«Διαβολιάδα»: η κρύα Μόσχα στους διαδρόμους του νέου Κρατικού Θεάτρου

Μέσα, έξω, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά. Αν δεν κουραστήκατε ήδη, πάρτε παλτά, αθλητικά παπούτσια και -γιατί όχι;- ρώσικα γούνινα καπέλα και κατευθυνθείτε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο νέο Κρατικό Θέατρο.

Εκεί θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Διαβολιάδα», της πρώτης παραγωγής του ΘΟΚ που φιλοξενείται στο μισοτελειωμένο ακόμη θέατρο. Και τι μ’ αυτό; Το δημιουργικά δαιμόνιο μυαλό της Αθηνάς Κάσιου, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά τη «Διαβολιάδα», ακολούθησε το περίφημο «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και μετέτρεψε σε πλεονέκτημα την καθυστέρηση στην παράδοση του κτηρίου. «Όταν δεν έχεις θεατρικό χώρο, κάνεις site-specific παράσταση», λέει και κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

Παράσταση υπογείως

Η νέα παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής ΘΟΚ παρουσιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου στα γραφεία του Θεατρικού Οργανισμού στις στην παρουσία του διευθυντή Βαρνάβα Κυριαζή, της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κάσιου, των ηθοποιών που συμμετέχουν στο έργο Θανάση Δρακόπουλου και Λέας Μαλένη, του Νεοϋρκέζου sound designer Leon Rothenberg και των σκηνογράφων/ενδυματολόγων Λυδίας Μανδρίδου και Μαρίνας Χατζηλούκα.

Στη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου οφείλουμε την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», μιας παράστασης που παρουσιάστηκε σε ένα σπίτι και σε ένα περιβόλι στον Στρόβολο την περασμένη άνοιξη. Σήμερα προτείνει ένα έργο σε χειμωνιάτικο σκηνικό, κάπου στη Ρωσία του 1921. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια οι νεαρές Λ. Μανδρίδου και Μ. Χατζηλούκα, οι οποίες έδωσαν δείγματα γραφής με τις προηγούμενές τους σκηνογραφικές δουλειές τόσο στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», όσο και στο Witsplit της Λέας Μαλένη (και ας σημειωθεί, εδώ, ότι αδίκως έμειναν εκτός των υποψηφιοτήτων στα Θεατρικά Βραβεία ΘΟΚ).

Η «Διαβολιάδα» είναι ένα διήγημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, το οποίο μεταφέρουν δραματουργικά επί σκηνής η Κάσιου και οι ηθοποιοί της παράστασης. Και ενώ επρόκειτο να εγκαινιάσει την Πειραματική Σκηνή στο νέο κτήριο του Κρατικού Θεάτρου, στον χώρο του παλιού ΓΣΠ, τα σχέδια ανατράπηκαν. Έτσι, θα δούμε την παράσταση στους χώρους του κτηρίου που έχουν ήδη παραδοθεί: στα γραφεία του ΘΟΚ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, στους υπόγειους χώρους του και στους σκοτεινούς διαδρόμους του!

Το έργο

Βρισκόμαστε στη μετεπαναστατική Ρωσία του 1921. αλλά και οκτώ μόλις χρόνια πριν από το Μεγάλο Κραχ. Στην καθημερινότητα των πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, ξεχωρίζει η περίπτωση του Κορότκοφ (Θανάσης Δρακόπουλος), ενός υπαλλήλου ο οποίος δουλεύει ξέγνοιαστος σ’ ένα εργοστάσιο σπίρτων. Όταν φτάνει η είδηση πως δεν υπάρχουν λεφτά στην υπηρεσία όπου εργάζεται, απολύεται για ένα βλακώδες λάθος. Αποφασίζει να βρει το δίκιο του στο δαιδαλώδες σύστημα ενός οργανισμού που δεν βλέπει ανθρώπους, αλλά νούμερα.
Στην πορεία προς τη δικαιοσύνη, ο Κορότκοφ θα ζήσει παράδοξα συμβάντα και ολοένα θα νιώθει πως μόνη διέξοδος είναι ο θάνατος.
Ό,τι κι αν σας θυμίζει η περίπτωση του Κορότκοφ, κρατήστε το. Ο Μπουλγκάκοφ διώχθηκε γι’ αυτό και για άλλα κείμενά του, η επικαιρότητά τους όμως είναι τρομακτική, ειδικά στους δικούς μας οικονομικά δύσκολους καιρούς.

+ Η πρεμιέρα της «Διαβολιάδας» θα δοθεί την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, στις 20:30 στο νέο Κρατικό Θέατρο (χώρος παλιού ΓΣΠ) στη Λευκωσία. Τακτικές παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 20:30.

ΠΗΓΗ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ», 13/01/2012

You May Also Like

Το δ.σ. του Παττίχειου Θεάτρου Λεμεσού

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου ...

ART στα ελληνικά από την Αlpha Square

Δύο οι ειδήσεις: η περίφημη παράσταση ART, της Αlpha Square που κέρδισε κοινό και ...

«Απόηχοι» της Λάρα Σόφι Βενιαμίν στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αποκάλυψη την Τετάρτη ...

Η Ι. Ηλιοπούλου για τον Οδυσσέα Ελύτη, 23 χρόνια από τον θάνατό του

Μαγεύτηκε από τα χρώματα του Αιγαίου και μάγεψε και τον κόσμο κάνοντάς τα ποίηση. ...

Τελετή λήξης για την έκθεση Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria

Η εκδήλωση για τη λήξη της Έκθεσης στις 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ...

Επιστρέφει στη Λευκωσία το θεατρικό Μπαμ!

Το Σατιρικό Θέατρο σε συνεργασία με τις Παραπλεύρως Παραγωγές παρουσιάζουν το έργο ΜΠΑΜ! σε ...

X