Έκθεση Γλυπτικής του Μάρκου Γεωργιλάκη

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο παρουσιάζει ο Μάρκος Γεωργιλάκης από τη Δευτέρα 7 Μαΐου στην γκαλερί Opus 39, στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, στις 7 Μαΐου στις 19:30. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 19 Μαΐου 2012.

Ο Μάρκος Γεωργιλάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου στην Ελλάδα το 1957. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Edinburgh College of Art με υποτροφία Erasmus. Μεταπτυχιακές σπουδές τέλεσε με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς γλυπτικής. Επίσης, δημιούργησε την ταινία «Χαλκός και Φωτιά (2008)» σε συνεργασία με την «εκπαιδευτική τηλεόραση» Ελλάδος. Αυτή είναι η 8η του ατομική έκθεση γλυπτικής και η πρώτη στην Κύπρο.

 

Είπαν για τη δουλειά του:

«Ο Μάρκος Γεωργιλάκης παρουσιάζει μια ποιητική -ως ιδέα και υφή- προσέγγιση της γλυπτικής. […] Πλασμένες μέσ’ από την ύλη, οι ανθρώπινες μορφές του Γεωργιλάκη ορθώνουν δυναμικό παράστημα στο χώρο. Παράστημα χρισμένο με πνευματική σε υφή αύρα. Κατοικημένες από αναμφισβήτητη πνευματική ενάργεια, οι ανθρώπινες μορφές του άξιου γλύπτη εγκαλούν σε αναθεώρηση της πάγιας προσέγγισης – αξιοποίησης της γλυπτικής. Πέρα από την έκφραση του προσώπου σε μετωπική ή πλευρική στάση, οι ανθρώπινες μορφές εδώ αποκαλύπτουν τον ψυχισμό τους ακόμη και μέσ’ από τη στάση, την παραμικρή κλίση του σώματος και των άκρων τους. […] Οι χαμηλοί, σε πρώτη όψη, τόνοι της παρουσίας τους αποκαλύπτονται επαγωγικά «σύνδεσμοι» μιας ιδιαίτερης δυναμικής, περιβεβλημένης μεταφυσικά μηνύματα. Το ίδιο και οι ολόγλυφες «σκιές» αλόγων, κατοικημένες από έναν ιδιόμορφο ρυθμό μεταφέρουν διαχρονικά μηνύματα στον περιβάλλοντα χώρο»

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης

 

«Από χρόνια τώρα μετρά και αναμετριέται με τον μέσα του χώρο και τον έξω πλάθοντας, αρμολογώντας και χυτεύοντας το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη μεγεθική του κλίμακα. […] Ακόμη, όπως σε κάποια δέντρα και στις βάρκες του που ήρθαν να διευρύνουν κάπως τη θεματική του, η ανθρώπινη μορφή, εν τη απουσία της, βοά παρουσία σαν αφηγηματική πρόθεση, συνδιαλεγόμενη παραπληρωματικά με άλλα συναφή έργα του που λειτουργούν, επί του προκειμένου, ως θεματικές γέφυρες»

Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος και Συγγραφέας

 

«Στις σκιές των γλυπτών του αλόγων προσπαθώντας να αποδώσει αυτόν τον όγκο, δημιουργεί τομές στο σίδερο και στη συνέχεια επεμβαίνει στο χρώμα παίζοντας με τη σκουριά, ώστε να προκύπτει ένα παιχνίδισμα και τελικά μια επιπλέον διάσταση. […] Αυτές οι σκιές θυμίζουν τη σιωπή, που κάποτε, όταν είναι απόλυτη, όπως η απουσία, είναι βαριά σα μέταλλο, είναι παρούσα, είναι ηχηρή»

Γιούλη Χρονοπούλου, Φιλόλογος

+ Ο Μάρκος Γεωργιλάκης εκθέτει στην γκαλερί Opus 39 από τις 7 και μέχρι τις 19 Μαΐου 2012.  Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 10:30-12:30 & 17:00-20:00, Σάββατο 10:30-12:30.

Η Opus 39 βρίσκεται στην οδό Κίμωνος 21 [έναντι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού] στο Στρόβολο, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22424983 και mango2@cablenet.com.cy. 

You May Also Like

Νέος κύκλος αναγνώσεων κυπριακών θεατρικών έργων στο «θέατρο ένα»

Έργα από επτά Κύπριους θεατρικούς συγγραφείς θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου στο «θέατρο ένα», ...

Εργαστήριο δραματουργίας με τον Guy Cools

Ο δραματουργός χορού Guy Cools θα δώσει ένα εργαστήριο με τίτλο Who needs a ...

Cinema-fest | υπαίθριες προβολές γερμανικών ταινιών στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Την «ελίτ» της γερμανικής κινηματογραφικής παραγωγής θα προβάλλει στον κήπο του το Ινστιτούτο Γκαίτε, ...

Κλασσική μουσική μέσω live streaming από μέλη της ΣΟΚ

Μ’ ένα κλαρινέτο, ένα φαγκότο και ένα πιάνο θα μας κρατήσουν συντροφιά το Σάββατο ...

«Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» επιστρέφει με ένα πλούσιο, ποικιλόμορφο και ...

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε «Μια ζωή γερμανική» επί σκηνής

Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square συμπράττουν για πρώτη φορά, για το ανέβασμα ...

X