Επανένταξη στον «αγώνα» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ζητά η Λεμεσός

Στο γραφείο του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ζητώντας όπως η Λεμεσός συνεχίσει κανονικά την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

 

Ούτε όραμα, ούτε… «άρωμα», ούτε Λεμεσιανούς καλλιτέχνες είχε η πρόταση της Λεμεσού, με αποτέλεσμα να μην διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από την προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής η οποία επέλεξε τις πόλεις που θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση της διεκδίκησης του τίτλου της ΕΠΠ.

Ωστόσο, χθες, σε συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους, ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ζήτησε την επανένταξη της πόλης του στον αγώνα για τη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού θεσμού. Ό,τι ελέχθη χθες προφορικά, ο υπουργός θα το λάβει και επίσημα δι’ επιστολής σήμερα, καθώς η Λεμεσός εμμένει πως η πρότασή της δεν φαίνεται να υστερεί από τις προτάσεις της Λευκωσίας και της Πάφου, οι οποίες συνεχίζουν τον αγώνα ως υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017.
Ο δήμαρχος Λεμεσού υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν υστερεί ο φάκελος της πόλης του, αλλά σε ορισμένα σημεία υπερτερεί κιόλας, και επιμένει πως οι λόγοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση της επιτροπής για τον αποκλεισμό της Λεμεσού δεν είναι ικανοποιητικοί.

Οι λόγοι αποκλεισμού

Ενώ στην έκθεσή της η επιτροπή επιλογής εκθειάζει την αποφασιστικότητα και τη δυναμική της αντιπροσωπείας της Λεμεσού, εκφράζει παράλληλα «ανησυχία για την έλλειψη ενός συγκεκριμένου λεμεσιανού ’αρώματος’ στο ετήσιο πρόγραμμά της, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στο φάκελο της υποψηφιότητάς της».
Η αντιπροσωπεία της Λεμεσού έδωσε την αίσθηση, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «πως το πρόγραμμα δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία της πόλης και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί ένα συγκροτημένο καλλιτεχνικό όραμα για το πλάνο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Χωρίς Λεμεσιανούς

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της επιτροπής επιλογής, από το πρόγραμμα που πρότεινε η Λεμεσός φαινόταν πως απουσίαζε «η απαραίτητη εξέλιξη και εκμετάλλευση της εντόπιας δημιουργικότητας, καθώς βασιζόταν πάρα πολύ σε εισαγόμενα διεθνή καλλιτεχνικά πολιτισμικά στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα και γνώριμα και αλλού».
Αυτό που θεωρήθηκε ακόμη πιο σημαντικό για το πάνελ είναι ότι ο ρόλος των τοπικών καλλιτεχνών φάνηκε να μειώνεται σε μικρής κλίμακας πρότζεκτ στην κατηγορία των «λοιπών εκδηλώσεων».
Υπήρχε επομένως μια έντονη ανησυχία ότι η πόλη δεν είχε αρκετά πρωτότυπο και δημιουργικό όραμα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, ενώ η παρουσίαση δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα για την υπάρχουσα πολιτιστική ζωή, τις δυνατότητες και το δυναμικό της πόλης και της γύρω περιοχής, δεν δίνει επαρκή κατανόηση για την έννοια της «ευρωπαϊκής διάστασης» και της έννοιας «η πόλη και οι πολίτες» που αποτελούν κριτήρια του σχεδιαζόμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας.

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΗ, 31/01/2012

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός Χρίστος Πετρίδης

Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή μάχη με τον ...

«Το χρώμαν της ανατολής τζ̆οιμάται μανιχόν του»

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Ττερλικκά «Το χρώμαν της ανατολής τζ̆οιμάται μανιχόν του» Τετάρτη10 ...

O Ιούνιος στο Ριάλτο

1/6 Τετ 20:30 [*]   Black / White: Hevel (25’), Τhe man upstairs’ (20’) ...

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, συμπληρώνοντας ...

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ

Ο Γιάννης Τουμαζής παραμένει στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπως ...

X