Πρώτη ατομική του Σωτήρη Καλλή στην Omikron Gallery

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Σωτήρη Καλλή, με τίτλο «Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική», από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

 

Η έκθεση αποτελείται από δεκατέσσερα σχεδιαστικά πορτρέτα μεγάλων διαστάσεων, κυρίως από μολύβι και κάρβουνο, επενδυμένα με ευφάνταστα τρισδιάστατα υλικά όπως νάιλον και πατρόν. Συνοδεύονται από έντεκα μικρότερες μελέτες, επίσης από μολύβι, που συνδέονται εννοιολογικά με τα πορτρέτα αλλά ταυτοχρόνως είναι ερμηνευτικά αυτόνομες.

Στη δική του εκδοχή, ο Σωτήρης Καλλής αυξάνει τον αριθμό των Αποστόλων από δώδεκα σε δεκατρείς αφού ο Ιούδας, ή όπως τον ονομάζει «Ο Φυλακισμένος», συγχωρείται και παίρνει τη θέση του δίπλα στους Άλλους. Ο 14ος, ο «Μάρτυρας», δεν συγκαταλέγεται στους Αποστόλους, αλλά κουβαλά μαρτυρικά χαρακτηριστικά όλων, εξού και ο τίτλος του. Σ’αυτόν συνοψίζονται τα λάθη και οι αμαρτίες των υπολοίπων, γι’αυτό και ο ρόλος του είναι καταλυτικός.

 

Ο καλλιτέχνης, με την έκθεση Οι Δεκατρείς Απόστολοι… Μια οπτική επίθεση στη λογική, στήνει μια ηθική παράσταση και μέσα από αυτήν σχολιάζει τη σημερινή πραγματικότητα ξεσκεπάζοντας τις αρρώστιες από τις οποίες πάσχει η κοινωνία μας και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Το πολυδιάστατο στήσιμο του κάθε Αποστόλου εκφράζει τη διαφορετική αντίληψή του από τους υπόλοιπους και ανταποκρίνεται ανάλογα, στην αντίληψη του θεατή.

 

Η δουλειά του Σωτήρη Καλλή στην ουσία θέτει προβληματισμούς φέρνοντας σε επαφή το θεατή με αλληλένδετες έννοιες που είτε αγνοεί, είτε βιώνει προσωπικά ή ως αυτόπτης μάρτυρας: για παράδειγμα ο κοινωνικός στιγματισμός, η προκατάληψη, η διαφορετικότητα και οι «ετικέτες» που βάζουμε στους ανθρώπους έτσι ώστε να υποβοηθείται η κατηγοριοποίησή τους.

 + Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τηλ.22678240.

You May Also Like

Θέατρο για μικρά και μεγάλα παιδιά στο «Διόνυσος»

Το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Θέατρου Διόνυσος ανεβάζει την παιδική παράσταση «Ταξίδι στη Ζωή» ...

«Ιερό σώμα» από την ομάδα Ασώματες Δυνάμεις

Η Μάχη Δημητριάδου Lindahl παρουσιάζει τη νέα της χορογραφική δουλειά με τίτλο «Ιερό Σώμα» ...

«Τhe Art of Denial» στον Χαρουπόμυλο της Πάφου

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου [ΕΚΑΤΕ] με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ...

«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική» | διάλεξη του δρ Michael Paraskos

«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική». Αυτός είναι ο τίτλος της διάλεξης ...

Το Look Under the Hood ολοκληρώνεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος πραγματοποιείται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου η τελευταία δράση σε ...

Έκθεση με θέμα «Μακάριος και Καλές Τέχνες» στη Λευκωσία

«Μακάριος και Καλές Τέχνες» είναι ο τίτλος θεματικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη ...

X