Έκθεση Γλυπτικής του Μάρκου Γεωργιλάκη

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο παρουσιάζει ο Μάρκος Γεωργιλάκης από τη Δευτέρα 7 Μαΐου στην γκαλερί Opus 39, στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, στις 7 Μαΐου στις 19:30. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 19 Μαΐου 2012.

Ο Μάρκος Γεωργιλάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου στην Ελλάδα το 1957. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Edinburgh College of Art με υποτροφία Erasmus. Μεταπτυχιακές σπουδές τέλεσε με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς γλυπτικής. Επίσης, δημιούργησε την ταινία «Χαλκός και Φωτιά (2008)» σε συνεργασία με την «εκπαιδευτική τηλεόραση» Ελλάδος. Αυτή είναι η 8η του ατομική έκθεση γλυπτικής και η πρώτη στην Κύπρο.

 

Είπαν για τη δουλειά του:

«Ο Μάρκος Γεωργιλάκης παρουσιάζει μια ποιητική -ως ιδέα και υφή- προσέγγιση της γλυπτικής. […] Πλασμένες μέσ’ από την ύλη, οι ανθρώπινες μορφές του Γεωργιλάκη ορθώνουν δυναμικό παράστημα στο χώρο. Παράστημα χρισμένο με πνευματική σε υφή αύρα. Κατοικημένες από αναμφισβήτητη πνευματική ενάργεια, οι ανθρώπινες μορφές του άξιου γλύπτη εγκαλούν σε αναθεώρηση της πάγιας προσέγγισης – αξιοποίησης της γλυπτικής. Πέρα από την έκφραση του προσώπου σε μετωπική ή πλευρική στάση, οι ανθρώπινες μορφές εδώ αποκαλύπτουν τον ψυχισμό τους ακόμη και μέσ’ από τη στάση, την παραμικρή κλίση του σώματος και των άκρων τους. […] Οι χαμηλοί, σε πρώτη όψη, τόνοι της παρουσίας τους αποκαλύπτονται επαγωγικά «σύνδεσμοι» μιας ιδιαίτερης δυναμικής, περιβεβλημένης μεταφυσικά μηνύματα. Το ίδιο και οι ολόγλυφες «σκιές» αλόγων, κατοικημένες από έναν ιδιόμορφο ρυθμό μεταφέρουν διαχρονικά μηνύματα στον περιβάλλοντα χώρο»

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης

 

«Από χρόνια τώρα μετρά και αναμετριέται με τον μέσα του χώρο και τον έξω πλάθοντας, αρμολογώντας και χυτεύοντας το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη μεγεθική του κλίμακα. […] Ακόμη, όπως σε κάποια δέντρα και στις βάρκες του που ήρθαν να διευρύνουν κάπως τη θεματική του, η ανθρώπινη μορφή, εν τη απουσία της, βοά παρουσία σαν αφηγηματική πρόθεση, συνδιαλεγόμενη παραπληρωματικά με άλλα συναφή έργα του που λειτουργούν, επί του προκειμένου, ως θεματικές γέφυρες»

Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος και Συγγραφέας

 

«Στις σκιές των γλυπτών του αλόγων προσπαθώντας να αποδώσει αυτόν τον όγκο, δημιουργεί τομές στο σίδερο και στη συνέχεια επεμβαίνει στο χρώμα παίζοντας με τη σκουριά, ώστε να προκύπτει ένα παιχνίδισμα και τελικά μια επιπλέον διάσταση. […] Αυτές οι σκιές θυμίζουν τη σιωπή, που κάποτε, όταν είναι απόλυτη, όπως η απουσία, είναι βαριά σα μέταλλο, είναι παρούσα, είναι ηχηρή»

Γιούλη Χρονοπούλου, Φιλόλογος

+ Ο Μάρκος Γεωργιλάκης εκθέτει στην γκαλερί Opus 39 από τις 7 και μέχρι τις 19 Μαΐου 2012.  Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 10:30-12:30 & 17:00-20:00, Σάββατο 10:30-12:30.

Η Opus 39 βρίσκεται στην οδό Κίμωνος 21 [έναντι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού] στο Στρόβολο, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22424983 και mango2@cablenet.com.cy. 

You May Also Like

Φεστιβάλ ΕΔΟΝ

Ξεκινά σήμερα το ετήσιο τριήμερο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, με μια συναυλία των αδελφών Κατσιμίχα, ...

Η Κυβέλη Τριανταφύλλου στην Γκαλερί Γκλόρια

Την Τρίτη 18 Ιουνίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Κυβέλης Τριανταφύλλου, στην γκαλερί Γκλόρια. ...

Κινηματογραφική… «δέσμευση»

Γυρίσματα για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους είχαμε τους τελευταίους μήνες – ξεχωρίζει η ...

«Το Κύκνειον Χάσμα»: Μία κωμωδία ατάκας στο Θέατρο Ανεμώνα

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκας μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

«Ο Μονόλογος του Τσάρου» στην Πάφο για μια βραδιά

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων εντός της Συλλογής Παρισιού στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, «Ο Μονόλογος ...

Εκδηλώσεις Μαρτίου στον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής

Τρεις εκδηλώσεις πραγματοποιεί τον μήνα Μάρτιο ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής [ΟΛΚ], όλες επικεντρωμένες ...

X