Cyprus Film Days ’12 | Combat Girls

Combat Girls | Glocal Images | 25/04 Ζήνα Πάλας | 27/04 Ριάλτο

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Βνεντ

Πρωταγωνιστούν: Αλίνα Λέβσιν, Τζέλα Χάασε, Σαϊέντ Αχμάντ

Γράφει ο Γιάννης Ζελιαναίος

Ο Bερολινέζος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Βνεντ στην παρθενική του εμφάνιση πίσω από τις κάμερες, αγγίζει ένα θέμα που σίγουρα μας αφορά όλους. Η Μαρίσα, μια εικοσάχρονη νεοναζίστρια που δουλεύει σε σουπερμάρκετ αρνείται, λόγω της πολίτικής της πεποίθησης, να εξυπηρετησει δύο αφγανούς πελάτες που προσέρχονται στο ταμείο της.

Λίγο αργότερα θα τους συναντήσει με την παρέα της σε μια παραλία και οι ρατσιστικές της ιδέες θα πάρουν σάρκα και οστά με έναν αρκετά βίαιο τρόπο. Από την άλλη η 15χρονη Σβένια, ένα απολιτίκ κορίτσι που ζει με τον αυστηρό πατριό της, βρίσκεται σε μια ανήμερη εφηβεία ψάχνοντας για την δική της προσωπική επανάσταση.

Οι δρόμοι των δύο κοριτσιών θα συναντηθούν μέσα από τις συνάξεις των νεοναζί. Η Μαρίσα στην πορεία θα γνωρίσει τον άνθρωπο – Aφγανό μετανάστη και όχι τον «εχθρό» για τη χώρα της, θα βρεθεί σ’ ένα συγκρουσιακό σύμπλεγμα ανθρώπινων συναισθημάτων και πολιτικών «πιστεύω» και μέσα σ’ ένα συγκυριακό τρίπτυχο σχέσεων θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Ο Βνεντ πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα του Combat Girls έκανε επί κάμποσο καιρό την προσωπική του έρευνα συζητώντας με μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων της Γερμανίας και ειδικά με αρκετές γυναίκες εκ’ αυτών. Το αυξανόμενο κύμα μίσους και ο ξενοφοβισμός, που έτσι κι αλλιώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο, κινηματογραφείται με αρκετή δόση βίας ειδικά στην αρχή της ταινίας αλλά και καθ’ όλη την διάρκειά της, πέφτοντας αναπόφευκτα σε σεναριακά και σκηνοθετικά κλισέ ώστε να αποδοθεί η σύγχρονη αυτή απειλή. Το θέμα του νεοναζισμού έχει σινεματογραφηθεί πολλάκις και χρόνια πριν οΤόνι Κέι «μίλησε» γι’ αυτό στο υπέροχο «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας». Ο Βνεντ απ’ τη μεριά του κάνει ένα ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο τολμώντας σε πολλά σημεία, αφήνοντάς μας προσμονές για τα επόμενα βήματά του.

+ Το Combat Girls θα προβληθεί απόψε στις 22:00 στον κινηματογράφο Zena Palace στην Λευκωσία και την Παρασκευή 27 Απριλίου ώρα 20:00 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

 

You May Also Like

Στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας συμμετέχει η Κύπρος

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συμπράττουν με τον οργανωμένο ...

«ABR In Lab» | Διεπιστημονικό Residency στην Κύπρο

Ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και συνεχίζεται μέχρι τις 24 Μαΐου το διεπιστημονικό Residency με τίτλο «ABR ...

Roger Waters: «my bad» για τους Pink Floyd

Πως ήταν λάθος να έρθει σε ρήξη με τα υπόλοιπα μέλη των Pink Floyd ...

Afro Banana Republic στον Κόρνο*

Αλλαγή χώρου δύο βδομάδες πριν τη διοργάνωσή του ανακοίνωσε το Φεστιβάλ «The Afro Banana ...

«Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» στα K-Cineplex

Από τις 23 Μαρτίου θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία του Πανίκου ...

Ο Σωκράτης Μάλαμας σε Λεμεσό και Λευκωσία

Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα δώσει ...

X