Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 χρόνων, ο δημοφιλής τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο θάνατός του οφείλεται σε οξύ πνευμονικό οίδημα.

O Δημήτρης Μητροπάνος ένιωσε το πρωί έντονη αδιαθεσία και δύσπνοια και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Υγεία, όπου υπέκυψε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια.

Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ταλαιπωρείτο τα τελευταία χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βιογραφικό

Είχε γεννηθεί στην Αγία Μονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, στις 2 Απριλίου 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, για την ύπαρξη του οποίου έμαθε στα 16 του χρόνια. Μέχρι τότε νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στο αντάρτικο.

Το 1964 φεύγει από τα Τρίκαλα και ξεκινάει την τραγουδιστική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος στάθηκε πιο πολύ από δάσκαλος στον έφηβο ακόμα μαθητή και τραγουδιστή, στηρίζοντάς τον στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα, αλλά και στο ξεκίνημα της ζωής του.

Σημαδιακή χρονιά για τον Δημήτρη Μητροπάνο είναι το 1966, οπότε συναντιέται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον καλεί να ερμηνεύσει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολουθεί μια σειρά από μικρούς δίσκους που γίνονται πολύ σύντομα επιτυχίες.

To 1972 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Ο γιος Φεβρουάριος» σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που θεωρείται πια από τα κλασικά της ελληνικής δισκογραφίας. Αμέσως μετά έρχονται «Ο δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού, «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη που δίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.

Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναδεικνύεται ιδανικός εκφραστής του, ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό τα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία με πολλούς από τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός.

Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα έδωσε δύο δίσκους με τεράστια επιτυχία και πολλά αγαπημένα τραγούδια, ενώ η συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο «Στου αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Αλκή Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, δίνει το σημερινό στίγμα του νέου ελληνικού τραγουδιού και καταγράφει την ποιότητα της ερμηνείας ενός μεγάλου τραγουδιστή.

Τέλος Δεκέμβρη του ’97 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ψάξε στ’ όνειρο μας» με θεατρικά τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου – Λάκη Λαζόπουλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος συμμετέχει με 3 τραγούδια.
Τον Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο «Του έρωτα και της φυγής».

Το 2001 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε στο νέο του δίσκο «Στης Ψυχής Το Παρακάτω» με τον σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια πολύ αξιόλογη δουλειά.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Δημήτρης Μητροπάνος κυκλοφόρησε ακόμη ένα δίσκο, με τίτλο ‘Πες Μου Τ’ Αληθινά Σου’.

Το 2011 συνεργάστηκε με τον Σταμάτη Κραουνάκη σε μια σειρά από τραγούδια, με τίτλο «Εδώ είμαστε».

 

You May Also Like

Εικόνες από την συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Όρχήστρας Νέων στο ΠΑΦΟΣ2017

Φωτογραφίες από την πρόβα τζενεράλε της Ορχήστρας Νεών #UnitedbyMusic και μουσικών της Φιλαρμονικής του ...

Kάμψη παρουσιάζει η πολιτιστική συμμετοχή στην Ευρώπη

Ότι ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Ευρώπης εξασθενεί, είναι το γενικό συμπέρασμα νέας έρευνας του ...

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Ιωάννης Αντωνίου

Βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη Ιωάννη (Αντωνίου) εκφράζει με ανακοίνωσή του ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 43η

Γράφει ο Διομήδης Κουφτερός / Ηθοποιός Εβδομάδες αυτοπεριορισμού μου μέχρι σήμερα: 6+ Μέρες: 45 ...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη : Εικόνες απο την τελική πρόβα της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ

Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης Ο Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης, είναι πιστός ...

Μια απολαυστική συνέντευξη του Άκι Καουρισμάκι στο «Βήμα»

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι και μίλησε στον Γιάννη Ζουμπουλάκη σε ...

X