Δημοπρασία σύγχρονης τέχνης και αγιογραφιών

Δημοπρασία ορθόδοξων εικόνων και Σύχχρονης Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης διοργανώνουν ο γνωστός δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και η ιστορικός Τέχνης, Μαρία Παφίτη, διευθύντρια του γραφείου Συμβούλων Τέχνης, LaParoleDivine.

 

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Οι εικόνες, πίνακες και γλυπτά που θα προσφερθούν στη δημοπρασία θα εκτίθενται στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και ακολούθως, στο ξενοδοχείο Four Seasons από τις 11 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Η δημοπρασία, η τρίτη του είδους της που πραγματοποιείται στην Κύπρο, περιλαμβάνει 120 εικόνες, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 800,000 ευρώ.

Οι εικόνες ζωγραφίστηκαν σε διάφορα μέρη του Ορθόδοξου κόσμου, κυρίως στη Ρωσία, Ελλάδα, τα Βαλκάνια και το Λίβανο. Προέρχονται από ευρωπαϊκές και αμερικανικές συλλογές.

Η ασφαλής τους προέλευση έχει επιβεβαιωθεί από το Ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Interpol και το Art Loss Register του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη δημοπρασία θα προσφερθούν εικόνες μεγάλων διαστάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη δημόσια λατρεία, αλλά και μικρού μεγέθους που προορίζονταν για ιδιωτική προσευχή.

Η πλειονότητα των εικόνων είναι ζωγραφισμένες σε ξύλο, συνοδεύονται όμως από ένα αριθμό σπάνιων ξυλόγλυπτων και εικόνων που είναι ζωγραφισμένες σε γυαλί ή σμάλτο. Οι τιμές τους κυμαίνονται από €600 μέχρι €50,000, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους όλων των οικονομικών δυνατοτήτων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

 

Ελληνική και κυπριακή τέχνη

Στη δημοπρασία θα προσφερθούν 38 έργα Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από μία αθηναϊκή συλλογή.  Χαρακτηριστικό της συλλογής είναι ότι ως επί το πλείστον περιλαμβάνει έργα νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών, ξεφεύγοντας έτσι  από τα ονόματα που επανειλημένως προσφέρονται σε δημοπρασίες σύγχρονης Ελληνικής και Κυπριακής τέχνης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα ταλέντα, η δουλειά των οποίων δεν έχει κορεσθεί και κατά συνέπεια, προσφέρουν μεγαλύτερες επενδυτικές προοπτικές. Τα μόνα παλαιότερα ονόματα που συναντώνται στη δημοπρασία είναι του Αλέκου Φασσιανού και Μάριου Λοβέρδου, που αποτελούν σταθερές και διαχρονικές αξίες στον κόσμο της Τέχνης.

Τέλος, η δημοπρασία περιλαμβάνει ένα πίνακα του Ian Norbury [ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ] με κυπριακό θέμα, την Παλαιά Αγορά της Αμμοχώστου. Ο εικαστικός έζησε και εργάστηκε στην Αμμόχωστο μεταξύ 1965-70.

 

Και… τσαρικα αντικείμενα

Πέρα από τις εικόνες, η δημοπρασία περιλαμβάνει μια συλλογή από αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙ. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μικρογραφία του Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙ καθώς και μία χρυσή σφραγίδα του με τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της Ορθόδοξης Τσαρικής Ρωσίας.

 

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και ακολούθως στο ξενοδοχείο Four Seasons από τις 11 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό.

You May Also Like

Εικόνες από την επετειακή έκθεση XXV στο NiMAC

Ποιες εκθέσεις είδαμε και πόσες χάσαμε; Ποια ήταν τα highlight μιας πορείας 25 χρόνων ...

Εργαστήρι για παιδιά από τον Εύρο Ευρυβιάδη

Ο εικαστικός Εύρος Ευρυβιάδης φιλοξενείται στο Εργαστήρι Έκτορος 18-20, το Σάββατο 19/10/2013 στις 10:00. ...

«Reform» από την Αμαλία Χατζηνικολάου

Η νέα εικαστική πρόταση της Αμαλίας Χατζηνικολάου με τίτλο «Reform» παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης ...

Δήμητρα Μπίστα και Ευδοκία Κύρκου εκθέτουν στην γκαλερί Penindaplinena

Δύο ξεχωριστές προτάσεις οι οποίες συναντιούνται στην γκαλερί Penindaplinena, στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, ...

Akhnaten στο Ριάλτο

Μετά τη Μαντάμ Μπάτερφλάι, ο Νοέμβριος επιφυλάσσει ακόμη μια σπουδαία παραγωγή για τους φίλους ...

Έκδοση για τα μνημεία και την τέχνη της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής

Εκτενείς μελέτες για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού ...

X