Ζητούν 2,4 εκατ. δολάρια από τον Ai Weiwei

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν την εταιρεία του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Ουέιουεϊ να πληρώσει περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια για φόρους που δεν έχει καταβάλει και πρόστιμα, δήλωσε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H εφορία του Πεκίνου εξέδωσε ειδοποίηση προς την εταιρεία Fake Studio του Άι απαιτώντας περίπου 15 εκατομμύρια γιουάν [2,4 εκατομμύρια δολάρια] μέσα σε 15 ημέρες, δήλωσε τηλεφωνικά ο καλλιτέχνης στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο.

“Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους φόρους για να εκδικηθεί αυτούς που έχουν διαφορετικές φωνές, ανεξάρτητα αν είναι καλλιτέχνες ή συγγραφείς, πράγμα βλακώδες”, δήλωσε ο Άι.

Στην ειδοποίηση της εφορίας, ο Άι αναφέρεται ως o υπεύθυνος της Fake Studio, παρόλο που ο νόμιμος ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι η σύζυγός του, η Λου Τσινγκ.

Ο Άι δήλωσε ότι θα συμβουλευτεί το δικηγόρο του, όμως δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί ή να απορρίψει την απαίτηση της εφορίας επειδή δεν έχει πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της Fake Studio, τα οποία κατασχέθηκαν το Μάρτιο.

Ο 54χρονος Άι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιούνιο, έπειτα από κράτηση 80 ημερών, και εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για φορολογικά αδικήματα.

“Δεν ξέρω αν η εταιρεία μου έχει πραγματικά αυτό το πρόβλημα φοροδιαφυγής”, δήλωσε σήμερα.

“Πρώτον, δεν υπάρχει για μένα τρόπος να παραδεχθώ αυτή την κατηγορία”, δήλωσε ο Άι, “εφόσον δεν γνωρίζω κανένα από τα στοιχεία”.

“Δεν είμαι ο διευθυντής της εταιρείας Fake, έτσι οι κατηγορίες είναι πραγματικά παράξενες και δεν έχουν καμιά λογική”, τόνισε.

Ο Άι δήλωσε πως η αστυνομία του Πεκίνου του είπε πως πρέπει να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο του επιβληθεί από την κυβέρνηση.

“Ξέρουν ότι δεν μπορεί να σε προστατεύσει κανένας, ούτε ο νόμος, αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο αλαζονικοί”, δήλωσε για την αστυνομία.

“Λένε, ‘το κράτος σου ζητάει να το κάνεις’, αλλά δεν ξέρουν καν ότι δεν είναι κράτος”, δήλωσε ο Άι. “Το κράτος πρέπει να προστατεύει τη νομιμότητα και τη δημοκρατία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

You May Also Like

H ALPHA C.K. ART GALLERY στην ART ATHINA

Γιά τέτρατη συνεχόμενη χρονιά, η Alpha C.K. Art Gallery συμμετέχει στην σημαντική διεθνή έκθεση ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Χρίστος Σιοπαχάς

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου απεβίωσε ο σκηνοθέτης Χρίστος Σιοπαχάς, σε ηλικία 72 ετών. Ο ...

19ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Για 19η χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν το ...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εργαστηρίου Emergence

Ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σχετικά με τη συλλογική μνήμη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Μαρίνα Πογιατζή

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

«Πού βρίσκονται οι Κύπριοι σκηνοθέτες;» Η Ένωση Σκηνοθετών απαντά

Ανακοίνωση σε σχέση με την απεργεία πείνας του σκηνοθέτη Πανίκκου Χρυσάνθου εξέδωσε η Ένωση ...

X