Μπρος πίσω στη Βουλή το Μέγαρο Πολιτισμού

Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διερωτάται γιατί δεν μελετήθηκε και η μέθοδος BOT για την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μία  ακόμη συζήτηση για το εν λόγω θέμα στη Βουλή.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών βρέθηκαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Πολιτισμού, Κίκης Λαζαρίδης και ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς. Οι δύο ζητούν την αποδέσμευση του ποσού 11,6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠ, ώστε το Ίδρυμα να προχωρήσει στην προκήρυξη της β’ φάσης του διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγάρου.

Mέχρι την Πέμπτη

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Ιδρύματος Πολιτισμού επανέλαβε χθες πως το μέγαρο είναι ένα έργο «μακράς πνοής με ποικίλα οφέλη για την ποιότητα ζωής των πολιτών». Για του λόγου το αληθές, όμως, τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν τη μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Πολιτισμού.
Ζήτησαν επίσης το ακριβές κόστος του μεγάρου, το οποίο ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ (95 εκατ. ευρώ για το κατασκευαστικό κόστος και τον εξοπλισμό και 20 εκατ. ευρώ για αμοιβές). Το ποσό θα δοθεί ως εξής:

  • 62 εκατ. ευρώ είναι το κατασκευαστικό κόστος για το κτηριακό σύμπλεγμα του μεγάρου, δηλαδή για τις αίθουσες, το εκπαιδευτικό κέντρο, τον εκθεσιακό χώρο και άλλους βοηθητικούς χώρους,
  • 19 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό του μεγάρου (εξοπλισμός σκηνής, οπτικοακουστικά συστήματα κλπ),
  • 14 εκατ. ευρώ για τη μεγάλη αστική πλατεία, τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και το πάρκο,
  • 20 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές της ομάδας σχεδιασμού (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ακουστικολόγοι, θεατρικοί σχεδιαστές κ.ά.).

Στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές περιλαμβάνεται και η απορία του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά πόσο θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η μέθοδος ΒΟΤ για την ανέγερση του μεγάρου. Πρόκειται για διαδικασία όπου ιδιώτης επενδυτής με δικά του κεφάλαια κατασκευάζει ένα έργο το οποίο ανήκει στο κράτος και αποκτά το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσής του για μια συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να αποσβέσει την επένδυσή του και να αποκομίσει κάποιο κέρδος και στη συνέχεια παραχωρεί τη διαχείρισή του στο κράτος.

Τα ερωτήματα των μελών της επιτροπής Οικονομικών θα απαντηθούν μέχρι την Πέμπτη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η α’ φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγάρου ολοκληρώθηκε, με 10 κοινοπραξίες να δηλώνουν ενδιαφέρον. Στη β’ φάση θα επιλεγεί η μία κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο και στην οποία θα δοθεί ως προκαταβολή το 10% του συνολικού κόστους: το ποσοστό αντιστοιχεί σε 9,5 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 95 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ/ΠΑΡΑΘΥΡΟ 21/02/2012

You May Also Like

Έκθεση της Κυριακής Κώστα στο Άμστερνταμ: «Διασπορά»

“Πόσο κοντά είναι το κοντά;” αναρωτιέται η Κυριακή Κώστα στη νέα δουλειά της με ...

«Το Παλάτι του Τέλους» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Για δύο παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη η παραγωγή ...

Ο Ρόι Άντερσον παρέλαβε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

«Eίναι μεγάλη τιμή η διάκριση αυτή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στην Ιταλία, ...

Έφυγε ο Johnny Otis

Ο Johnny Otis [Τζόνι Οτις], η θρυλική -λευκή- μορφή της μαύρης αμερικανικής μουσικής κουλτούρας, ...

Επαναπατρισμός αετώματος επιτύμβιας στήλης

Από το Βέλγιο επαναπατρίζεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο μια εξαιρετικής σημασίας κυπριακή ...

Δέκα εκατομμύρια για πίνακα του Ελ Γκρέκο, τα οποία επωφελείται η Unicef

Έναντι του ποσού των 10,7 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε ο διάσημος πίνακας «Η προσευχή του ...

X