Νένα Φιλούση

1. Η ιστορία της ζωής σου σε 85 λέξεις.
Γεννήθηκα και ζω στη Λεμεσό. Είναι η πόλη που με ανοίγει, με παρηγορεί και την αγαπώ. Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνώ συνεχώς με φρέσκα μυαλά. Έχω εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Γράφω κυρίως σε ένα γραφειάκι, γεμάτο βιβλία και χαρτιά, μονίμως ακατάστατο ή κοντά στη θάλασσα.

2. Για ποιο λόγο γράφεις;
Νομίζω ότι γράφουμε από μια προσωπική μας ανάγκη να εκφραστούμε. Υποθέτω πως είναι κι αυτό ένα χάρισμα όπως η ωραία φωνή ή η δεξιότητα του χορού. Το πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την ανάγκη ή τον καημό μας είναι αυτό που μας ορίζει στο χώρο της λογοτεχνίας κι αυτό που μας τοποθετεί στα μάτια του αναγνώστη. Το προσωπικό μας ύφος αποτελεί και την ταυτότητά μας. Στην ποίηση, πέρα από την έκφραση είναι κι αυτή η ακαριαία στιγμή που αποκτά οντότητα μέσα μας έτσι ώστε το κυνήγι των λέξεων να καταντάει συχνά σκέτο βάσανο.

3. Για τι γράφεις;
Γράφω για οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ή με προβληματίζει, με ενοχλεί, με πονά. Τα προσωπικά βιώματα είναι η κυριότερη πρώτη ύλη, όπως και η περιπέτεια του διπλανού μου. Η βασική μου προτεραιότητα είναι να ανοίγομαι στην αλήθεια του κόσμου που με περιβάλλει. Έτσι, γράφοντας νομίζω ότι προσπαθώ κιόλας να μάθω ποια είμαι.

4. Υπάρχει αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο;
Την ώρα που γράφω φαντάζομαι κι εγώ όπως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, τον ιδανικό αναγνώστη. Ένα άλλο πρόσωπο που θα με διαβάσει και θα οικειοποιηθεί τη σκέψη μου ή την ευαισθησία μου. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Ναι, στην Κύπρο υπάρχει αναγνωστικό κοινό, αλλά σαφώς μικρότερο από άλλων χωρών και λιγάκι πιο ανυποψίαστο από όσο θα θέλαμε. Πολλοί προτιμούν τα ευκολότερα αναγνώσματα, το πιο ελαφρύ θέατρο, τις προβλεπτές ταινίες κ.ο.κ. Τώρα θα μου πείτε από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, συμφωνώ, και θεωρώ ότι χρειάζεται αφενός να δούμε με συγκατάβαση το φαινόμενο και αφετέρου να δουλέψουμε πιο μεθοδικά και εμπνευσμένα στο χώρο της παιδείας για να αποκτήσουμε και αναγνωστική συνείδηση και επιλεκτική στάση.

5. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι το “Ηδονή στον κρόταφο” της Ζατέλη. Μια συλλογή με 9 αφηγήματά της που είχαν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα. Είναι από τους αγαπημένους μου Έλληνες συγγραφείς. Εντελώς ιδιόρρυθμη, αυθεντική και μάγισσα της γλώσσας.

6. Ψηφιακά ή έντυπα βιβλία;
Διαβάζω και ψηφιακά βιβλία αλλά με την ψευδοενοχή του παιδιού που κάνει αταξίες. Αγαπώ το έντυπο βιβλίο, τη μυρωδιά του, την αίσθηση της σελίδας στα δάχτυλά μου και σέβομαι τη συνολική δουλειά, την επιμέλεια, το εξώφυλλο. Δεν αλλάζω με τίποτε την ελευθερία να κουβαλώ μαζί μου παντού βιβλία.

You May Also Like

Κώστας Κρομμύδας : Ένα βιβλίο που τελειώνει είναι λύτρωση

Συνέντευξη στη Χρύστα Ντζάνη | Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου Τι ωθεί έναν ηθοποιό, πρωταγωνιστή σε ...

Σταύρος Αντωνόπουλος : Δέκα επιτυχίες δεν θα μετρήσουν μπροστά στη μία μικρή αποτυχία

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως/Φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Σταύρος Αντωνόπουλος υπογράφει δύο σκηνογραφικές δουλειές -στο Θέατρο ...

Η νεκρή φύση στην κυπριακή τέχνη

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου/Φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Η Ελένη Νικήτα μιλά στο “Π” για την ...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ : Η “Νονά” Μέρκελ

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Χριστοφόρου Ο γνωστός δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας Στέλιος Κούλογλου βρέθηκε στην Κύπρο ...

(Αφ)ορίζοντας τα όρια

Συνέντευξη στην Χριστίνα Λάμπρου Σύνορα, οδοφράγματα, όρια, πλαίσια και φραγμοί ανιχνεύονται, υπερπηδώνται ή / ...

Ο πατέρας μου, Μιχαήλ Κάσιαλος

Ήσυχος, λιγομίλητος, φιλόθρησκος. «Ούτε τον άκουσα να βλαστημά καμιά φορά». Είχε πάντα δίπλα του ...

X