Μιχάλης Ελευθερίου

Ο Μιχάλης Ελευθερίου ζει στη Νεκρή Ζώνη και διατυπώνει πολλά “γιατί;”

Πού μένεις;
Στη Νεκρή Ζώνη της οδού Λήδρας, σε ένα συνθετικό μπλε αντίσκηνο, στη χώρα τού κανενός, ανάμεσα σε τοίχους διακοσμημένους με τρύπες από σφαίρες και ντοκιμαντέρ για τη χρεοκρατία, ανάμεσα σε γενικές συνελεύσεις και ομαδικά γεύματα, ανάμεσα σε πέντε σημαίες και συνεντεύξεις στον Τύπο.

Τι σκεφτόσουν;
Ελευθερία. Μια λέξη που την πετάμε όπου θέλουμε. Τι θα πει ελευθερία; Αποδυνάμωση, αντικειμενικότητα, όμορφη αντικειμενικότητα. Η ελευθερία είναι ανάμεσα στα αφτιά. Ελευθερία μπορεί να σημαίνει να μαθαίνεις πώς και γιατί ο κόσμος σε έκανε ό,τι είσαι και να ανακαλύπτεις ποιος είσαι χωρίς τα προηγούμενα. Ελευθερία είναι να είσαι μεγαλύτερος από το εγώ σου. Ελευθερία είναι να γνωρίζεις πως το “Εμείς” είναι ο πληθυντικός του “Εγώ”.

Για τι πράγμα μιλάς;
Για την ευφυΐα. Όχι την τυποποιημένη ευφυΐα που μας έχουν μάθει να εκτιμούμε ως το μόνο είδος, αλλά τη συναισθηματική, την κοινωνική, την πολιτιστική και την πνευματική ευφυΐα. Αυτές δεν είναι βρόμικες λέξεις. “Ποιος μίλησε για πνευματισμό; Πλύθηκε όταν εκστόμισε αυτή τη λέξη;”. Ποιο θα ήταν το νόημα της ύπαρξής μας μόνο με την τυποποιημένη ευφυΐα; Ναι, θα υπήρχαμε, βεβαίως. Αλλά εσείς απλώς υπάρχετε; Ποιος αποφασίζει αν απλώς θα υπάρχετε; Ποιος σας έκλεψε την ευφυΐα σας; Γιατί; Αυτό το “γιατί” πάει με όλα. Ακόμη και με τις απαντήσεις.

+ Εκτός από την κατάληψη της Νεκρής Ζώνης [http://occupythebufferzone.wordpress.com], ο Μιχάλης Ελευθερίου δημιούργησε το language transfer, μια μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας και των κυπριακών διαλέκτων των δύο γλωσσών. Μάθετε περισσότερα στο www.languagetransfer.org]

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κωνσταντίνα Γεωργίου

Η Κωνσταντίνα Γεωργίου βρίσκεται “ανάμεσα στους μέρμηγκες” Τι κάνεις; Αυτήν την περίοδο ξαναανακαλύπτω τη ...

Κατερίνα Παΐση

Ποια είσαι; Είμαι η Κατερίνα Παΐση, σπουδάζω Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και είμαι ...

Κωνσταντίνος Κουφέττας

Τι κάνεις; Ενσωματώνω στην άσπρη επιφάνεια του καμβά παστέλ χρώματα σε γεωμετρικές και ελεύθερες ...

Ανδρέας Σιαμαρής

Ποιος είσαι; Ονομάζομαι Ανδρέας Σιαμαρής, είμαι ηθοποιός και είμαι 27 χρονών. Έχω πάθος με ...

Peter Στεφάνου

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου/Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Πού είσαι; Ζω στην Πάφο, γεννήθηκα και μεγάλωσα ...

Μικαέλα Τσαγγάρη

Ως ταλαντούχα νέα, η Μικαέλα Τσαγγάρη κυνηγά νέα ταλέντα Πού είσαι; Tις περισσότερες ώρες ...

X