Άντης Σκορδής | Τhe Deeper You Go…

Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει το έργο του Άντη Σκορδή ‘The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go… deeper you go…you go…you?’, στις 26 και 27 Απριλίου 2012 στην αίθουσα Καστελλιώτισσα, στη Λευκωσία.

Το έργο του βραβευμένου Κύπριου συνθέτη μοντέρνας κλασικής μουσικής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ στα πλαίσια του Composer’s Festival, εισπράττοντας εξαιρετικές κριτικές. Γράφτηκε το 2011 και είναι μια μοντέρνα, πρωτοποριακή παράσταση κλασικής μουσικής.

Στην Κύπρο θα παρουσιαστεί σε τέσσερις παραστάσεις στην Καστελλιώτισσα. Θα εκτελεστεί από 24μελή ορχήστρα που θα αποτελείται από πέντε τρομπόνια, πέντε τσέλα, πέντε κλαρίνα, πέντε φωνές, δύο κρουστά, ένα πιάνο και ένα τσέμπαλο. Tο έργο είναι προτεινόμενο για το Matthijs Vermeulen Prijs και το Buma Toonzetters Prijs, τα δύο μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης στην Ολλανδία.

Το έργο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαρκεί γύρω στα είκοσι λεπτά και είναι αργό, σιγανό και στατικό. Μια μυστήρια ατμόσφαιρα δημιουργείται με την έλλειψη κίνησης στη μουσική. Κατά τη διάρκεια του επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι.
Στο δεύτερο μέρος σε αντίθεση, είναι δηλαδή πολύ δυνατό, γρήγορο και γεμάτο ενέργεια. Διαρκεί επίσης περίπου είκοσι λεπτά.

Οι φωνές τραγουδούν και απαγγέλουν ένα ποίημα, γραμμένο στα ελληνικά́ κατά τη διάρκεια του έργου. Η κάθε ομάδα οργάνων εκτελεί σχεδόν την ίδια μουσική με απλές και μικρές αλλαγές στο κάθε μέρος, δίνοντας μια μπερδεμένη εντύπωση όσον αφορά την ταυτότητά τους. Με άλλα λόγια είναι σαν ένας καθρέφτης, ο οποίος απεικονίζει κάτι με ελαφρά παράλλαξη.

Ποιος είναι

Ο Άντης Σκορδής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1983. Από μικρή ηλικία είχε επαφή με την μουσική, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα και γράφοντας μουσική στο rock ιδίωμα για τα συγκροτήματα του “Offtone Thieves” και “SpiritS”.
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ήταν μέλος της στρατιωτικής μπάντας “ΣΜΕΦ” παίζοντας Ευφώνιο και Κιθάρα. Μετά την στρατιωτική του θητεία παρακολούθησε μαθήματα Jazz κιθάρας στο University of Bridgeport, όπου είχε βραβευτεί με υποτροφία. Το 2004 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Berklee College of Music όπου αποφοίτησε το 2007 με Magna Cum Laude στους κλάδους της Σύνθεσης
και Σύνθεσης για Κινηματογράφο. Το 2008 μετακόμισε στο Άμστερνταμ όπου γράφτηκε στο κονσερβατόριο τουΆμστερνταμ για μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση με τον Richard Ayres και στην Καρνατική μουσική (μουσική της Νότιας Ινδίας) με τον Rafael Reina. Τον Νοέμβρη του 2011 κέρδισε το Master του στη σύνθεση με καθηγητες τους Richard Ayres και Wim Hendrickx, και τον Ιούνιο του 2012 θα συμπληρώσει το 4ετές πρόγραμμα στην καρνατική μουσική.
Η μουσική του έχει εκτελεστεί στην Ευρώπη και ΗΠΑ από διάφορα ορχηστρικά σχήματα όπως Nieuw Ensemble, Orkest de Ereprijs,  Mousique Nouvelles, Kalistos Chamber Orchestra, Triple Helix, Συμφωνική ορχήστρα Κύπρου, κ.α.

Ο Άντης είναι υπότροφος του WWIK από την κυβέρνηση της Ολλανδίας, του ιδρύματος Λεβέντη και του ιδρύματος Νικόλα Οικονόμου. Οι συνθέσεις του έχουν πάρει βραβεία όπως : 2ο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης για τα 50χρονα της κυπριακής δημοκρατίας, selected composition “Young Composers Meeting 2011 – Apeldoorn”, Best Music Film – CIFF 2007, κ.α.

Εκτός από την σύνθεση, Ο Άντης παίζει κρουστά με το συγκρότημα “PAYAZEN!” όπου κάνουν συχνά περιοδείες στην Ευρώπη και Ασία, και είναι μέλος του Javanese Gamelan Ensemble “Jumat Siang”.

+ Στις 26 και 27 Απριλίου στην αίθουσα Καστελιώτισσα σε διπλές παραστάσεις στις 20:00 και 21:30. Εισιτήρια προς 12 και 8 ευρώ [φοιτητικό]. Πληροφορίες | Προπώληση τηλ. 70007610 και www.louvana.com.cy. 

You May Also Like

Θέατρο Σκάλα: Frozen. Κάτω απ’ τον πάγο.

«Φόνοι κατά συρροή: Μία πράξη που συγχωρείται»; Ιχνηλατώντας τις πολλαπλές μορφές ενός μείζονος κοινωνικού ...

20 Εκδηλώσεις για να αποχαιρετήσεις το Φεβρουάριο

Ο Φεβρουάριος είναι κιόλας στο τέλος τους, κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε τον ...

Η μουσική ατζέντα της εβδομάδας

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφτασε με πολλές μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες που σε ...

Εορταστική Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Μέσα Γειτονιάς

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Μέσα Γειτονιάς συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής. Λέκκας, Θαλασσινός και Σαΐα ...

Panicos Georgiades – The Ceramic Artist

Panicos Georgiades presents an exhibition of Ceramic at Kypriaki Gonia Gallery from 15 - ...

«KαραγκιοΖΕΙΣ παντού!» από το Arts and Moods στο Π.χ.

«ΚαραγκιοΖΕΙΣ παντού!» είναι ο τίτλος του πρότζεκτ του Εργαστηρίου Τέχνης και Θεάτρου “Arts and ...

X