναπόσπαστου μέρους μιας εγκατάστασης ή ενός περιβάλλοντος στον χώρο, για να φτάσουν τελικά μέχρι την αμφισβήτησή του και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης του στο πεδίο της τέχνης.

Η παρουσίαση ενός πολύ αντιπροσωπευτικού δείγματος σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια αρκετά ολοκληρωμένη ιδέα της δουλειάς τους και της σημασίας του ώριμου πια έργου τους για τη θεμελίωση της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, αλλά και για τη δυναμική είσοδο της Κύπρου στην ευρύτερη καλλιτεχνική σκηνή.

Την έκθεση και τον κατάλογο επιμελείται η ιστορικός σύγχρονης τέχνης Άντρη Μιχαήλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν [UPJV] της Γαλλίας.

Έργα τους παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες:

Διονύσης Αναστασιάδης, Αθηνά Αντωνιάδου, Ιωάννης Αντωνίου, Ευγενία Βασιλούδη, Βαρβάρα Γεωργίου, Θεόδουλος Γρηγορίου, Φώτος Δημητρίου, Κούλα Καλβάρη, Αχιλλέας Κεντώνης, Γλαύκος Κουμίδης, Γιώργος Κούμουρος, Κωνσταντίνος Κουννής, Γιώργος Κυπρής, Τούλα Λιασή, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστας Μάντζαλος, Πάρις Μεταξάς, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Χρήστος Πετρίδης, Χαράλαμπος και Βάσω Σεργίου, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Νίτσα Χατζηγεωργίου, Πόλα Χατζήπαπα-McCammon, Μαρία Χατζητοφή Χαριτωνίδη, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μικέλλα Ψαρά, Umit Inatci, Helene Black, Emin Cizenel, Serap Kanay.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 14 Οκτωβρίου, στις 19:30, ο Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00 & 16:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 16:00-20:00.

 

Στη φωτογραφία, έργο του Αχιλλέα Κεντώνη.

You May Also Like

THE AVANT GARDEN FESTIVAL II

Η Avant Garde παρουσιάζει τo δεύτερο σε σειρά Avant Garden Festival. Δύο βραδιές, 4 ...

Η Aλέξια Βασιλείου σε τζαζ συναυλία στη Λάρνακα

Η Αλέξια Βασιλείου παρουσιάζει με εκλεκτούς συνεργάτες μια τζαζ συναυλία στο Savino Live, στις ...

Οι καλοκαιρινές δράσεις του θεάτρου Ριάλτο

Αναδιοργανώνοντας τον προγραμματισμό του, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, το Θέατρο Ριάλτο ...

FlashArt @Rialto

Το προγραμμα FlashArt, το οποίο εξάγγειλε το Θέατρο Ριάλτο τον περασμένο Απρίλιο, ως άμεση ...

Trio Tekke live

Οι Τρίο Τεκκέ παρουσιάζουν τη δεύτερή τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Samas» σε μια ...

Κύπρια με θέατρο, μουσική και χορό

Στο 13%-14% ήταν την περασμένη βδομάδα το επίπεδο προπώλησης εισιτηρίων για τις παραστάσεις του ...

X