Χάρης Κούσιος

Ο Χάρης Κούσιος χορογραφεί την πορεία του στο πεδίο του σύγχρονου χορού

Τι χορεύεις; Πολλοί χορογράφοι ασχολούνται με τον αυτοσχεδιασμό και ψάχνουν την προσωπική κίνηση και διαφορετικότητα του κάθε χορευτή. Με αυτή τη λογική εκπαιδεύω τον εαυτό μου στον αυτοσχεδιασμό και προσπαθώ ως χορευτής να βρίσκω και να ξεπερνώ τα όρια του σώματός μου και τον τρόπο που κινείται. Προσπαθώ να ανακαλύψω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς κίνησης των άκρων μου σε σχέση με τον κορμό. Ανά διαστήματα αλλάζω το πεδίο που εξερευνώ και -μέσω της διδασκαλίας- βρίσκω μεθόδους που μπορεί να οδηγήσουν ένα σώμα στη διαδικασία αυτής της μελέτης μέχρι να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, όπου για το κάθε σώμα αυτό το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Πώς χορογραφείς;
Ως χορογράφος ερευνώ τους πιθανούς τρόπους για να εκφράσω το θέμα και την ιδέα μου μέσα από ένα άλλο σώμα. Οπότε αρχικά δουλεύω με αυτοσχεδιασμό ψάχνοντας να βρω το σημείο εκείνο όπου συνδέομαι με τον χορευτή και πάνω σ’ αυτό χτίζω – δημιουργώ. Η σύγχρονη τέχνη προσπαθεί να βρει καινούργιες γλώσσες να επικοινωνήσει, και λογικό είναι, από τη στιγμή που είναι μια καινούργια γλώσσα, να πρέπει πρώτα να τη μάθει κανείς για να την κατανοήσει. Οπότε, όταν δημιουργώ, πάντα έχω υπόψη μου και το μη εξειδικευμένο κοινό.

Τι θα κάνεις; Τα τελευταία έξι χρόνια έχω ως βάση μου την Αθήνα, οπότε τώρα επιστρέφω πίσω για να διδάξω και να ξαναπαρουσιάσω το τελευταίο μου έργο “Could be anyone” που έκανε πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου στο Θέατρο Ριάλτο [12η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού]. Προτεραιότητά μου τώρα είναι να προβάλω τη δουλειά μου τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στέφανη Νικολάου

Ποια είσαι; Είμαι η Στέφανη Νικολάου, 26 χρονών, απόφοιτος σχολής Καλών Τεχνών Φλωρεντίας. Ζωγραφίζω ...

Peter Στεφάνου

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου/Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Πού είσαι; Ζω στην Πάφο, γεννήθηκα και μεγάλωσα ...

Στέφανος Ριρής

21.11.2010 Ο Στέφανος Ριρής βρίσκεται κάπου μεταξύ Καραϊβικής και Ακάμα, διδακτορικού και φλαμένκο Τι ...

Θέμις Νικολάου

Ποια είσαι; Είμαι η Θέμις Νικολάου, ηθοποιός και πολιτικός επιστήμων σύμφωνα με το πτυχίο ...

Αυγή Σταύρου

Η Αυγή Σταύρου παίζει μουσική και δημιουργεί αισθήματα Τι επέλεξες; Επέλεξα να ακολουθήσω τη ...

Μάριος Κακουλλή και Ειρήνη Ανδρονίκου

O Μάριος Κακουλλή και η Ειρήνη Ανδρονίκου ψάχνονται ψάχνοντας Tι κάνετε;Ακούμε. Βλέπουμε. Παρατηρούμε. Παίζουμε. ...

X