3ο Μικρό Φεστιβάλ από τον Μίτο

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, προγραμματίζει για 3η συνεχή χρονιά το μικρό φεστιβάλ.

Πρόκειται για ένα θεατρικό φεστιβάλ, μια συνάντηση θεατρικών παραγωγών, θεωρητικής ημερίδας και παράλληλων δράσεων πάνω στην αρχαία δραματουργία. Στόχος του φεστιβάλ είναι η υποστήριξη σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων, μεθόδων και θεωριών. Στη φετινή διοργάνωση προτεραιότητα δόθηκε σε Κύπριους καλλιτέχνες προωθώντας έτσι την τοπική παραγωγή και τους νέους δημιουργούς.

Το θέμα του 3ου μικρού φεστιβάλ είναι ο ΔΟΛΟΣ και όλες οι δράσεις θα κινούνται γύρω από τη συγκεκριμένη θεματολογία. Ο δόλος συναντάται ως έννοια και πράξη στα πλείστα από τα σωζόμενα έργα της δραματικής παραγωγής της αρχαιότητας. Οι τραγικοί ποιητές χτίζουν το μυθολογικό τους θέμα γύρω από το δόλο, ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο της πλοκής, σχετίζεται με την τραγική ειρωνία και προάγει την περιπέτεια.

Για την πραγματοποιήση του 3ου μικρού φεστιβάλ το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ακολουθεί ένα πρόγραμμα δράσεων πολύπλευρο και άμεσο. Στο πνεύμα του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη των κειμένων ή θεμάτων της αρχαίας δραματουργίας μέσα από διαφορετικές θεατρικές κατευθύνσεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Κάθε βράδυ θα παρουσιάζονται δύο διαφορετικές παραστάσεις, και η κάθε παραγωγή θα έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί δύο φορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Η φετινή χρονική διάρκεια του θα ορίζεται στις έξι μέρες, η Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου 27 Μαρτίου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του φεστιβάλ το οποίο θα λήξει την 1η Απριλίου.

Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης του 2012 έγκειται στο γεγονός πως δεν θα φιλοξενηθούν ήδη υπάρχουσες παραγωγές, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά έχουν προσκληθεί αρχικά σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν δουλειά τους εν είδει σπουδής στα πλαίσια του 3ου μικρού φεστιβάλ με το κοινό θέμα ΔΟΛΟΣ.

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ προσκάλεσε για αυτό το σκοπό τους σκηνοθέτες Μαγδαλένα Ζήρα και Στέφανο Δρουσιώτη. Επίσης, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης επέλεξε το 3ο μικρό φεστιβάλ να παρουσιάσει την εργασία του πάνω σε αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών. Όπως και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΘΑΛ Μηνάς Τίγκιλης θα συμμετέχει παρουσιάζοντας δραματοποιημένα την σκηνοθετική γραμμή που θα ακολουθήσει για την Καλοκαιρινή παράσταση Φιλοκτήτης. Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου σκηνοθετεί την ερασιτεχνική του ομάδα και θα παρουσιάσει δείγματα από τρεις τραγωδίες. Επίσης, η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ θα συμμετέχει με τη συνέχεια της εργασίας της πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη, μια παραγωγή που θα ολοκληρωθεί το Καλοκαίρι.

Το θεωρητικό μέρος του φεστιβάλ,  η Ημερίδα Λήξης θα απαρτίζεται εκτός από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Απόστολο Αποστολίδη, από εξαίρετους ακαδημαΪκους που θα αναπτύξουν εισηγήσεις πάνω στο θέμα του ΔΟΛΟΥ και θα έρθουν σε ανοικτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

Τέλος, όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο ΠΑΛΙΟ ΞΥΔΑΔΙΚΟ, στην έδρα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που βρίσκεται κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού. Ως βοηθητικός χώρος και σημείο συνάντησης του φεστιβάλ θα είναι ο παραπλήσιος χώρος Kafeney.

+ 3ο Μικρό Φεστιβάλ, 27 Μαρτίου – 1η Απριλίου, στο Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσού [Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός]

Έναρξη πρώτης παράστασης 20:30

Πληροφορίες τηλ. 99985232 [περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ σύντομα στο www.mitos.org.cy]

 

You May Also Like

Ρεσιτάλ πιάνου Ίλια Κοντράτιεφ στο The Shoe Factory

Από τους εντυπωσιακότερους νεαρούς πιανίστες του διεθνούς μουσικού στερεώματος της εποχής μας, ο Ίλια ...

Οι εκδηλώσεις Φεβρουαρίου στο Παττίχειο

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, επιφυλάσσεται για ένα πλούσιο Φεβρουάριο, με τις παρακάτω εκδηλώσεις: 4 ...

Έκθεση του Γιώργου Κοτσώνη

Με ζωγραφικά έργα του κατεξοχήν εικαστικού ποιητή του γυναικείου κάλλους, η Αίθουσα Τέχνης ΑΜΟΡΓΟΣ ...

Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Χαραλάμπους

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους παρουσιάζει νέα και παλιότερα έργα του στην Πινακοθήκη Χαραλάμπους, από την ...

2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Ταινιών Μικρού Μήκους

Το φεστιβάλ με τίτλο WITH BRAND NEW EYES / SCREENINGS FOR AN ISLAND επιστρέφει ...

Πικάσο σε… κυπριακό σφυρί, σε δημοπρασία της Cypria

Ενα κεραμικό του Πικάσο που παρήγαγε στο φημισμένο εργαστήρι της Madura περιλαμβάνεται στην επόμενη ...

X