Η Τουρκία ζητά επιστροφή του λιονταριού της Κνίδου

Τον επαναπατρισμό του μαρμάρινου λιονταριού από την αρχαία ελληνική πόλη της Κνίδου στις ακτές της Μικράς Ασίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ζητά η Τουρκία, μαζί και ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας.

Της εκστρατείας επιστροφής των δύο γλυπτών ηγείται ο δήμαρχος της πόλης Ντάτσκα, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Κνίδου. Τα δύο γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από την περιοχή πριν από 150 χρόνια περίπου από τον Βρετανό αξιωματούχο και αρχαιολόγο Τσαρλς Νιούτον, ο οποίος έχοντας λάβει ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές, τα μετέφερε στη Βρετανία με πολεμικό πλοίο.

 

Το εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι, βάρους οκτώ τόνων, είναι φιλοτεχνημένο σε μονολιθικό πεντελικό μάρμαρο με τρία μέτρα μήκος και 1,80 ύψος και είχε τοποθετηθεί σε μεγαλοπρεπή τύμβο έξω από την πόλη σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι ορατό από τα πλοία στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, συμβόλιζε τη νίκη του Κόνωνα εναντίον των Σπαρτιατών στη γνωστή ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ. Για τη μεταφορά του από τον Νιούτον απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και μεγάλες φθορές. Η Τουρκία κατηγορεί τον Νιούτον ότι εκτός από την Κνίδο πήγε και στην Αλικαρνασσό από όπου αφαίρεσε παράνομα αρχαιότητες, τις οποίες μετέφερε επίσης στη Βρετανία.

 

Σήμερα το λιοντάρι βρίσκεται στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου όπως και το εξαιρετικής τέχνης άγαλμα της Δήμητρας που παριστάνεται καθιστή. Ο Νιούτον το είχε φέρει στο φως ανασκάπτοντας έναν ελληνικό ναό της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε κάνει πρώτος ανασκαφές στην αρχαία Κνίδο την περίοδο 1857 – 1858, αποκαλύπτοντας σπουδαία δημόσια οικοδομήματα και εξαιρετικά γλυπτά.
Ορισμένοι θεωρούν ρεαλιστική την επιστροφή των γλυπτών, δεδομένης της επιστροφής του άνω τμήματος ρωμαϊκού αγάλματος του Ηρακλή στην Τουρκία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο άλλο ΗΠΑ και άλλο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα «σκληροπυρηνικό» και δεν συζητά εύκολα -αν όχι καθόλου- την επιστροφή εκθεμάτων του στους τόπους «καταγωγής» τους. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αξίζει.

You May Also Like

Οι Αθηναίοι THE NOISE FIGURES στην Κύπρο

Τρεις συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δώσουν οι The Noise Figures, ένα fuzz rock ...

Έκθεση Auto-Bio στο Άμστερνταμ

Η Suzanne Biederberg Gallery στο Άμστερνταμ, θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής των Λευτέρη Ολυμπίου ...

Η Λένα Πλάτωνος στο Φεστιβάλ Ξαρκής

«Έχω εδώ μια συνθέτρια καταπληκτική», είπε ο Μάνος Χατζιδάκις μιλώντας τηλεφωνικά στον Αλέκο Πατσιφά, ...

Ar[t]chaeology | Διασταυρώσεις Φωτογραφίας και Αρχαιολογίας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το IAPT, παρουσιάζουν την ...

Σχέδιο του γραφίστα των Sex Pistols για τις Pussy Riot

O Τζέιμι Ρέιντ, διάσημος γραφίστας των Sex Pistols, η δουλειά του οποίου έφτασε σχεδόν ...

Η πρώτη φορά… του Κέβιν Σπέισι

«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, σαν αυτό που ένιωσα με τον Ριχάρδο Γ’ ...

X