Γιώργος Ιωάννου και ο Σωφρόνης Σωφρονίου

Ο Γιώργος Ιωάννου και ο Σωφρόνης Σωφρονίου είναι οι “Αραμπάς”

Ποιοι είστε;
Γιώργος: Κρατώντας την απάντηση στο πλαίσιο του δρώμενου που θα παρουσιάσουμε στο φεστιβάλ, θα έλεγα πως εκείνο που με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό είναι η δομή, η δημιουργία και η μετάδοση της εικόνας ως επικοινωνιακού μέσου. Αναλύοντας διαφορετικές μηχανικές αναπαράστασης, στατικές ή μη, προσπαθώ να πραγματευτώ την επίδραση της υποκειμενικής αντίληψης του θεατή / συμμετέχοντος. Σωφρόνης: Ανάλογα, εγώ θα έλεγα πως πάντα έβρισκα μεγάλο ενδιαφέρον στο να παρακολουθώ και να ανακαλύπτω λογικές μέσα από τις οποίες οι ηχητικές φόρμες, από τις αρχαίες έως τις σημερινές, σχετίζονται μουσικολογικά, εννοιολογικά, αισθητικά, ανθρωπολογικά κλπ.

Ποιες είναι οι ηχητικές και οπτικές σας μνήμες;
Οι ηχητικές και οπτικές μνήμες μας, όπως και οι μνήμες του κάθε ανθρώπου που ζει στον πλανήτη, έχουν να κάνουν με όσα οι αισθήσεις μας έχουν καταγράψει με κάποιους τρόπους, και μετά τους έδωσαν κάποιο νόημα. Αυτές οι μνήμες, θα μπορούσαν να έχουν μαζευτεί είτε με στοχευμένο τρόπο, είτε τυχαία. Επιπλέον, υπάρχει και μια μεταφορά οπτικών και ηχητικών εμπειριών που μπορεί να τη φέρουμε μαζί μας ως εξέλιξη, αφού πατά γερά πάνω σε πράγματα στα οποία έχουν εκτεθεί άλλοι, πριν από εμάς. Μια ηχητική μνήμη, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι η κραυγή της μάνας μας τη στιγμή που νόμιζε πως θα χτυπούσαμε, οι μελωδίες από το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Χατζιδάκι που έπαιζε το ΡΙΚ όταν ήμασταν μικροί, οι ήχοι από ένα αγαπημένο συγκρότημα που ακούμε συχνά, ή το κτύπημα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Οι οπτικές μνήμες μπορούν να κινούνται με κάποιες ανάλογες λογικές, κρατώντας πράγματα από τις ζωές του καθενός μας, κομμάτια από ταινίες που έχουμε δει, σκηνές από όνειρα, φαντασιώσεις, και πάει λέγοντας.

  Τι θα κάνετε;
Θα παρουσιάσουμε ένα οπτικοηχητικό κολάζ που καταπιάνεται με τους τρόπους μέσω των οποίων οι ήδη εσωτερικευμένες μας μνήμες μπορούν να ανακαλύψουν συνοχές που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με ένα σταθερό γραμμικό πλαίσιο χρόνου ή χώρου.
+ Οι Αραμπάς θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τίτλο “Rashomon Revisited” στο πλαίσιο του “Λευκωσία Loop Festival”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία, στις 3 και 4 Ιανουαρίου. Πληροφορίες τηλ. 70007610 και www.louvana.com.cy.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

Μαρίνος Κονσόλου

  5.6.2011 Ο Μαρίνος Κονσόλου, μετά το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, συνεχίζει να ονειρεύεται Τι ...

Κωνσταντίνος Χρίστου

Ο Κωνσταντίνος Χρίστου βλέπει, ακούει και γυρίζει Τι κάνεις; Είμαι φοιτητής στο πανεπιστήμιο Frederick ...

Αθηνά Σάββα

Η Αθηνά Σάββα ξεκινά το θέατρο και δολοφονείται. Ποια είσαι; Είμαι η Αθηνά, και ...

Στέλιος Ερμογενίδης

20.11.2011 Ο Στέλιος Ερμογενίδης “κάνει συνθέσεις, γράφει λόγια, σχεδιάζει” και ετοιμάζει την πρώτη έκθεσή ...

Kate

Η Kate παρουσιάζει το πρώτο άλμπουμ της και ετοιμάζει βαλίτσες για Αγγλία Τι κάνεις; ...

Βασίλης Χριστοφή

Ο Βασίλης Χριστοφή σχεδιάζει την καθημερινότητα Τι σχεδιάζεις; Η δουλειά η οποία βρίσκεται στην ...

X