Χ Βύρωνος | Στη Λευκωσία, στα κυπριακά

Με ένα ρεαλιστικό έργο το οποίο θα παρουσιάσουν στη νέα τους στέγη επιστρέφουν στα θεατρικά δρώμενα η Point To Contemporary Theatre και οι Παραπλεύρως Παραγωγές.

Ο Μάικ κοιμάται στο κατώφλι της Αννίτας. Η Αννίτα ξυπνά τον Μάικ. Ο Μάικ τρέχει να φύγει. Η Αννίτα φωνάζει στον Μάικ. Ο Μάικ κοντοστέκεται. Η Αννίτα ανοίγει την πόρτα στον Μάικ. Ο Μάικ μπαίνει στο σπίτι. Η Αννίτα καθαρίζει το μωλωπισμένο του μάτι. Ο Μάικ δεν της λέει για τον πεθαμένο γιο της…

Με αυτόν τον τρόπο συνοψίζεται το έργο «Χ Βύρωνος», το οποίο παρουσιάζουν από τις 19 Απριλίου οι Point To Contemporary Theatre και οι Παραπλεύρως Παραγωγές, σε έναν νέο πολιτιστικό χώρο στη βιομηχανική περιοχή Παλλουριώτισσας, το WhereHaus 612.

Ο σκηνοθέτης του έργου Ευριπίδης Δίκαιος μίλησε στο «Π» για τη νέα παραγωγή των δύο ομάδων, η οποία ξεφεύγει από τις συνηθισμένες οδούς αμφοτέρων και επιστρέφει… στο θέατρο.

Back to basics
«Ως σκηνοθέτης αναζητούσα μια σοβαρή ενασχόληση με το κείμενο, να δουλέψω πολύ ένα κείμενο, μια καλή ιστορία», σημειώνει ο Ευριπίδης Δίκαιος, ο οποίος δεν κουράζεται να τονίζει πως το έργο «Χ Βύρωνος» είναι μια πολύ καλή ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, ένα θεατρικό κείμενο με ρεαλισμό, κάτι το οποίο «τουλάχιστον εμείς, το πεθυμήσαμε», διευκρινίζει.
Το κείμενο και η ανάγκη για ένα έργο με θεατρικότητα ήταν και ο ένας από τρεις λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ, με τον πρωτότυπο τίτλο Vincent River.
Ο Ε. Δίκαιος ανέλαβε τη διασκευή και τη μεταφορά του έργου στη σημερινή Λευκωσία. «Είναι μια ιστορία για την απώλεια. Μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, οπουδήποτε. Το έργο τοποθετείται στη Λευκωσία γιατί κι εμείς τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να γινόμαστε ατομικιστές και δύσκολοι στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Οι δύο ήρωες του έργου, όμως, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να έρθουν κοντά».
Στο έργο, το ρόλο της Αννίτας κρατά η Ευαγγελία Ονουφρίου και του Μάικ ο Νικόλας Δημητρίου. Η ιστορία τους είναι η ιστορία δύο αγνώστων, οι οποίοι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα φαίνεται όταν συναντιούνται για πρώτη φορά. Η Αννίτα αντιλαμβάνεται ότι ο Μάικ την παρακολουθεί για μήνες και την ακολουθεί στο καινούργιο της σπίτι στο οποίο έχει μετακομίσει αναγκαστικά μετά τη δολοφονία του γιου της Χριστόφορου. Ο Μάικ γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα η Αννίτα υποψιάζεται, ενώ και οι δύο είναι αποφασισμένοι να εμμένουν σε μια οδυνηρή διαδικασία εξομολογήσεων, μέχρι το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο.
Ο Ευριπίδης Δίκαιος έχει αποδώσει το έργο στην κυπριακή διάλεκτο, «γιατί είναι αδιανόητο να τοποθετείς ένα έργο στη Λευκωσία του 2012 και οι χαρακτήρες να μιλούν την επίσημη ελληνική. Εδώ, αντιμετωπίζουμε την κυπριακή ως μια σοβαρή, καθομιλούμενη διάλεκτο».

Η Ευαγγελία Ονουφρίου και ο Νικόλας Δημητρίου κρατούν τους δύο ρόλους του έργου, το οποίο είναι τοποθετημένο στη Λευκωσία του σήμερα και οι ήρωες μιλούν την καθομιλούμενη κυπριακή.

Επισφράγιση συνεργασίας
Με το έργο «Χ Βύρωνος», η Point To Contemporary Theatre και η Παραπλεύρως Παραγωγές επισφραγίζουν τη συνεργασία τους. Έτσι, ο επικεφαλής της Παραπλεύρως, Ευριπίδης Δίκαιος, σκηνοθετεί το θεατρικό δίδυμο της Point To, την Ευαγγελία Ονουφρίου και τον Νικόλα Δημητρίου. Στην εν λόγω παράσταση έχει συμμετοχή και η Στέλλα Γεωργίου, η οποία επιμελείται τον σκηνικό χώρο.
Οι δύο ομάδες συνεργάζονται, επίσης, στη διαχείριση του πολυχώρου WhereHaus 612, με τη συμβολή και μιας τρίτης ομάδας, της D-Tales. Ο χώρος θα αποτελεί τη στέγη των τριών ομάδων, αλλά θα είναι διαθέσιμη ως υποδομή και σε άλλες ομάδες ή άτομα, είτε για παραστάσεις χορού, μουσικής, για εκθέσεις ή σεμινάρια.

+ Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 20:30 στο WhereHaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, βιομηχανική περιοχή Παλλουριώτισσας). Μπορείτε να βρείτε την τοποθεσία στο GoogleMaps. Λεωφορείο: 140, στάση Ενότητος.
Τακτικές παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ. Πληροφορίες και προκράτηση 70009109.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ 18

  • Show Comments

You May Also Like

Η Κύπρος στην Αθήνα με την κινηματογραφική κάμερα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δώδεκα ταινίες κυπριακής, τουρκικής, κυπροαμερικανικής, κυπροπαλαιστινιακής και κυπροβρετανικής παραγωγής προβάλλονται ...

Ο Α. Μιχαηλίδης στην γκαλερί Γκλόρια

Στην γκαλερί Γκλόρια θα παρουσιάσει τη νέα του εικαστική δουλειά με θέμα τη νεκρή φύση ...

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2017 | Τι θα δούμε

Δώδεκα παραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Κύπρια, οι οποίες ξεχώρισαν μέσα από ...

Νεκρός στο σπίτι του ο Μάικ Κέλι

Σοκ προκάλεσε στον κόσμο της τέχνης ο θάνατος του Μάικ Κέλι, ενός από τους ...

Αναδρομική του Δημήτρη Μυταρά στην Κύπρο

Μια σειρά έργων τα οποία ανήκουν στο προσωπικό του αρχείο θα εκθέσει ο Δημήτρης ...

Ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας – παραιτήθηκε ο Γερουλάνος

Εξαιτίας ληστείας η οποία διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο της Ολυμπίας, ...

X