Ξεκινά σήμερα το Open House για τον χορό

Μεγάλα ονόματα στο σχετικά μικρό φεστιβάλ της παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Τοποθετώντας τις δραστηριότητές της στον διεθνή χάρτη του σύγχρονου χορού, η Στέγη παρουσιάζει ένα οκταήμερο φεστιβάλ όπου θα δώσουν το παρών τους μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο του σύγχρονου χορού σήμερα. «Κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα με αυτό το φεστιβάλ, αλλά και με τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον», αναφέρει στο «Π» η διοικητική διευθύντρια της Στέγης, Νατάσα Γεωργίου.

Διεθνή ονόματα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ επιμελήθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Roberto Casarotto, διευθυντής των διεθνών πρότζεκτ του Operaestate Festival, του Aerowaves (δίκτυο το οποίο προωθεί τον σύγχρονο χορό και τις περφόρμανς ανάμεσα σε καλλιτέχνες της Ευρώπης) και επιμελητής του προγράμματος του φεστιβάλ Gender Bender.
Οι επιλογές των καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο φεστιβάλ αποδεικνύει τη θέληση της Στέγης για διεθνή ανοίγματα, χωρίς να αυτοπεριορίζεται στον μικρό χώρο της Κύπρου. «Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι παρουσιάζουμε μεγάλα ονόματα, δίνοντας την ευκαιρία στη χορευτική κοινότητα και στο κοινό να έρθουν σε επαφή με δημιουργούς που είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό».
Στόχος είναι το φεστιβάλ να πραγματοποιείται την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη, για να μην υπάρχει σύγκρουση με άλλα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, «ώστε οι δημιουργοί να μπορούν να συμμετέχουν στο δικό μας φεστιβάλ, αλλά και εμείς να παρακολουθούμε τα φεστιβάλ εκτός», διευκρινίζει η Ν. Γεωργίου.

Οι καλλιτέχνες

Με τo έργο Sand Table κάνει αρχή το Open House. Πρόκειται για μια ζωντανή εγκατάσταση, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αμερικανίδας χορογράφου Meg Stuart και της ομάδας της, Damaged Goods, με τη Γαλλίδα εικαστικό Magali Desbazeille. H εγκατάσταση ξεκίνησε ως μέρος του πρότζεκτ Highway 101, ωστόσο πήρε τη δική της πορεία και έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το Sand Table θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο Λεμεσού, στις 19:00, στις 20:00 και στις 21:00.

Στις 4/10 θα παραλάβει τη σκυτάλη του φεστιβάλ η περίφημη Ισραηλινή Yasmeen Godder [η οποία αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με την κορυφαία ισραηλινή ομάδα σύγχρονου χορού Batsheva Dance Group]. Η Godder θα παρουσιάσει το έργο Love Fire, ένα σύνθετο και χιουμοριστικό ταξίδι στην έννοια του «ρομαντισμού», μέσα από την προσωπική ματιά των περφόρμερ. Το Love Fire θα δοθεί στο Ριάλτο στις 20:30.

Στις 7/10 θα δώσουν μια παράσταση με το P.A.D οι Ιωάννης Μανταφούνης και Fabrize Mazliah. Εξαιρετικοί χορευτές και μέλη της «Forsythe Company», οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν και ερμηνεύουν την τελευταία τους δουλειά, παρουσιάζοντας κοινές εμπειρίες και πειραματισμούς πάνω στην κίνηση. Η παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο Ριάλτο στις 20:30.

Work in progress

Πώς μπορούν δύο άνθρωποι να συναντηθούν; Αυτό το ερώτημα θέτει το έργο σε εξέλιξη που θα δούμε τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, από τους Αλέξη Βασιλείου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Εύη Δημητρίου, Πέτρο Κονναρή και Χρήστο Πολυμενάκο, υπό την καθοδήγηση της Tabea Martin. Το έργο εντάσσεται στο πρότζεκτ artistic development, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη των Κύπριων δημιουργών και θα διαρκέσει μέχρι το 2015. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Στέγη Σύγχρονου Χορού τη Δευτέρα, στις 20:30.

+ Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777798 και www.dancehouselemesos.com.

Στη φωτογραφία, Love Fire, της Yasmeen Godder στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο.

You May Also Like

Έφυγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Κατέληξε το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο, ο μεγάλος ...

Διαγωνισμός μουσικής με λουπαδόρο από την Λουβάνα Δίσκοι

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς και σε μια προσπάθεια να ωθήσει και να ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 24η

Γράφει ο Παναγιώτης Λάρκου / Σκηνοθέτης, ηθοποιός “Τα μπιζέλια είναι ένα παραγκωνισμένο είδος. Όλοι ...

Display 2 | Η αγορά έργων της Κρατικής Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης

Μετά το επιτυχημένο πρώτο Display στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point, το εκθεσιακό και ερευνητικό ...

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2017

Στις 12 Ιουλίου ξεκινά ο αγαπημένος Μαραθώνιος Θερινών Προβολών στον θερινό κινηματογράφο «Κωνστάντια», στη ...

Χρηματοδότηση Ανάπτυξης Παραγωγικού Σχεδίου Ταινιών Μεγάλου Μήκους από το SEE

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι το Κινηματογραφικό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης ...

X