Κυπριακό «παρών» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης-+

Στην παρουσία του διάσημου ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν σηκώνει σήμερα αυλαία το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ επί ελληνικού εδάφους παραμέρισε φέτος τις μεγάλες παραγωγές της Αμερικής στρέφοντας το βλέμμα στα Βαλκάνια και στο δημιουργικό περιθώριο.

Εναρκτήρια, ωστόσο, ταινία του φετινού φεστιβάλ είναι οι Απόγονοι, του Αλεξάντερ Πέιν, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Κυπριακές ταινίες  στη Θεσσαλονική

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, ανάμεσα σε 34 ταινίες θα προβληθεί και η μικρού μήκους ταινία της Στελάνα Κληρή “The Fiddler”. Η ταινία προβάλλεται σήμερα και στη Λευκωσία στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους, στο Σπίτι της Συνεργασίας 

Στο τμήμα Works in Progress θα συμμετέχει η νέα ταινία της σκηνοθέτιδας Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν με τίτλο Chinatown: τα τρία καταφύγια. Η ταινία, παραγωγός της οποίας είναι η Άννα Τσιάρτα και η Roads and Oranges Film Productions, συμμετείχε το 2005 στο ταμείο ανάπτυξης σεναρίου Balkan Fund και το 2006 στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, του ίδιου φεστιβάλ.

Στο φετινό πρόγραμμα προβάλλεται και η ταινία «Σωτηρία» του Ιάσωνα Τζαβέλλα, η οποία εμφανίζεται ως συμπαραγωγή Ελλάδας-Κύπρου.

Η ταινία Loveless Zoritsa είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Σερβίας, Κύπρου και Πολωνίας, σε σκηνοθεσία της Κύπριας Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους – η οποία ζει μόνιμα στη Σερβία. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει με τον Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς.

lovelesszoritsaLoveless Zoritsa, της Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και του Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς.

kolopaida_1Κωλόπαιδα, του Στέλιου Καμμίτση.

fish4_0Fish n’ Chips, του Ηλία Δημητρίου.

Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στα market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή, δίνοντας στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς. Ανάμεσα στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται  η ταινία του Ηλία Δημητρίου Fish & Chips και τα Κωλόπαιδα, του Στέλιου Καμμίτση.

Το «Π» θα έχει ανταποκρίσεις από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από τον συνεργάτη μας Ιάκωβο Γωγάκη.

You May Also Like

Εξπρές της Μεσογείου | Μουσική συνάντηση στα Κύπρια

Μουσικοί από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Ιταλία συμπράττουν επί σκηνής και παρουσιάζουν ...

Η τάξη μας | Οι συμμαθητές

Το Γεντβάμπνε βρίσκεται σε μια κοιλάδα που σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών. Τα ...

13 ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο στο ISFFC

Με δεκατρείς ταινίες κυπριακής παραγωγής ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ...

Οι νικητές των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαρτίου η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου ...

Η προετοιμασία της άμυνας της Λευκωσίας το 1570

Οι διχογνωμίες για την αντιμετώπιση των Οθωμανών ήταν ανάμεσα στους λόγους της πτώσης της ...

Σεμινάριο «Οικοδομώντας μια ανοιχτή κοινωνία» στο Τεχνόπολις 20

Ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του προγράμματος ένταξης «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» διοργανώνουν το σεμινάριο ...

X