«Δεν είμαι κατά της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Αλλά λατρεύω το φιλμ και δεν θέλω να χάσω τη δυνατότητά μου να γυρίζω σε φιλμ» ήταν η σαφής δήλωση/θέση της Τατσίτα Ντιν σε συνέντευξη Τύπου, για το έργο που παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι τις 11 Μαρτίου 2012 στη Tate Modern.
Το έργο της Τατσίτα Ντιν έχει τίτλο «Φιλμ» και είναι διάρκειας 11 λεπτών. Παρουσιάζεται από σήμερα στην περίφημη αίθουσα Turbine Hall, στην Tate Modern του Λονδίνου, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό έργο κάθε φορά, στην τεραστίων διαστάσεων αίθουσα.
Το έργο της Ντιν αποτίει φόρο τιμής στο αναλογικό σινεμά.
«Μετέτρεψα την αίθουσα Turbine Hall σε ρολό φιλμ» δήλωσε η καλλιτέχνις, το 13 μέτρων ύψους έργο της οποίας παραπέμπει στο παραδοσιακό φιλμ με την πρώτη ματιά.
Η ταινία της περιλαμβάνει εικόνες από σαλιγκάρια, ρολόγια και τεράστιες φούσκες. Η ίδια η δημιουργός το ορίζει ως ένα «οπτικό ποίημα» που εξυμνεί το αναλογικό σινεμά.
Η καλλιτέχνις πήρε το παραδοσιακό φορμά της κινηματογραφικής οθόνης και το έστρεψε κατά 90 μοίρες.
«Είμαστε αναλογικοί άνθρωποι, όχι ψηφιακοί, αναφέρει ο Πρινς στον κατάλογο της έκθεσης, όπου περιλαμβάνονται επίσης κείμενα των Ζαν Λικ Γκοντάρ, Νιλ Γιανγκ, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Μάρτιν Σκορσέζε [μεταξύ άλλων εντυπωσιακών ονομάτων]. Όλοι εξηγούν στα κείμενά τους τη σημασία της αναλογικής τεχνολογίας.
Η 45χρονη δημιουργός χρησιμοποίησε για το έργο της τεχνικές που ανάγονται στην γέννηση του κινηματογράφου: διπλοεκθέσεις, ζωγραφική σε γυαλί και χρωματισμό ορισμένων εικόνων με το χέρι.
«Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι θα χάσουμε αυτό το πραγματικά πανέμορφο μέσο που δημιουργήσαμε πριν από 125 χρόνια» λέει η δημιουργός για την σταδιακή εξαφάνιση του παραδοσιακού φιλμ και την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Τατσίτα Ντιν υπέγραψε ένα κείμενο στην Guardian, όπου έκανε έκκληση για τη διάσωση του παραδοσιακού φιλμ και την συνύπαρξή του με την ψηφιακή τεχνολογία. Διαβάστε το εδώ [στην αγγλική γλώσσα].
ΠΗΓΗ: Guardian/ in.gr / Tate Modern / Telegraph