Αμερικανική έκκληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Με την έκκληση «Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου», το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής [Archaeological Institute of America], ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οργανισμός της Βορείου Αμερικής που ασχολείται με το συναρπαστικό κόσμο της αρχαιολογίας, ζητά τη βοήθεια του κοινού για την προστασία των κυπριακών μνημείων.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 20 Ιανουαρίου 2012 στη Συμβουλευτική Επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Πολιτιστική Ιδιοκτησία σχετικά με την ανανέωση ή όχι του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμφωνία που θα βοηθήσει στην προστασία της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Η λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων καταστρέφει τα δεδομένα, εμποδίζοντας την έρευνα των αρχαίων καταλοίπων και διαστρεβλώνοντας την ανασύσταση του παρελθόντος.

Οπως αναφέρει με έμφαση το αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η κατανόηση της ιστορίας εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανακτούμε, να μελετούμε και να ερμηνεύουμε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αντικείμενα, η προστασία των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της αρχαιολογικής γνώσης και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμφωνία δεσμεύει τα μέλη που την υπογράφουν ως προς τον τερματισμό της εισαγωγής στο αμερικανικό έδαφος υλικού από παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την καταστροφή των αρχαιολογικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Οι συμμετοχές στο 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνουν, σε συνεργασία με ...

Το ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη χειμερινή σεζόν 2017-2018

Η σεζόν ξεκινά με την επιστροφή στον ΘΟΚ του Γερμανού σκηνοθέτη Χάινς Οούβε Χάους, ...

Τα πρώτα Χριστούγεννα στο διάστημα

Ποιο ήταν το γεύμα του πληρώματος του Απόλλων 8 στις 25 Δεκεμβρίου 1968; Οι ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 43η

Γράφει ο Διομήδης Κουφτερός / Ηθοποιός Εβδομάδες αυτοπεριορισμού μου μέχρι σήμερα: 6+ Μέρες: 45 ...

Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από το Παλάτι των Εθνών

Γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης Ο Χριστόφορος Σάββα, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Κύπρο τον ...

3ο Buffer Fringe | Ανοιχτή πρόσκληση

Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής απευθύνει το Σπίτι της Συνεργασίας, για το 3ο Buffer Fringe ...

X