Ροθ-ικοί προς Σουηδική Ακαδημία: Δώστε του το Νόμπελ πριν πεθάνει!

Το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί η/ο φετινή/ός νικήτρια/νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Και ενώ τα στοιχήματα συνεχίζονται για τον νικητή, ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Μπερν έστειλε μια επιστολή στην Σουηδική Ακαδημία ζητώντας το φετινό Νόμπελ να δοθεί στον Φίλιπ Ροθ.

«Μπορούμε παρακαλώ να σταματήσουμε τις βλακείες και να δώσουμε στον Φίλιπ Ροθ ένα Νόμπελ πριν πεθάνει;», ξεκινάει η επιστολή. Και καταλήγει: «Ο Ροθ δικαιούται το Νόμπελ όχι γιατί είναι καλό παιδί, αλλά γιατί είναι μεγαλοφυΐα […]. Είναι ο πιο έξυπνος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας και τα βιβλία του, καλά και κακά, λαμπρά ή αφελή, είναι ανάμεσα στα καλύτερα που γέννησε αυτή η χώρα. Εάν ο Ροθ δεν αξίζει το βραβείο Νόμπελ, κανένας δεν το αξίζει».

Πολλοί συνυπογράφουν το πιο πάνω, ωστόσο η επιτροπή που απονείμει το λογοτεχνικό Νόμπελ είναι πάντα απρόβλεπτη. Και συνήθως, εναλλακτική. Ο Ροθ είναι ένας πολυδιαβασμένος συγγραφέας και ίσως αυτό να τού στοιχίσει. Επίσης, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν τού απονεμήθηκε το φετινό Man Booker International, με μια κριτικό να παραιτείται από την Επιτροπή που έλαβε την απόφαση αναφωνώντας πως ο Ροθ είναι ένας βαρετός συγγραφέας και δεν άξιζε μια τέτοια βράβευση.

Στους υποψήφιους πάντως για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας φιγουράρουν τα ονόματα των: Σύριοι ποιητή Άδωνι [που ακούστηκε και πέρσι σε μεγάλο βαθμό], της Τζόις Κάρολ Όουτς [μόνιμα στη λίστα των υποψήφιων νικητών], του Ιάπωνα μυθιστοριογράφου Χαρούκι Μουρακάμι, του Κόρμακ ΜακΚάρθι αλλά και του Σουηδού ποιητή Thomas Tranströmer.

Πολλοί πιστεύουν πως ίσως φέτος το βραβείο δοθεί με πολιτικά κριτήρια, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Γι’ αυτό ο Άδωνις και ο Άμος Οζ είναι ψηλά στη λίστα.

Ό,τι κι αν λεχθεί ωστόσο, η απάντηση κρύβεται σε ένα φάκελο που θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Στη φωτογραφία, ο Φίλιπ Ροθ το 1964, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Letting Go [New York Times].

 

You May Also Like

Νέα έκθεση σε νέο χώρο από τον Πόλυ Πεσλίκα

Ο Πόλυς Πεσλίκας παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, μια ενότητα ζωγραφικών έργων με τίτλο ...

Παιδιά καλλιτέχνες στο Λεβέντειο Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου ...

29ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου | Τα αποτελέσματα

Με την φιλοξενία των πέντε παραγωγών που διακρίθηκαν κατά το 29ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού ...

Dot.on.the.map Industry Days

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες ΚΥΠΡΟΣ 2020» και σε συνεργασία με την Αγορά ...

Διαγωνισμός δημιουργίας περιπτέρου στο Afro Banana Republic Festival

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Afro Banana Republic Festival, ABR [Alternative Brains Rule] ανακοινώνουν σε συνεργασία με ...

March Studio / Καλύτερος Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου για το 2015

Το lobby του Αυστραλιανού ξενοδοχείου HotelHotel στην Canberra, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα March ...

X