Γνωριμία με το αρχαίο Ιδάλιο την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την προσπάθεια του Δήμου Ιδαλίου να αναδείξει τον πλούτο της ιστορίας του αντικατοπτρίζει η συμμετοχή του στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όπως έχει οριστεί η 18η Μαΐου.

Σε συνεργασία με το τμήμα Αρχαιοτήτων, η διεθνής ημέρα θα εορταστεί στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδαλίου μία μέρα νωρίτερα, στις 17 Μαΐου.

Κάλεσμα ιστορίας
Ο δήμος έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις στο μουσείο, οι οποίες στόχο έχουν να αναδείξουν τα ευρήματα που στεγάζονται σ’ αυτό. Κορυφαίο όλων, το πιστό αντίγραφο της ενεπίγραφης πλάκας του Ιδαλίου [φωτο], το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα στεγάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Παρισιού.

Η πλάκα, γραμμένη στην κυπροσυλλαβική γραφή, φανερώνει την ύπαρξη κτηματολογίου και αποτελεί, παράλληλα, το αρχαιότερο ασφαλιστικό έγγραφο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εορτασμοί της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Δήμου Ιδαλίου να φέρει το κοινό κοντά στην πλούσια και βαρυσήμαντη ιστορία του αρχαίου Ιδαλίου, αλλά και της σημερινής υπαίθριας πόλης, όπου η ζωή συνεχίζεται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
«Το Δάλι, με την τόσο μεγάλη αρχαία ιστορία του, δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το πολιτιστικό του πρόσωπο», ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος. «Είμαστε υποχρεωμένοι από την ιστορία μας να αναδείξουμε το αρχαίο Ιδάλιο και ακριβώς αυτό κάνουμε τώρα με αυτή την εκδήλωση. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους συμπατριώτες μας, αλλά και ξένους τουρίστες για να επισκέπτονται το Μουσείο Ιδαλίου».
Ο κ. Καλλένος σημείωσε ακόμη πως «σε μια εποχή κατά την οποία νιώθουμε ότι το κύρος και η αυτοπεποίθησή μας έχουν πληγεί, οφείλουμε να ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία μας».

Ώρες και επισκέψεις
Ήδη, πάντως, η επισκεψιμότητα του επαρχιακού μουσείου χαρακτηρίζεται ως «θετική», σε σύγκριση και με τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας. Το μουσείο επισκέπτονται μικρές ομάδες τουριστών και μαθητές σχολείων απ’ όλη την Κύπρο (ο δήμαρχος ανέφερε, μάλιστα, χθες την περίπτωση μίας ομάδας μαθητών από το Ισραήλ που μπορούσαν να επιλέξουν μόνο ένα μουσείο/αρχαιολογικό χώρο για να επισκεφτούν κατά την παραμονή τους στην Κύπρο και επέλεξαν το αρχαίο Ιδάλιο). Ωστόσο η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν ανοίξει και ο αρχαιολογικός χώρος των ανασκαφών για το κοινό.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, χρειάζονται να τοποθετηθούν ράμπες και στέγαστρα στο χώρο, ωστόσο «δυστυχώς εξαρτόμαστε από τα οικονομικά του κράτους», όπως ανέφερε.
Το παρών του στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Αλέκος Τασουρής, πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Ιδαλίου, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι «το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία είναι το ωράριό τους», για να συμφωνήσουν μαζί του όλοι οι παρευρισκόμενοι.
«Γι’ αυτό και εμείς στηρίζουμε την αποκρατικοποίηση των μουσείων», ανέφερε με τη σειρά της η Νιόβη Παρισσινού, εκπρόσωπος της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της περιφέρειας Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα
Την 17η Μαΐου, το Τοπικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα και θα ανοίξει ξανά στις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 9 και μισή το βράδυ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, τόσο για το Μουσείο αλλά και για τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
17:30: Ξενάγηση στο Μουσείο.
18:00: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο.
19:15: Χαιρετισμοί στο προαύλιο του Μουσείου.
19:30: Παρουσίαση των εργασιών και της έρευνας μαθητών του Λυκείου Ιδαλίου με θέμα «Αξίες και θεσμοί του Αρχαίου Ιδαλίου στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες».
20:30: Προβολή ταινίας για την κατασκευή του πιστού αντίγραφου της πλάκας του Ιδαλίου.
21:00: Ξενάγηση στο Μουσείο.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Μπερλινάλε» με το φακό στη διαφορετικότητα

Με τον ‘φακό’ του στραμμένο στις γυναίκες σκηνοθέτιδες, στις πολιτικές ταινίες και τις δημιουργίες ...

Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Στάθμη

Η γκαλερί Στάθμη διοργανώνει νέα ομαδική έκθεση, στην οποία συμμετέχουν οι Ελλαδίτες καλλιτέχνες Βασίλης ...

Επικυρώθηκε ο διορισμός του Γ. Παπαγεωργίου

Τον διορισμό του Γιώργου Παπαγεωργίου επικύρωσε στην τελευταία του συνεδρία την περασμένη Πέμπτη το ...

Επαναπατρισμός στο Αφγανιστάν για 843 αρχαιότητες

Εκατοντάδες αρχαιότητες που κλάπηκαν από το Αφγανιστάν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου επέστρεψαν στο ...

“Bold As Love: Celebrating Hendrix”: Έκθεση στο Λονδίνο για τον θρυλικό Τζίμι Χέντριξ

Αποτίνοντας φόρο τιμής στα 50 χρόνια από τον θάνατό του στις 18 Σεπτεμβρίου του ...

Θέατρο στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο ...

X