Το μήνυμα του Πάνου Κατσιμίχα για την Κύπρο

Στη λίστα όσων ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στην παγκύπρια συναυλία της Δευτέρας, 24 Οκτωβρίου, προστέθηκαν οι αδελφοί Κατσιμίχα και η Γλυκερία.

 

Ο διαχειριστής της σελίδας των αδελφών Κατσιμίχα στο Facebook ανάρτησε χθες επιστολή υπογεγραμμένη από τον Πάνο Κατσιμίχα, η οποία, όπως σημειώνει ο διαχειριστής, κοινοποιήθηκε στο ΑΚΕΛ.

«Τον καταραμένο για την Κύπρο μήνα Ιούλιο, συνέβη το γεγονός με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, που δεν μπόρεσε, και ακόμα δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μας.

Δηλώνω εξαρχής καθαρά ότι όλοι οι εκτός ΚΥΠΡΟΥ πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να βγάλουμε το σκασμό και απλά να προσευχηθούμε, για τους νεκρούς, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.

Με δυσκολία λέω αυτά τα λίγα λόγια, γιατί μου ζητήθηκε με επιμονή και απελπισία, από ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι.

Τι να πεις όμως;

Από τη μία, οι τραγικές μαυροφορεμένες μανάδες με τις φωτογραφίες των παιδιών τους στα χέρια και, από την άλλη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ένας άνθρωπος που θεωρώ τίμιο, εμπνευσμένο και πατριώτη.

Και στη μέση;

Στη μέση η αντιπολίτευση που απαιτεί σώνει και καλά την παραίτησή του και την καταδίκη του, σχεδόν διά λιθοβολισμού. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, ετούτη τη δύσκολη ώρα.

Η Κύπρος, με εκατό χιλιάδες ζητήματα ανοιχτά, με τόσους κινδύνους γύρω της και με την Τουρκία να κατέχει στρατιωτικά το μισό νησί, πρέπει, αυτήν ειδικά τη στιγμή, να σφίξει τα δόντια, να παραμερίσει, έστω προσωρινά, τις εσωτερικές αντιπαλότητες και πικρίες και να γίνει μια γροθιά. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος.

Θα έρθει και η στιγμή της αντιπολίτευσης. Ας περιμένουν τις εκλογές, και εκεί, θα φανούν όλα. Θα μιλήσει ο λαός και καθένας θα λάβει ό,τι του αξίζει.

Σκέφτομαι ότι αυτήν τη θέση θα έπρεπε να κρατήσει και το ΑΚΕΛ, αν στη θέση του αυτήν τη στιγμή ήταν κάποιο κόμμα της σημερινής αντιπολίτευσης, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν γίνεται να πιστεύει ότι πονάει περισσότερο για τους νεκρούς, απ’ ό,τι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Υπήρξε ένα τραγικό δυστύχημα [αν δεν ήταν κάτι άλλο], γιατί πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται.
Πού να ξέρει κανείς;

Το μόνο που χρειάζεται, πιστεύω, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά υπομονή, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Να σκεφτούμε τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και να προσευχηθούμε να βρουν κάποια στιγμή παρηγοριά.

Τα λέω όλα αυτά [επαναλαμβάνω] γιατί μου ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως, να πω μια γνώμη για την κατάσταση αυτή.

Τα λέω με το θάρρος ενός ανθρώπου που φοίτησε τα δύο πρώτα χρόνια της μαθητικής του ζωής στο ΕΛΕΝΕΙΟ της Λευκωσίας, που αγαπάει όλους τους Κύπριους [δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους], σαν μια οικογένεια, που έχει μεν τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, όπως κάθε οικογένεια, αλλά αυτό είναι δικός της λογαριασμός.

Μιλάω σαν κάποιος που, όταν έρχεται στο νησί, δεν έρχεται σαν τουρίστας, αλλά σαν προσκυνητής της πατρίδας των παιδικών του χρόνων».

Ο Χάρης Κατσιμίχας δήλωσε σχετικά με τη συναυλία στην Κύπρο: «Το μόνο που έχω να δηλώσω προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις είναι το εξής: δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να λάβω μέρος σ΄ αυτήν τη συναυλία. Συντάσσομαι πλήρως με την δήλωση του Γ. Ανδρέου, η οποία λέει: ” Δεν επιθυμώ να διαιρέσω αντί να ενώσω.»

Η Γλυκερία αναφέρει ότι: «Aνταποκρινόμενη σ’έναν καταιγισμό επιστολών Κυπρίων πολιτών με αίτημα την άρνηση της συμμετοχής μου στην συναυλία της 24ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία [που διοργανώνει η Κίνηση πολιτισμού] και με ευθύνη και σεβασμό στο σκοπό και τους λόγους αυτού του αιτήματος, δεν μπορώ παρά να αποσύρω την συμμετοχή μου απο το συγκεκριμένο γεγονός.»

 

You May Also Like

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017 από 27 Απριλίου

«Δεκαπέντε χρόνια μιλάμε σινεμά» είναι η ατάκα που συνοδεύει το φετινό 15ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

Σειρά συναυλιών «Μουσική στο Μουσείο»

Σε στέρεη βάση τίθεται φέτος το πρόγραμμα Music at the Museum, μια σειρά συναυλιών που ...

“Ηρω-ισμοί” από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Πραγματοποιείται παρουσίαση του προγράμματος Ηρω-ισμοί (Hero-isms) από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, ένα διετές ...

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Επιλεγμένα ευρήματα τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού βγαίνουν στο φως ...

Χωρίς καλ. διευθυντή η Συμφωνική Ορχήστρα | Παραιτήθηκε ο Άλκης Μπαλτάς

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Την παραίτησή του ύστερα από έξι ...

Πρωτοψάλτη και Κορκολής σε δύο συναυλίες

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής έρχονται στην Κύπρο για δύο συναυλίες σε ...

X