Τσαρλς Ντίκενς ετών 200

Διακόσια ακριβώς χρόνια από τη γέννηση του Τσαρλς Ντίκενς συμπληρώνονται σήμερα και το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) διοργανώνει ένα 24ωρο παγκόσμιο μαραθώνιο ανάγνωσης έργων του, στο πλαίσιο του εορτασμού της σημαντικής επετείου.

Γεννήθηκε το 1812, κι όμως οι εικόνες στα έργα του Ντίκενς από την οικονομική εξαθλίωση της βικτωριανής Αγγλίας επανέρχονται σαν εφιάλτης στη σημερινή εποχή.

Είκοσι τέσσερις χώρες [όχι όμως και η Κύπρος] συμμετέχουν στην εκδήλωση, η οποία έχει το όνομα Read-a-thon: σε 24 ώρες, 24 αφηγητές [γνωστές προσωπικότητες ή και καθημερινοί άνθρωποι] θα διαβάσουν 24 κείμενα από έργα του Ντίκενς στην αγγλική γλώσσα. Άνθρωποι από την Κίνα ώς την Αλβανία και από το Ιράκ ως την Αργεντινή συμμετέχουν σε ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο και μια μεγάλη λογοτεχνική γιορτή ανάγνωσης που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει μέσω του Twitter στο @britishcouncil από σήμερα στις 09:00 και για 24 ώρες.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο μαραθώνιο με απόσπασμα από το έργο «Barnaby Rudge» -ένα από τα πρώτα και λιγότερο γνωστά έργα του Ντίκενς- το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη με φόντο τα Προπύλαια των Αθηνών. Η ελληνική συμμετοχή θα μεταδοθεί σήμερα στις 19:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ GUARDIAN ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ENOUGH WITH THE CHARLES DICKENS HERO WORSHIP»

Ο Ντίκενς

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, χωρίς να προλάβει να φτάσει τα εξήντα.

Μέσα από τα έργα του, ο Κάρολος Ντίκενς σκιαγράφησε τη ρημαγμένη από την οικονομική εξαθλίωση βικτωριανή Αγγλία. Οι εικόνες των βιβλίων του έρχονται ξανά στο προσκήνιο, για να υπενθυμίσουν τη βαριά -και επαναλαμβανόμενη- κοινωνική συνθήκη της φτώχειας, που απασχόλησε τον Ντίκενς ως υλικό ζήτημα αλλά και ως καθαρώς ηθικό και ψυχολογικό μέγεθος.
Αν κάνει κάτι καλά σε ολόκληρο το συγγραφικό του έργο ο Ντίκενς, είναι να καταδεικνύει πως η φτώχεια δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής ανικανότητας, αλλά ενός πανίσχυρου ταξικού καθεστώτος που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την πίστη του στην ανισομέρεια και την ανισότητα.

+ Πληροφορίες για τις αναγνώσεις και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις προς τιμήν του Ντίκενς μπορείτε να βρείτε στο www.britishcouncil.org.

You May Also Like

O θεατρικός κόσμος αποχαιρετά την Αντιγόνη Βαλάκου

Η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου σε ηλικία ...

Νίκος Αναστασιάδης | «Φτωχότερη η πολιτιστική ζωή του τόπου»

Φτωχότερη είναι η πολιτιστική ζωή της Κύπρου μετά την απώλεια του Εύη Γαβριηλίδη, δηλώνει ...

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να αναθεωρήσει για τα μουσεία

Λύπη για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μετατρέψει τον ναό του Αγίου Αντωνίου ...

«Φέρτε κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο» λένε βουλευτές

Ενίσχυση των κινήτρων για κινηματογραφική παραγωγή στην Κύπρο, ενός τομέα που με βάση μελέτη ...

Επανήλθε ο Αρκάς

Επαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο facebook, με ένα σκίτσο και ένα μήνυμα: «Επαναφέρουμε ...

X