Γιώργος Ιωάννου και ο Σωφρόνης Σωφρονίου

Ο Γιώργος Ιωάννου και ο Σωφρόνης Σωφρονίου είναι οι “Αραμπάς”

Ποιοι είστε;
Γιώργος: Κρατώντας την απάντηση στο πλαίσιο του δρώμενου που θα παρουσιάσουμε στο φεστιβάλ, θα έλεγα πως εκείνο που με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό είναι η δομή, η δημιουργία και η μετάδοση της εικόνας ως επικοινωνιακού μέσου. Αναλύοντας διαφορετικές μηχανικές αναπαράστασης, στατικές ή μη, προσπαθώ να πραγματευτώ την επίδραση της υποκειμενικής αντίληψης του θεατή / συμμετέχοντος. Σωφρόνης: Ανάλογα, εγώ θα έλεγα πως πάντα έβρισκα μεγάλο ενδιαφέρον στο να παρακολουθώ και να ανακαλύπτω λογικές μέσα από τις οποίες οι ηχητικές φόρμες, από τις αρχαίες έως τις σημερινές, σχετίζονται μουσικολογικά, εννοιολογικά, αισθητικά, ανθρωπολογικά κλπ.

Ποιες είναι οι ηχητικές και οπτικές σας μνήμες;
Οι ηχητικές και οπτικές μνήμες μας, όπως και οι μνήμες του κάθε ανθρώπου που ζει στον πλανήτη, έχουν να κάνουν με όσα οι αισθήσεις μας έχουν καταγράψει με κάποιους τρόπους, και μετά τους έδωσαν κάποιο νόημα. Αυτές οι μνήμες, θα μπορούσαν να έχουν μαζευτεί είτε με στοχευμένο τρόπο, είτε τυχαία. Επιπλέον, υπάρχει και μια μεταφορά οπτικών και ηχητικών εμπειριών που μπορεί να τη φέρουμε μαζί μας ως εξέλιξη, αφού πατά γερά πάνω σε πράγματα στα οποία έχουν εκτεθεί άλλοι, πριν από εμάς. Μια ηχητική μνήμη, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι η κραυγή της μάνας μας τη στιγμή που νόμιζε πως θα χτυπούσαμε, οι μελωδίες από το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Χατζιδάκι που έπαιζε το ΡΙΚ όταν ήμασταν μικροί, οι ήχοι από ένα αγαπημένο συγκρότημα που ακούμε συχνά, ή το κτύπημα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Οι οπτικές μνήμες μπορούν να κινούνται με κάποιες ανάλογες λογικές, κρατώντας πράγματα από τις ζωές του καθενός μας, κομμάτια από ταινίες που έχουμε δει, σκηνές από όνειρα, φαντασιώσεις, και πάει λέγοντας.

  Τι θα κάνετε;
Θα παρουσιάσουμε ένα οπτικοηχητικό κολάζ που καταπιάνεται με τους τρόπους μέσω των οποίων οι ήδη εσωτερικευμένες μας μνήμες μπορούν να ανακαλύψουν συνοχές που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με ένα σταθερό γραμμικό πλαίσιο χρόνου ή χώρου.
+ Οι Αραμπάς θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τίτλο “Rashomon Revisited” στο πλαίσιο του “Λευκωσία Loop Festival”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία, στις 3 και 4 Ιανουαρίου. Πληροφορίες τηλ. 70007610 και www.louvana.com.cy.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κώστας Σιλβέστρος

Ο Κώστας Σιλβέστρος σκηνοθέτησε τον “Πλούτο”, καταχειροκροτήθηκε και τώρα τρέχει Τι κάνεις; Τρέχω!!! Πού ...

Μελένια

Η Μελένια εικονογραφεί και παίζει με τις πιθανότητες Τι σχεδιάζεις; Σχεδιάζω comics και εικόνες ...

Δήμητρα Σουκιούρογλου

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Η Δήμητρα Σουκιούρογλου μεταφράζει σκέψεις σε ιστορίες ...

Κλειώ Άλφα

Η Κλειώ Άλφα κάνει ό,τι νομίζει Τι κάνεις; Κάτι χαρτιά με κατηγορούν ως σχεδιάστρια ...

Ρεμπέτικη ΦαΤριάς

Η Άννα, ο Χρίστος και ο Σωτήρης είναι η Ρεμπέτικη ΦαΤριάς Τι… “παίζεται”; Είμαστε ...

Ραφαέλλα Γεωργιάδη

Ποια είσαι; Δύσκολο να αποτυπώσει κάποιος το ποιος είναι σε λίγες προτάσεις, αλλά ας ...

X