Ελλάς: πόλεμος ΚΑΙ στην τέχνη

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έφτασαν και γραπτώς δια μήνυσης: ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης φέρεται να γρονθοκόπησε τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά εντός της κινηματογραφικής αίθουσας Ολύμπιον…

 

Την ακόλουθη επιστολή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ανήρτησε προ ολίγου το «Βήμα» στη διαδικτυακή του έκδοση και την αναδημοσιεύουμε:

«Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και λίγο πριν από την προβολή ταινίας που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγνωστικό του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα “Ολύμπιον”, ο σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιτέθηκε απρόκλητα στον σεναριογράφο και μέλος της Ενωσής μας Αλέξανδρο Κακαβά προκαλώντας του σωματική βλάβη. Καταδικάζουμε την πράξη του κ. Γιάνναρη και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία μας που ένας καλλιτέχνης και μάλιστα τιμώμενος από το Φεστιβάλ βιαιοπραγεί κατά ενός συναδέλφου, εκθέτοντας το ίδιο το Φεστιβάλ σε συμμετέχοντες, φίλους και καλεσμένους».

Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ που δόθηκε τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο [Τρίτη 8 Νοεμβρίου], ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος – ως ένδειξη σεβασμού προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, όπως είπε. Μια ημέρα αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος σχετικά με το έργο του καθ’ ότι φέτος τιμάται από το φεστιβάλ, ο κ. Γιάνναρης και πάλι αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος.

Ο κ. Κακαβάς έχει ασκήσει μήνυση εναντίον του κ. Γιάνναρη, όπως είπε στο «Βήμα», ενώ με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη τού ζήτησε να πάρει θέση.
Ο κ. Κακαβάς έστειλε επίσης επιστολή προς τον Δημήτρη Εϊπίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε δική του επιστολή αναφέρει ότι λυπάται για το επεισόδιο αλλά «επειδή συνέβη σε δημόσιο χώρο και αφορά διαπροσωπικές σχέσεις, είμαι υποχρεωμένος να μην πάρω θέση».
Αναφέρει ακόμη το ΒΗΜΑ: Αν και κανείς εκτός από τους κκ. Γιάνναρη και Κακαβά δεν μπορεί να γνωρίζει την αφορμή του διαπληκτισμού, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η τελευταία ταινία του πρώτου «Man at sea» διεκδικούσε χρήματα από το Eurimages [Ταμείο Στήριξης Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου], ο δεύτερος ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην εν λόγω ένωση.
Το «Man at sea» απερρίφθη από το Eurimages και γυρίστηκε χωρίς να πάρει χρηματοδότηση. Το έργο προβλήθηκε στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου ενώ με νέο μοντάζ παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γιάνναρης έχει κατά καιρούς δείξει τη δυσαρέσκειά του επί του ζητήματος της απόρριψης της ταινίας του από το Eurimages.
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης

You May Also Like

Ιδού η αφίσα για την έκθεση του Ελ Γκρέκο στο Λεβέντειο

Δόθηκε στη δημοσιότητα η αφίσα για την σημαντική έκθεση με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ για το έργο «Η τάξη μας»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, επαγγελματίες ηθοποιούς, ...

«Έφυγε» και ο Φοίβος Σταυρίδης

Αιφνίδια έφυγε την Τρίτη, 6 Μαρτίου από τη ζωή ο Φοίβος Σταυρίδης, μια σπουδαία ...

Απονομή Βραβίου Προσφοράς «Κώστας Παρτασίδης- Βάσος Παπαδόπουλος» 

Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, ώρα 7:30μ.μ., ...

5ο Συνέδριο ICTVC | Τυπογραφία «Ενάντια στη Λήθη»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής ...

Ζημιογόνα συντήρηση στα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Τουλάχιστον δέκα ψηφιδωτά μοναδικής αξίας, τα οποία φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Χατάι στην Αντιόχεια, ...

X