Μιχάλης Ελευθερίου

Ο Μιχάλης Ελευθερίου ζει στη Νεκρή Ζώνη και διατυπώνει πολλά “γιατί;”

Πού μένεις;
Στη Νεκρή Ζώνη της οδού Λήδρας, σε ένα συνθετικό μπλε αντίσκηνο, στη χώρα τού κανενός, ανάμεσα σε τοίχους διακοσμημένους με τρύπες από σφαίρες και ντοκιμαντέρ για τη χρεοκρατία, ανάμεσα σε γενικές συνελεύσεις και ομαδικά γεύματα, ανάμεσα σε πέντε σημαίες και συνεντεύξεις στον Τύπο.

Τι σκεφτόσουν;
Ελευθερία. Μια λέξη που την πετάμε όπου θέλουμε. Τι θα πει ελευθερία; Αποδυνάμωση, αντικειμενικότητα, όμορφη αντικειμενικότητα. Η ελευθερία είναι ανάμεσα στα αφτιά. Ελευθερία μπορεί να σημαίνει να μαθαίνεις πώς και γιατί ο κόσμος σε έκανε ό,τι είσαι και να ανακαλύπτεις ποιος είσαι χωρίς τα προηγούμενα. Ελευθερία είναι να είσαι μεγαλύτερος από το εγώ σου. Ελευθερία είναι να γνωρίζεις πως το “Εμείς” είναι ο πληθυντικός του “Εγώ”.

Για τι πράγμα μιλάς;
Για την ευφυΐα. Όχι την τυποποιημένη ευφυΐα που μας έχουν μάθει να εκτιμούμε ως το μόνο είδος, αλλά τη συναισθηματική, την κοινωνική, την πολιτιστική και την πνευματική ευφυΐα. Αυτές δεν είναι βρόμικες λέξεις. “Ποιος μίλησε για πνευματισμό; Πλύθηκε όταν εκστόμισε αυτή τη λέξη;”. Ποιο θα ήταν το νόημα της ύπαρξής μας μόνο με την τυποποιημένη ευφυΐα; Ναι, θα υπήρχαμε, βεβαίως. Αλλά εσείς απλώς υπάρχετε; Ποιος αποφασίζει αν απλώς θα υπάρχετε; Ποιος σας έκλεψε την ευφυΐα σας; Γιατί; Αυτό το “γιατί” πάει με όλα. Ακόμη και με τις απαντήσεις.

+ Εκτός από την κατάληψη της Νεκρής Ζώνης [http://occupythebufferzone.wordpress.com], ο Μιχάλης Ελευθερίου δημιούργησε το language transfer, μια μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας και των κυπριακών διαλέκτων των δύο γλωσσών. Μάθετε περισσότερα στο www.languagetransfer.org]

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαρίνα Κυριάκου

Ποια είσαι; Είμαι η Μαρίνα Κυριάκου, σπούδασα Αρχιτεκτονική στη Γαλλία και Αστικό Σχεδιασμό στην ...

Αυγή Σταύρου

Η Αυγή Σταύρου παίζει μουσική και δημιουργεί αισθήματα Τι επέλεξες; Επέλεξα να ακολουθήσω τη ...

Ραφαέλλα Γεωργιάδη

Ποια είσαι; Δύσκολο να αποτυπώσει κάποιος το ποιος είναι σε λίγες προτάσεις, αλλά ας ...

Οι Old Nicosia Revealed… αποκαλύπτονται

Πού γυρνάτε; Όπου έχει παλιά Λευκωσία, στα καντούνια/μη εμπορικούς δρόμους, [κοντά] στην Πράσινη Γραμμή, ...

Ορέστης Σάββα

Ο Ορέστης Σάββα παίζει μουσική και ανυπομονεί για το καλοκαίρι Τι κάνεις; Παίζω κιθάρα, ...

Βασιλική Ριαλά

Ποια είσαι; Ονομάζομαι Βασιλική Ριαλά, κατάγομαι από την όμορφη Λευκωσία και είμαι 24 χρονών. ...

X