Ας μιλήσουμε για την επιστημονική φαντασία

Μια Ημερίδα «Επιστημονικής Φαντασίας» με θέμα «Φαντασία του σήμερα, πραγματικότητα του αύριο;» πραγματοποιείται στις 5 Απριλίου στην Πανεπιστημιούπολη.

«Η επιστημονική φαντασία, ως λογοτεχνικό είδος και ως ικανότητα του επιστήμονα, αποτελεί μέρος της μεγάλης πολιτικής του ανθρώπινου είδους, αυτής που, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του γερμανού φιλοσόφου Martin Heidegger, προβάλλει το παρελθόν και το παρόν του Ανθρώπου στο μέλλον ανοίγοντας διάπλατα τις νέες καινοφανείς δυνατότητές του».

Κατά την ημερίδα θα αναπτυχθούν τα θέματα:

  • «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εξωγήινων στις λαϊκές δοξασίες και την επιστημονική φαντασία» από τον Jean-Bruno Renard, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ III της Γαλλίας
  • «Σκέψεις πάνω στις ουτοπίες: η επιστημονική φαντασία ως αυτογνωσία μέσω του φαντασιακού» από τον Marc Atallah, Διευθυντή της Maison d’Ailleurs, του Μουσείου Επιστημονικής Φαντασίας, Ουτοπίας και Θαυμαστών Ταξιδιών στην Ελβετία και
  • «Διαβάζοντας τη σκέψη: μια λογοτεχνική επιστήμη» από τον Pierre Cassou-Noguès, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παρισιού 8.

Οι ομιλίες θα είναι στη γαλλική γλώσσα με απευθείας μετάφραση στην ελληνική.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Φαντασία του σήμερα, Πραγματικότητα του αύριο: Επιστήμη, Κοινωνία, Οραματισμός».

Την ημερίδα θα συντονίζει ο κύριος Παναγιώτης Χριστιάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

+ Η Ημερίδα Επιστημονικής Φαντασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 στις 17:00 στην αίθουσα διαλέξεων Β108 του κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης». Η Ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό. Πληροφορίες τηλ. 22894305.

You May Also Like

Θλίψη στο Πάφος2017 για την απώλεια του Γιάννη Κουνέλλη

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του διεθνούς ...

«Μαδαγασκάρη» | φωτογραφίες της Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από ιατρική αποστολή στη Μαδαγασκάρη ...

Μόνιμος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Νέων

Με καθεστώς αορίστου διαρκείας φαίνεται να εργοδοτείται, πλέον, στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ) ...

Avant Garden Festival

  KIND OF BRASS       SANDY BROUR ODYSSEY The Low Spark  

Ο Γκλυν Χιούζ έφυγε από τη ζωή

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 83 ο Γκλυν Χιούζ, ένας σημαντικός ...

Και ιδού η κυπριακή αποστολή στην Μπιενάλε Βενετίας!

Ο Φάνος Κυριάκου, η Ναταλί Γιαξή, η Λία Χαράκη, η Μαρία Χασάπη και ο ...

X