Ελλάς: πόλεμος ΚΑΙ στην τέχνη

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έφτασαν και γραπτώς δια μήνυσης: ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης φέρεται να γρονθοκόπησε τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά εντός της κινηματογραφικής αίθουσας Ολύμπιον…

 

Την ακόλουθη επιστολή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ανήρτησε προ ολίγου το «Βήμα» στη διαδικτυακή του έκδοση και την αναδημοσιεύουμε:

«Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και λίγο πριν από την προβολή ταινίας που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγνωστικό του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα “Ολύμπιον”, ο σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιτέθηκε απρόκλητα στον σεναριογράφο και μέλος της Ενωσής μας Αλέξανδρο Κακαβά προκαλώντας του σωματική βλάβη. Καταδικάζουμε την πράξη του κ. Γιάνναρη και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία μας που ένας καλλιτέχνης και μάλιστα τιμώμενος από το Φεστιβάλ βιαιοπραγεί κατά ενός συναδέλφου, εκθέτοντας το ίδιο το Φεστιβάλ σε συμμετέχοντες, φίλους και καλεσμένους».

Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ που δόθηκε τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο [Τρίτη 8 Νοεμβρίου], ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος – ως ένδειξη σεβασμού προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, όπως είπε. Μια ημέρα αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος σχετικά με το έργο του καθ’ ότι φέτος τιμάται από το φεστιβάλ, ο κ. Γιάνναρης και πάλι αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος.

Ο κ. Κακαβάς έχει ασκήσει μήνυση εναντίον του κ. Γιάνναρη, όπως είπε στο «Βήμα», ενώ με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη τού ζήτησε να πάρει θέση.
Ο κ. Κακαβάς έστειλε επίσης επιστολή προς τον Δημήτρη Εϊπίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε δική του επιστολή αναφέρει ότι λυπάται για το επεισόδιο αλλά «επειδή συνέβη σε δημόσιο χώρο και αφορά διαπροσωπικές σχέσεις, είμαι υποχρεωμένος να μην πάρω θέση».
Αναφέρει ακόμη το ΒΗΜΑ: Αν και κανείς εκτός από τους κκ. Γιάνναρη και Κακαβά δεν μπορεί να γνωρίζει την αφορμή του διαπληκτισμού, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η τελευταία ταινία του πρώτου «Man at sea» διεκδικούσε χρήματα από το Eurimages [Ταμείο Στήριξης Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου], ο δεύτερος ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην εν λόγω ένωση.
Το «Man at sea» απερρίφθη από το Eurimages και γυρίστηκε χωρίς να πάρει χρηματοδότηση. Το έργο προβλήθηκε στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου ενώ με νέο μοντάζ παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γιάνναρης έχει κατά καιρούς δείξει τη δυσαρέσκειά του επί του ζητήματος της απόρριψης της ταινίας του από το Eurimages.
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης

You May Also Like

Οργή Φρεμό για τη δημοσίευση των ταινιών των Καννών

Την οργή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό προκάλεσε η διαρροή του ...

Κηδεύεται σήμερα η Γουίτνεϊ Χιούστον

Η Αρίθα Φράνκλιν θα τραγουδήσει στην κηδεία της Γουίτνεϊ Χιούστον στο Νιούαρκ, στις ανατολικές ...

Αναστέλλεται το Μέγαρο Πολιτισμού

Την αναστολή του έργου της ανέγερσης Μεγάρου Πολιτισμού αποφάσισε σε χθεσινή του συνεδρία το ...

Open Call από το Κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου ...

Ο Σάββας Χριστοδουλίδης σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα

Ο Κύπριος εικαστικός και καθηγητής Σάββας Χριστοδουλίδης συμμετέχει με κορυφαία ονόματα από τον διεθνή ...

O White Walker στο Cyprus Comic Con 2019

Το Cyprus Comic Con 2019 ανακοινώνει τον δεύτερο special guest που θα παρευρεθεί στην ...

X