29 Δεκεμβρίου, 2012

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είναι πρωί Σαββάτου και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ντερβίς Έρογλου φτάνουν, ο καθένας από την πλευρά “του”, στο νέο πέρασμα στην Πράσινη Γραμμή, το όγδοο στη σειρά, κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου.

Όμως, για πρώτη φορά, την εκδήλωση δεν μονοπωλούν η αδιαφορία του κόσμου και οι χαμηλών λιπαρών μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε κάθε πλευρά έχουν συγκεντρωθεί μερικές εκατοντάδες άτομα που φορούν μάσκες γαϊδάρου. Σύνολο, κοντά στους χίλιους γάδαρους. Κρατούν πανό που γράφουν, σε ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά “Τελειώννετε!”, “Λύστε το τωρά”, “Ρίξετε τον τοίχον αντί να φκάλλετε τρυπούες”, “Αϊσιέ, έσσω σου!” και “Η Κύπρος ΔΕΝ είναι ελληνική – fucking deal with it”.

Για πρώτη φορά σε συνάντησή τους, οι δύο “ηγέτες” δεν γίνονται δεκτοί με κοινοτυπίες και κάποια χειροκροτήματα, αλλά με γιουχαΐσματα. Το μεικτης εθνικότητας πλήθος, ούτε καν δικοινοτικό, φωνάζει “Αποτύχατε!” και “basar?s?z oldu!” και γκαρίζει μετά το τέλος της κάθε προκάτ ομιλίας.
Γιατί μετά την κήρυξη [προσωρινού και καλά] αδιεξόδου στις συνομιλίες τον Γενάρη, κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί πως αυτό ήταν. Από τις πρώτες ενοχλητικές διαδηλώσεις του κινήματος των Γαδάρων, όπου καμιά δεκαριά άτομα γκάριζαν τον Πρόεδρο σε εκδηλώσεις της ΠΕΟ ή τον Έρογλου σε αποκαλυπτήρια ανδριάντων της ΤΜΤ, τα ΜΜΕ δεν ήξεραν ακριβώς πώς να τους παρουσιάσουν.

Όταν τα ε/κ Μέσα έκαναν λόγο για “υγιώς σκεπτόμενους πατριώτες” και “ακροδεξιούς”, αναλόγως εθνικών αντιστάσεων, οι Γάδαροι εμφανίστηκαν μια Κυριακή σε πύρινο πολιτικό λόγο του Αρχιεπίσκοπου και έπνιξαν τη ρητορεία στα γκαρίσματα. Όταν τα τ/κ Μέσα αναφέρθηκαν σε “φίλους των Ελληνοκυπρίων”, οι Γάδαροι συγκεντρώθηκαν έξω από το Λήδρα Πάλας κι έκαψαν σημαίες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανικής Πολυνησίας και της Αυτοκρατορίας του Star Wars, γκαρίζοντας τους ανάλογους εθνικούς ύμνους.

Είναι άντρες, γυναίκες, από τα 20τόσο μέχρι τα 60, μέχρι και παιδιά που ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους κυβερνήτες που υποκρίνονται πως εργάζονται για να κάνουν το αύριο καλύτερο και όχι απλά για να διατηρούν τη χρησιμότητά τους.

Καθώς κόβουν την κορδέλα του περάσματος, ο Έρογλου κοιτά αμήχανα προς τους διαδηλωτές, τους οποίους ξέρει πως οι ασφαλίτες του δεν μπορούν να συλλάβουν μετά την κατακραυγή για το επεισόδιο στο Μπιουγιούκ Χαν. Ο Χριστόφιας φανερά εκνευρισμένος κάνει μερικές βιαστικές δηλώσεις για “παιδιαρίσματα και εκχυδαϊσμό της δημοκρατίας” πριν κατευθυνθεί στη λιμουζίνα που θα τον πάρει στο Προεδρικό, όπου θα έχει ακόμα μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις στρατηγικές των προεδρικών.

Εκεί έξω, πέρα από τα φώτα των καναλαρχών και την πορνογραφία των συνομιλιών, οι Κυπραίοι τους έχουν προσπεράσει και ψάχνουν πλέον τις λύσεις μόνοι τους.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο πολιτισμός και η πέτρα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν ακούσαμε πως σύντομα θα μαθαίναμε τα μέλη της δικοινοτικής ...

Εγώ ο ξένος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάπου εδώ γύρω υπάρχουν ντόπιοι. Σαφώς. Και αναφέρομαι σε αυτούς ...

Τα γενέθλια της ποιας;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα αποφάσισε πρόσφατα να ταράξει τα νερά όπως ...

Οσάκις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά ξέσπασε “θύελλα” για ένα λογοτεχνικό κείμενο, σε κάποιο ...

Οι άλλοι και η άλλη επιλογή

Στο καφενείο (νέου τύπου και όχι του τύπου συνταξιούχων), το διπλανό τραπέζι συζητούσε τις ...

Κλειστά παντζούρια

Κάθε μέρα η Λευκοθέα έβγαινε στο μπαλκόνι της, μπροστά στον πολυσύχναστο δρόμο της και ...

X