Τελευταίο αντίο στον Βασίλη Διοσκουρίδη

Κηδεύτηκε την Πέμπτη από το Α΄Νεκροταφείο ο διανοούμενος Βασίλης Διοσκουρίδης που έφυγε την Τρίτη σε ηλικία 70 ετών.

Ο Διοσκουρίδης επηρέασε την λογοτεχνική κίνηση της Ελλάδας αφήνοντας ένα διακριτό, στους μυημένους, καλλιτεχνικό στίγμα.

Όπως αναφέρει σήμερα στο Βήμα ο λογοτέχνης και κριτικός Αλέξης Ζήρας, ο διανοούμενος Βασίλης Διοσκουρίδης «ξεκίνησε την πορεία του κοντά στην αριστερά, στο ευρύτερο περιβάλλον της Πανσπουδαστικής. Ανήκε στον κύκλο των Χαλανδραίων φοιτητών με τους Γιάννη Καλλιόρη, Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο, Μάριο Μαρκίδη, Ανδρέα Μυλωνά κ .ά που τότε συσπειρώνονταν γύρω από το περιοδικό «Μαρτυρίες».

«Τον συνάντησα λίγο μετά το 1964, αλλά ουσιαστικά σχετίστηκα μαζί του το 1977», διηγείται ο Α.Ζήρας «όταν με μια παρέα συζητούσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό».

ΕΙΠΕ: Η ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι να διαβάζει διαρκώς. Από μια στιγμή και μετά καταρρέει η δίψα του διαβάσματος και αν συνεχίσει να διαβάζει, ψεύτικα διαβάζει. Σιγά σιγά κλείνετε στον εαυτό του και αναμυρικάζει αυτά που έχει διαβάσει και δει. Αξιολογεί. Ως ένα σημείο δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να ασχολείται με αγάπες του. Μετά αρχίζει και κλείνεται στον εαυτό του.

Στην παρέα εκείνη ήταν ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι φίλοι του Μένης Κουμανταρέας και Γιώργος Ιωάννου, ο σκηνογράφος Βασίλης Βασιλειάδης και ο τυπογράφος Αιμίλιος Καλιακάτσος.

Στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της πλατείας Αιγύπτου ο τελευταίος έστησε ένα ατελιέ τυπογραφίας με στοιχεία που είχε παραγγείλει ο Β. Διοσκουρίδης από την Ιταλία, «ήταν γνωστό ότι ήταν ένας εραστής της κλασικής τυποτεχνίας».

Ο Αλ. Ζήρας αποχώρησε λίγο πριν την έκδοση του Εκηβόλου, ενός περιοδικού που εξέδωσε 18 τεύχη [1978-1997] και κάθε τεύχος του ήταν μια καλλιτεχνική δημιουργία.

ΕΙΠΕ: Ποτέ εποχές ειρήνης δεν γέννησαν λογοτέχνες σημαντικούς. Γιατί ο λογοτέχνης ζει από τη σύγκρουση του έξω περιβάλλοντος με το μέσα και προσπαθεί να βρει μια τάξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σύμπαν αξιών ιεραρχούμενων. Χωρίς την ιεραρχία αξιών η λογοτεχνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Μετά τον Εκηβόλο ο Β. Διοσκουρίδης ήταν μαζί με τη γυναίκα του Τζούλια Τσακίρη η ψυχή του καλού εκδοτικού οίκου «Το ροδακιό».

Ο Διοσκουρίδης εργάστηκε ως επιμελητής στον Ίκαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την Α΄ έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά χαρτιά» του Ελύτη.

Άνθρωπος επίμονος, με άποψη, δημιουργικός ανήκε στην ομάδα των παλιών μαστόρων της τέχνης και του πνεύματος.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων.

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜA, LIFO

 

You May Also Like

Σπιρτόκουτο: πόλεμος στην ΕΘΑΛ!

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι πρόβες για την 115η παραγωγή της ΕΘΑΛ με ...

Έργα προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και το Τσερκές τζαμί

Την έναρξη έκτακτων έργων προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και στο Τσερκές τζαμί ανακοίνωσαν ...

Standing ovation για την υψίφωνο Χρύσω Μακαρίου

Επευφημίες και χειροκροτήματα απέσπασε η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου στη Σλοβακία, ερμηνεύοντας άριες από ...

Asila Music Festival για καλό σκοπό

Μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της τέχνης κινητοποιήθηκαν για ...

Στο στάδιο γεωλογικής μελέτης για το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας

Πρόοδος σημειώνεται στην προετοιμασία για τη δημιουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας σύμφωνα με δηλώσεις ...

«Το Παλάτι» στο δρόμο των Όσκαρ

Τρία βραβεία έχει κερδίσει μέχρι σήμερα στην Αυστραλία η ταινία μικρού μήκους «Το Παλάτι» ...

X