Ρήνα Κατσελλή: «Βιβλιοθήκη, όχι Μέγαρο»

Η Ρήνα Κατσελλή απέστειλε στις 22 Φεβρουαρίου ανοιχτή επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

Το περιβόητο Μέγαρο Πολιτισμού

Για αυτούς που δεν ξέρουν ή κάνουν ότι δεν ξέρουν για το Μέγαρο Πολιτισμού.

Αυτές τις μέρες γίνεται πάλι λόγος για το Μέγαρο Πολιτισμού και αν θα είναι βιώσιμο. Θέλω να θυμίσω πως η αρχική απόφαση (αρ. 58.444), του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27/8/2003 για την Ίδρυμα Πολιτισμού και όχι μεγάρου ήταν για να στεγάσει πρωτίστως την Κυπριακή (Κρατική) Βιβλιοθήκη. Αυτό αναφέρεται καθαρά στην πιο πάνω υπουργική απόφαση και για αυτό πρωτίστως συναίνεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραχωρήσει χρήματα για να υλοποιηθεί. Θεωρώ καθήκον μου να το σημειώσω για όσους δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν.

Μετά ήρθαν πανηγυριώτες που θέλησαν να μετατρέψουν αυτή την απόφαση και να μιμηθούν το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, μετατρέποντας την αρχική ωφέλιμη απόφαση που θα κλείσει ένα τεράστιο κενό στην πολιτιστική μας υποδομή σε πολιτιστική γάγγραινα (αν πραγματοποιηθεί), που θα απομυζά εσαεί τεράστια κονδύλια του Κύπριου φορολογούμενου, σε βάρος ουσιαστικά του πολιτισμού μας.

Δόξα τω Θεώ και αίθουσες εκδηλώσεων έχουμε σε όλες τις πόλεις και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου απόχτησε στέγη και γήπεδα έχουμε και μέγαρα και εκδηλώσεις όχι λίγες έχουμε όλων των ειδών. Ένα κούφιο μέγαρο πολιτισμού, με τις παραποιημένες από την αρχή προδιαγραφές θα είναι περιττό λούσο ή πιο απλά «Ψουμιά ’εν είχαμεν τζιαι ρεπάνια εψουμνίζαμεν».

Η μεγάλη μας έλλειψη στα πολιτιστικά, που είναι πρώτιστη ανάγκη, είναι η στέγαση και επαρκής στελέχωση της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης. Αυτή θα είναι το πραγματικό κόσμημα της πρωτεύουσας, μοναδικό στον κόσμο, που θα ελκύει μελετητές εντός και εκτός Κύπρου για να μελετούν την ιστορία μας (που πολλοί έντεχνα προσπαθούν να παραχαράξουν), και θα είναι η πηγή πραγματικών γνώσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, εκτός του ότι η ύπαρξή της θα ισχυροποιεί την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα σωρό άλλα.

Σημειώνω επιπρόσθετα πως η Κρατική βιβλιοθήκη σε κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του αποτελεί σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσά του (land mark για τους αγγλομαθείς).

Τελευταία πληροφορηθήκαμε πως υπάρχουν προτάσεις η Κυπριακή (Κρατική) Βιβλιοθήκη να συγχωνευθεί (αν είναι δυνατόν), με αυτήν του Πανεπιστημίου Κύπρου για …οικονομία. Τότε θα πρέπει να υπαχθεί και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τα μουσεία του στη Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου για …οικονομία! Έτσι για να πιστοποιηθεί το πόσο αδαείς είμαστε.

Ειπώθηκε ακόμα ότι θα δοθούν τα μουσικά αρχεία από την Ελλάδα στο Μέγαρο Πολιτισμού και θα έχουμε πλήρη ‘μουσική βιβλιοθήκη/αρχείο’. Μα τα Ελληνικά μουσικά αρχεία καλά είναι διασωσμένα και διαφυλαγμένα εκεί που πρέπει, ένα μηχανογραφημένο αντίγραφο δεν προσθέτει τίποτε στα πολιτιστικά του τόπου μας και δεν χρειάζεται εκατομμύρια για το αποκτήσουμε· απλώς ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή. Εκείνα που χρειάζεται να διασώσουμε είναι αυτά που έχουμε  εμείς, πολύτιμα μοναδικά τεκμήρια του πολιτισμού και της ιστορίας μας, την έντυπη μνήμη μας βιβλία, εφημερίδες, αρχεία, έγγραφα, που τώρα καταστρέφονται.

Είναι ώρα, σε καιρούς οικονομικής κρίσης να σοβαρευτούμε και να δίνουμε προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες του πολιτισμού μας και όχι σε αδηφάγα μέγαρα. Ας ξαναμελετηθεί η αρχική πρόταση του 2003 και να εγκαταλειφθούν μεγαλεπήβολα σχέδια του αφρού για να μπορέσει η επαρκής νομοθεσία του 1987 που διέπει τη λειτουργία της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης να εφαρμοσθεί πλήρως και στην πράξη.

Θεώρησα υποχρέωσή μου να δημοσιοποιήσω τα γεγονότα αυτά τόσο στους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και στους Βουλευτές, στο Δήμαρχο Λευκωσίας αλλά και στον απλό Κύπριο φορολογούμενο.

Ρήνα Κατσελλή, συγγραφέας

You May Also Like

Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου στο Νέο Δημαρχείο

Υπογράφηκαν σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον ...

Ο Σαββόπουλος στην Κύπρο με το θρυλικό «Φορτηγό»

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού βινυλίου «Φορτηγό» και με ...

Ανοιχτή και τα βράδια Δευτέρας η Λεβέντειος

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη στο πλαίσιο της Προσωρινής Έκθεσης «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις – Οι Πρωτοπόροι ...

Μια επιπλέον παράσταση για τον Βαφτιστικό

Λόγω αυξημένης ζήτησης, ο ΘΟΚ θα δώσει μία επιπλέον παράσταση της υπέροχης μουσικής κωμωδίας ...

Πολ Μακάρτνεϊ μαινόμενος

Ο Πολ Μακάρτνεϊ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι έχει πέσει θύμα του σκανδάλου με τις ...

Armin Van Buuren στις Φοινικούδες

Ένα μοναδικό beach πάρτι υπόσχονται οι διοργανωτές της συναυλίας του dj Armin Van Buuren ...

X