Πρώτη ατομική του Σωτήρη Καλλή στην Omikron Gallery

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Σωτήρη Καλλή, με τίτλο «Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική», από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

 

Η έκθεση αποτελείται από δεκατέσσερα σχεδιαστικά πορτρέτα μεγάλων διαστάσεων, κυρίως από μολύβι και κάρβουνο, επενδυμένα με ευφάνταστα τρισδιάστατα υλικά όπως νάιλον και πατρόν. Συνοδεύονται από έντεκα μικρότερες μελέτες, επίσης από μολύβι, που συνδέονται εννοιολογικά με τα πορτρέτα αλλά ταυτοχρόνως είναι ερμηνευτικά αυτόνομες.

Στη δική του εκδοχή, ο Σωτήρης Καλλής αυξάνει τον αριθμό των Αποστόλων από δώδεκα σε δεκατρείς αφού ο Ιούδας, ή όπως τον ονομάζει «Ο Φυλακισμένος», συγχωρείται και παίρνει τη θέση του δίπλα στους Άλλους. Ο 14ος, ο «Μάρτυρας», δεν συγκαταλέγεται στους Αποστόλους, αλλά κουβαλά μαρτυρικά χαρακτηριστικά όλων, εξού και ο τίτλος του. Σ’αυτόν συνοψίζονται τα λάθη και οι αμαρτίες των υπολοίπων, γι’αυτό και ο ρόλος του είναι καταλυτικός.

 

Ο καλλιτέχνης, με την έκθεση Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική, στήνει μια ηθική παράσταση και μέσα από αυτήν σχολιάζει τη σημερινή πραγματικότητα ξεσκεπάζοντας τις αρρώστιες από τις οποίες πάσχει η κοινωνία μας και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Το πολυδιάστατο στήσιμο του κάθε Αποστόλου εκφράζει τη διαφορετική αντίληψή του από τους υπόλοιπους και ανταποκρίνεται ανάλογα, στην αντίληψη του θεατή.

 

Η δουλειά του Σωτήρη Καλλή στην ουσία θέτει προβληματισμούς φέρνοντας σε επαφή το θεατή με αλληλένδετες έννοιες που είτε αγνοεί, είτε βιώνει προσωπικά ή ως αυτόπτης μάρτυρας: για παράδειγμα ο κοινωνικός στιγματισμός, η προκατάληψη, η διαφορετικότητα και οι «ετικέτες» που βάζουμε στους ανθρώπους έτσι ώστε να υποβοηθείται η κατηγοριοποίησή τους.

 + Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τηλ.22678240.

You May Also Like

Συνομιλία και παρουσίαση βιβλίου της Elsie Slonim

Η Elsie Slonim, η οποία ζει για περισσότερα από 70 χρόνια στην Κύπρο, παρουσιάζει ...

Odysseas Toumazou Trio στις “Μουσικές του Κόσμου”

Το Odysseas Toumazou Trio είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον κιθαρίστα ...

Φεστιβάλ FANEROMENI19 : «Ο Λόγος της Τζαζ»

Μια διαφορετική τζαζ βραδιά, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι την Πέμπτη, 5 ...

Εξπρές της Μεσογείου | Μουσική συνάντηση στα Κύπρια

Μουσικοί από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Ιταλία συμπράττουν επί σκηνής και παρουσιάζουν ...

«Η Κυνηγός Εικόνων» σε Λευκωσία και Πάφο

Έπειτα από μια σειρά παρουσιάσεων στον διεθνή χώρο με την αγγλόγλωσση έκδοση του βιβλίου ...

Έκθεση του Στέργιου Στάμου στη γκαλερί Opus 39

Mαρτυρίες ανθρώπων της Ελλάδας του 2011 είναι η αφορμή για τα επιτοίχια έργα του ...

X