Ai Weiwei: ο ισχυρότερος καλλιτέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με το ArtReview

Τον Άι Γουεϊγουέι ως «τον πλέον ισχυρό καλλιτέχνη στον κόσμο αυτή τη στιγμή» ανακήρυξε το βρετανικό περιοδικό ArtReview, στην ειδική έκδοσή του με τίτλο The Power 100.

«Η επιλογή του κ. Άι βασίστηκε τόσο στο έργο του όσο και στην ακτιβιστική του δράση», τόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Μαρκ Ρίπολτ, προσθέτοντας ωστόσο πως «η επικράτησή του δεν βασίστηκε σε πολιτικά κριτήρια», παρά τους ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης πως η επιλογή του ήταν «πολιτικά μεροληπτική».

cover_0«Οι ενέργειες του Κινέζου καλλιτέχνη έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς συνάδελφους του να πιστέψουν πως ένας δημιουργικός άνθρωπος μπορεί να εργαστεί και έξω από τους προνομιακά περιορισμένους τοίχους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου» καταλήγει ο Μ.Ρίπολτ.

Ο 53χρονος Άι Γουεϊγουέι, γνωστός για τον ενεργό ρόλο του στον σχεδιασμό του σταδίου «Η Φωλιά του Πουλιού» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 3 Απριλίου 2011, ως ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα.

Ωστόσο, η οικογένειά του θεωρούσε οποιαδήποτε κατηγορία ως ένα «αβάσιμο πρόσχημα», που στοχεύει απλώς και μόνο στη φίμωσή του, αφού ο Άι Γουεϊγουέι έχει καταγγείλει ανοιχτά την έλλειψη των βασικών ελευθεριών στη χώρα του και επέκρινε το καθεστώς -μεταξύ άλλων- για την φονική κατάρρευση σχολείου κατά το σεισμό του Σετσουάν το 2008, για το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα.

Η σύλληψη και η κράτησή του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό, ενώ δυτικοί ηγέτες κάλεσαν την Κίνα να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο καλλιτέχνης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση «λόγω της καλής συμπεριφοράς του επειδή ομολόγησε τα εγκλήματά του, αλλά και λόγω μιας χρόνιας ασθένειας από την οποία πάσχει», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Πεκίνου.

You May Also Like

Στην Αρμενία ο Χρυσός Λέοντας της Μπιενάλε Βενετίας

Στο περίπτερο της Αρμενίας, που φέτος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, απονεμήθηκε ...

Επιφωνήματα χαράς και πικρίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Το νικητήριο «yes» των Παφιτών ήταν χθες μεγαλύτερης έντασης, αλλά όχι και σημασίας, αντιπαραβαλλόμενο ...

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού με Σαββόπουλο

Ρόλο παραμυθά θα έχει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, το οποίο ...

Έργα στην Ιαπωνία και Ουγγαρία από τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Έχει καθιερωθεί στο χώρο της σύγχρονης μουσικής, επιδέξιος στη διεύθυνση, δημιουργία και διεκπεραίωση απαιτητικών ...

«Μεγαλειώδεις Τρωάδες» στο Πάφος2017

Εντυπωσιακό πρώτο πρότζεκτ για το Πάφος2017 με Θεόδωρο Τερζόπουλο στη σκηνοθεσία, Γιάννη Κουνέλλη στη ...

Οι Professional Music Artists ψάχνούν νέες φωνές

Το φωνητικό σύνολο των Professional Music Artists πραγματοποιεί ακροάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016 ...

X