Ο συγγραφέας Πολ Όστερ εναντίον του Ερντογάν

Μπορεί να είναι ο αγαπημένος Αμερικανός συγγραφέας του τουρκικού αναγνωστικού κοινού, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Πολ Όστερ [Paul Auster] να μιλήσει για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν.

Το καινούριο βιβλίο του Πολ Όστερ με τίτλο «Winter Journal» κυκλοφόρησε στην Τουρκία πριν καν βρεθεί στις προθήκες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων [τον Σεπτέμβριο ’12]. Και ενώ θα έπρεπε οι Τούρκοι αναγνώστες να γιορτάζουν, ο Πολ Όστερ δεν τους έκανε τη χάρη: αντίθετα, άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιδρά και να τον αποκαλεί «αδαή».
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Πολ Όστερ δήλωσε ότι δεν θα επισκεφθεί την χώρα «εξαιτίας των φυλακισμένων δημοσιογράφων και συγγραφέων» της.
«Πόσοι βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή;» διερωτήθηκε ο Όστερ. «Πάνω από εκατό άτομα;».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τού απάντησε από την Άγκυρα σε οξύτατο και ιδιαίτερα υποτιμητικό τόνο. «Και τι έγινε αν έρθετε;» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε «όμως ακόμα κι αν δεν έρθετε, τι θα γίνει; Θα χάσει η Τουρκία το γόητρό της;».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν είχε κανένα πρόβλημα να επισκεφθεί κατά το παρελθόν το Ισραήλ. «Θεωρητικά το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό κράτος, μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης και τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι απεριόριστα. Μα πόσο αδαής μπορεί να είστε! Αυτοί δεν είναι που ρίχνουν τις βόμβες στη Γάζα; Αυτοί δεν είναι που πετάνε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και χρησιμοποιούν χημικά όπλα; Αυτά γιατί δεν τα βλέπετε;» τόνισε.
Ο Πολ Όστερ απάντησε με τη σειρά του χθες. «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο κ. Πρωθυπουργός για το Ισραήλ, η πραγματικότητα είναι πως εκεί η ελευθερία του λόγου υφίσταται και δεν βρίσκονται δημοσιογράφοι στη φυλακή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων [PEN International], στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 100 φυλακισμένοι συγγραφείς, για να μην αναφερθώ στους ανεξάρτητους εκδότες όπως ο Ραγκίπ Ζαράκογλου, του οποίου η υπόθεση παρακολουθείται στενά από τους ιθύνοντες της Ένωσης σε όλο τον κόσμο. Όλες οι χώρες βασανίζονται από χιλιάδες προβλήματα, καμία δεν είναι αψεγάδιαστη κύριε Πρωθυπουργέ, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Τουρκίας, αλλά έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι για να βελτιώσουμε την κατάσταση στις χώρες μας, σε κάθε χώρα, πρέπει να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των βιβλίων χωρίς λογοκρισία και απειλές φυλάκισης, αυτό είναι ένα ιερό δικαίωμα για κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα» υπογράμμισε.
Η παρέμβαση του συγγραφέα προκαλεί εντύπωση μιας και δεν είναι από τους λογοτέχνες που τις συνηθίζουν αν και μετά τις δημόσιες επικρίσεις του για τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου, αυτό δείχνει να αλλάζει. Το «Winter Journal» είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που ο Πολ Όστερ έχει περιγράψει ως «την ιστορία του κορμιού μου». Στην Τουρκία έχουν μεταφραστεί περισσότερα από 25 βιβλία του.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει 16 βιβλία του απ’ τις εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος». Το τελευταίο ήταν το «Travels in the Scriptorium» του 2006 που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Ενοχές δίχως τύψεις» [2007]. Ο συγγραφέας είναι ιδιαιτέρως παραγωγικός τα τελευταία χρόνια. Ακολούθησαν τρία ακόμα μυθιστορήματά του που παραμένουν αμετάφραστα στα ελληνικά: Man in the Dark [2008], Invisible [2009] και Sunset Park [2010].

You May Also Like

Στις φλόγες το Ακροπόλ | Η επόμενη μέρα

Στις φλόγες τυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 25 Οκτωβρίου, και καταστράφηκε ολοσχερώς το σινεμά ...

Υποβολή αιτήσεων για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου πραγματοποιείται φέτος από τις 11 Οκτωβρίου ...

Πέθανε η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη, σπουδαία συγγραφέας και μεγάλη προσωπικότητα των γραμμάτων, πέθανε το βράδυ της ...

Έφυγε ο “τεμπέλης της εύφορης κοιλάδας”

Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, στα 74 ...

Τα «Θραύσματα» της Λευκωσίας μεταφέρονται στη Λεμεσό

Στο Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού θα παρουσιάζεται από τις 26 Μαρτίου 2014. Η έκθεση «Θραύσματα, ...

«Τοπία»: από την Κρατική Συλλογή στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Επιμέλεια: Μερόπη Μωυσέως Ο Σάββας Χριστοδουλίδης ξεχώρισε από την Κρατική Συλλογή Έργων Τέχνης έργα ...

X