Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή

Το «Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή» στο χωριό Πλατανίστεια παρουσιάζει την κοινή έκθεση χαρακτικών έργων των Pino Pandolfini και Δήμητρας Σιατερλή την Τετάρτη  18 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα μακρόβιο ζευγάρι εικαστικών  καλλιτεχνών που απο το 1972, ζούν κι εργάζονται παράλληλα στην τέχνη ενώ συνίδρυσαν το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή που απο το 1977,  λειτουργεί αδιάκοπα προωθώντας το χαρακτικό έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη με εκτυπώσεις, εκδόσεις, σεμινάρια, εκθέσεις και συνεργασίες με σχολεία, μουσεία και αίθουσες  τέχνης.

Ο Pino Pandolfini εκθέτει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κύπρο, στους ιδιαίτερα φιλόξενους  χώρους του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή,  παρουσιάζοντας σε ευρύτερη κλίμακα την περίοδο του χαρακτικού του έργου που  έχει ως αφετηρία μορφές βασισμένες σε κλασικά αρχαία ελληνικά πρότυπα. Μορφές που αναδύονται από πλέγματα μέσα απο πυκνώσεις και αραιώσεις της ύλης και των χαράξεων, έτσι ώστε να δημιουργείται η δόμηση και συγχρόνως η οπτική αποδόμησή τους: μια ανάδευση της συλλογικής μνήμης που ανακαλεί από το παρελθόν πρόσωπα που διηγούνται την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έργο του Πίνο Παντολφίνι.

Έργο της Δήμητρας Σιατερλή.

Η Δήμητρα Σιατερλή παρουσιάζει χαλκογραφίες διαφόρων περιόδων της δουλειάς της, έργα από τις  χαρακτικές «Προσωπίδες» καθώς και την πολύ πρόσφατη σειρά 12 χαλκογραφιών «Αλλόδοξες Αφίξεις».

 Η πρώτη ενότητα έργων δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να γνωρίσει πτυχές του χαρακτικού της έργου διαφόρων εποχών ξεκινώντας απο τις πρώτες της χαράξεις.  Στις «Προσωπίδες», θεματική σειρά που η Σιατερλή ερευνά απο το 1980 και εμπλουτίζει διαρκώς με νέες προτάσεις, οι χαρακτικές της μήτρες κόβονται στο  ιδιαίτερο σχήμα κάθε προτεινόμενου προσωπείου. Έτσι οι φόρμες απελευθερώνονται από το ορθογώνιο περίγραμμά τους κι αποκτούν τη δυνατότητα μετατόπισης μέσα στην επιφάνεια του χαρτιού ενώ συγχρόνως οριοθετούν με δυναμισμό το δικό τους χώρο. Στη σειρά χαλκογραφιών «Αλλόδοξες Αφίξεις» προσπαθεί να ανιχνεύσει την αίσθηση και τα  ερωτηματικά που μας προκαλεί η αινιγματική παρουσία και συμπεριφορά του επισκέπτη «ξένου», αυτού που έρχεται από «αλλού» κι είναι αλλιώτικος από μας.

Η σύγχρονη παρουσίαση χαρακτικών έργων τoυ Pandolfini και της Σιατερλή επιδιώκει μια νέα, καρποφόρα συνομιλία με το χώρο και το κοινό του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή σε συνέχεια της περσινής γόνιμης συνάντησής τους.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Απριλίου στο χωριό Πλατανίστεια, στις 12:00. Θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 25222772.

 

 

 

  • Show Comments

You May Also Like

«Γουρουνάκια Κουμπαράδες» στη σκηνή του Ριάλτο από 4 Ιανουαρίου

Ένας πολυπληθής θίασος θα παρουσιάσει τα «Γουρουνάκια Κουμπαράδες», μια συμπαραγωγή ΕΘΑΛ – Ριάλτο η ...

Ανατρεπτικό θεατρικό “Ψυγείο”

“Το ψυγείο” είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που παρουσιάζεται από τις 11 Οκτωβρίου ...

«Κάρμεν» σε μορφή φλαμένκο στο Θέατρο Ένα

Ένα ταξίδι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη προσφέρει το Θέατρο Ένα, μέσα από ...

«Ο ουρανός κατακόκκινος» | θεατρικό αναλόγιο

Δύο παραστάσεις απομένουν για τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος», ο οποίος ...

Αναδρομή – ΑναΔΡΟΜΟΙ για τα 20χρονα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών

Με μια μουσικοχορευτική παράσταση στο Σκαλί Αγλαντζιάς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 20χρονα του ...

RELATIONS REVERSED | Έκθεση Λεόντιου Τουμπουρή

Ο Λεόντιος Τουμπουρής (www.leontiostoumpouris.com) παρουσιάζει μια εγκατάσταση που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του προγράμματος ...

X