Άσε με να αδιαφορήσω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Καλέ μου βουλευτή. Πραγματικά αδιαφορώ αν σε έπιασαν με κάποιον στο αυτοκίνητό σου, ειδικά όταν -και να συνέβη- δεν είναι ούτε ηθικά κολάσιμο, ούτε παράνομο. Όπως επίσης αδιαφορώ για το αν έχεις βάλει ποτέ αλλοδαπό στο αυτοκίνητό σου, αν και οφείλω να ομολογήσω πως η ζέση με την οποία το αρνείσαι, κι αυτό το “ασφαλώς ουδέποτε στη ζωή μου έχω καν φιλοξενήσει στο αμάξι μου αλλοδαπό πρόσωπο”, με ενοχλεί κάπως.

Κοίτα τον πρώην υπουργό που “κατηγορήθηκε” πάνω-κάτω για τα ίδια πράγματα. Ούτε απολογήθηκε, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε ανέλυσε σαράντα χιλιάδες θεωρίες επιπέδου ποδοσφαιρολογίας και συνομωσιολογίας για το ποιoς θέλει να τον κακολογήσει και γιατί. Από τη μια γιατί, προφανώς, ορθώς θεωρεί πως δεν έκανε οποιοδήποτε λάθος. Από την άλλη, γιατί όποια και να είναι η πραγματικότητα, δεν μας αφορούν, ως κοινό, οι λεπτομέρειες. Κι ακόμη, διότι πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, με συγκεκριμένο έργο, το οποίο πείθει ακόμα και τον πλέον συντηρητικό πως, ακόμα κι αν οι “κατηγορίες” ισχύουν, αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Καλέ μου άνθρωπε. Όσα σχόλια είδα για την εν λόγω “είδηση” στο διαδίκτυο [η οποία πριν την ανακοίνωσή σου περιοριζόταν θαρρώ σε κουτσομπολίστικα σάιτ και βρέθηκε στις εφημερίδες μόνο μετά από αυτήν] εστιάζουν σε ένα πράγμα: δεν ενδιαφέρει αν ισχύουν οι “κατηγορίες”. Η [λογική] κοινή γνώμη αδιαφορεί για ενδεχόμενα που δεν άπτονται των πολιτικών σου θέσεων και της πολιτικής σου συμπεριφοράς.

Με άλλα λόγια, καλέ μου άνθρωπε, ο μόνος λόγος για τον οποίο συνεχίζει να υφίσταται θέμα στα κουτσομπολίστικα σάιτ είναι επειδή άθελά σου το συντηρείς. Η μισή ουσία βρίσκεται στο ότι οι λασπολόγοι ασφαλώς και θα προσπαθήσουν να “χαλάσουν” τη φήμη κάποιου, και στο ότι ασφαλώς οι όποιες κατίνες του κομμωτηρίου και οι όποιες κατίνες του γηπέδου θα ρίξουν δηλητήριο. Η άλλη μισή βρίσκεται στο ότι το κατινιό το ακυρώνουν πλήρως δύο πράγματα: η αλήθεια και η αυτοεκτίμηση.

Η ουσία είναι δηλαδή ευρύτερη από εσένα και από το αν έκανες τι και πότε. Είμαστε μια κοινωνία όπου ο καθένας τρέμει τόσο πολύ να χάσει τον έλεγχο της “καλής”, όπως τη θεωρεί, εξωτερικής του εικόνας, που γίνεται ευάλωτος σε κάθε κακεντρέχεια. Τέρμα οι δικαιολογίες. Κανείς μας δεν έχει υποχρέωση να απολογηθεί [με την ορθή έννοια της λέξης] σε κανέναν.
Άσε μας να αδιαφορήσουμε. Δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε σε πιο σημαντικά πράγματα. Μην μας παραδίδεις δεμένους σαν σαλάμια στους ανούσιους, αν θέλεις να λες πως δεν είσαι μαζί τους.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Άγνωστη χώρα

Οι εργασίες στο φαραωνικών διαστάσεων κτήριο της νέας βιβλιοθήκης έχουν δώσει στην περιοχή του ...

Το ενοχικό μας μεγαλόπιασμα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης  Το βεβαιώσαμε άμα ξεκίνησε το χοντρό δούλεμα διαδικτυακά για τη ...

Περηφάνια και προκατάληψη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν είσαι κάθε μέρα περήφανος για την κυπριακή κοινωνία. Για ...

Αυτόπτης μάρτυρας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Περπατούσε στη δροσιά του πρωινού, πριν ακόμα οι άσφαλτοι της ...

Σκουπίδια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τα σκουπίδια έχουν καλύψει τη βόρεια Λευκωσία. Το ξέρω γιατί ...

Μειοψηφικά όνειρα

Η σιωπηρή μειοψηφία που ψάχνει κάτι καλύτερο από το σημερινό πολιτικό μας σύστημα πείστηκε ...

X