Ροθ-ικοί προς Σουηδική Ακαδημία: Δώστε του το Νόμπελ πριν πεθάνει!

Το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί η/ο φετινή/ός νικήτρια/νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Και ενώ τα στοιχήματα συνεχίζονται για τον νικητή, ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Μπερν έστειλε μια επιστολή στην Σουηδική Ακαδημία ζητώντας το φετινό Νόμπελ να δοθεί στον Φίλιπ Ροθ.

«Μπορούμε παρακαλώ να σταματήσουμε τις βλακείες και να δώσουμε στον Φίλιπ Ροθ ένα Νόμπελ πριν πεθάνει;», ξεκινάει η επιστολή. Και καταλήγει: «Ο Ροθ δικαιούται το Νόμπελ όχι γιατί είναι καλό παιδί, αλλά γιατί είναι μεγαλοφυΐα […]. Είναι ο πιο έξυπνος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας και τα βιβλία του, καλά και κακά, λαμπρά ή αφελή, είναι ανάμεσα στα καλύτερα που γέννησε αυτή η χώρα. Εάν ο Ροθ δεν αξίζει το βραβείο Νόμπελ, κανένας δεν το αξίζει».

Πολλοί συνυπογράφουν το πιο πάνω, ωστόσο η επιτροπή που απονείμει το λογοτεχνικό Νόμπελ είναι πάντα απρόβλεπτη. Και συνήθως, εναλλακτική. Ο Ροθ είναι ένας πολυδιαβασμένος συγγραφέας και ίσως αυτό να τού στοιχίσει. Επίσης, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν τού απονεμήθηκε το φετινό Man Booker International, με μια κριτικό να παραιτείται από την Επιτροπή που έλαβε την απόφαση αναφωνώντας πως ο Ροθ είναι ένας βαρετός συγγραφέας και δεν άξιζε μια τέτοια βράβευση.

Στους υποψήφιους πάντως για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας φιγουράρουν τα ονόματα των: Σύριοι ποιητή Άδωνι [που ακούστηκε και πέρσι σε μεγάλο βαθμό], της Τζόις Κάρολ Όουτς [μόνιμα στη λίστα των υποψήφιων νικητών], του Ιάπωνα μυθιστοριογράφου Χαρούκι Μουρακάμι, του Κόρμακ ΜακΚάρθι αλλά και του Σουηδού ποιητή Thomas Tranströmer.

Πολλοί πιστεύουν πως ίσως φέτος το βραβείο δοθεί με πολιτικά κριτήρια, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Γι’ αυτό ο Άδωνις και ο Άμος Οζ είναι ψηλά στη λίστα.

Ό,τι κι αν λεχθεί ωστόσο, η απάντηση κρύβεται σε ένα φάκελο που θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Στη φωτογραφία, ο Φίλιπ Ροθ το 1964, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Letting Go [New York Times].

 

You May Also Like

Amy Winehouse: so far away

Τελέστηκε σήμερα η κηδεία της Έιμι Γουάινχαουζ στο βόρειο Λονδίνο, παρουσία συγγενών και στενών ...

Πάρε κι εσύ μια στερλίνα, Πολ ΜακΚάρτνεϊ παιδί μου

Μόλις μία λίρα αγγλίας ήταν η αμοιβή του σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και άλλων αστεριών ...

Δοικινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Λευκωσία

Ένα δικοινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ με τίτλο Unite Cyprus πραγματοποιούν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ...

Πέθανε η Δόμνα Σαμίου

Η Δόμνα Σαμίου η σημαντικότερη ερμηνεύτρια αλλά και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, πέθανε ...

Βιολιά σε ένταση | Αξιοσημείωτη η θέση βουλευτών υπέρ Καριόλου

Η Ελεγκτική υπηρεσία, αντί του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, βρέθηκε «κατηγορούμενη» κατά τη χθεσινή ...

«Δεντροχρονολόγηση» για τη μελέτη των βυζαντινών εκκλησιών της Κύπρου

Μια επαναστατική μέθοδο χρησιμοποιεί το Εργαστήριο Δεντροχρονολόγησης στην Κύπρο (Cyprus Dendrochronology Laboratory – CDL), ...

X