Αμερικανική έκκληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Με την έκκληση «Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου», το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής [Archaeological Institute of America], ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οργανισμός της Βορείου Αμερικής που ασχολείται με το συναρπαστικό κόσμο της αρχαιολογίας, ζητά τη βοήθεια του κοινού για την προστασία των κυπριακών μνημείων.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 20 Ιανουαρίου 2012 στη Συμβουλευτική Επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Πολιτιστική Ιδιοκτησία σχετικά με την ανανέωση ή όχι του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμφωνία που θα βοηθήσει στην προστασία της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Η λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων καταστρέφει τα δεδομένα, εμποδίζοντας την έρευνα των αρχαίων καταλοίπων και διαστρεβλώνοντας την ανασύσταση του παρελθόντος.

Οπως αναφέρει με έμφαση το αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η κατανόηση της ιστορίας εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανακτούμε, να μελετούμε και να ερμηνεύουμε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αντικείμενα, η προστασία των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της αρχαιολογικής γνώσης και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμφωνία δεσμεύει τα μέλη που την υπογράφουν ως προς τον τερματισμό της εισαγωγής στο αμερικανικό έδαφος υλικού από παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την καταστροφή των αρχαιολογικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Ο « Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ πήρε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης Ένας σπουδαίος δημιουργός με εντυπωσιακή εικαστική γλώσσα σε όλα του ...

Tι θα δούμε στο Viewfinder των Κινηματογραφικών Ημερών Κύπρου

Ταινίες με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης θα ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως «Υποσύνολο»

Ένα «συμπυκνωμένο πρόγραμμα» θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το φετινό καλοκαίρι ...

Βραβείο στην έκδοση «Iatrosophikon» από την Ακαδημία Αθηνών

To βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου της Ακαδημίας Αθηνών απέσπασε πρόσφατα η έκδοση με ...

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το Artist in Progress/residencies 2018

Το DANCEHOUSE LEFKOSIA ανακοινώνει το ARTISTS IN PROGRESS/ dance residencies 2018  – το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που φέτος θα γίνει την περίοδο από ...

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για λογοκλοπή σε διαγωνισμό της ΣΟΚ

Την πρωτοφανή υπόθεση λογοκλοπής για τις δύο συνθέσεις που κέρδισαν τα δύο πρώτα βραβεία ...

X