«Διαμαντής» και «Σάββα» οι ακριβότεροι σε δημοπρασία

Με έργα 19 Ελλήνων και 62 Κυπρίων καλλιτεχνών πραγματοποιεί την εντέκατη κατά σειρά δημοπρασία του ο Οίκος Ψαθάρη, στις 7 Ιουνίου στη Λευκωσία.

Σε μια «αυστηρή» επιλογή, όπως ο ίδιος ο Νίκος Ψαθάρης αναφέρει, παρουσιάζονται 81 έργα (από τα οποία το ένα εκτός καταλόγου καθώς προστέθηκε την υστάτη), με κύρια χαρακτηριστικά «την ποιότητα και τις λογικές τιμές».

Δεν υπάρχει κρίση…
«Για αυτούς που αγαπούν την τέχνη, δεν υπάρχει οικονομική κρίση», λέει στο «Π» ο διευθυντής του Οίκου Δημοπρασιών Ψαθάρη, Νίκος Ψαθάρης. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν το αγοραστικό κοινό, υποστηρίζει ωστόσο ότι «τώρα είναι η ώρα των αγορών» γιατί πολλοί ιδιοκτήτες έργων δίνουν τα έργα τους προς δημοπράτηση, λόγω ανάγκης. Γι’ αυτό και μπορεί ο αγοραστής να πετύχει καλές τιμές.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαθάρη, η συντριπτική πλειοψηφία των έργων σ’ αυτή τη δημοπρασία προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές.

Υψηλός Διαμαντής
Ο φετινός κατάλογος έργων τέχνης που θα βρεθούν στο σφυρί  στις 7 Ιουνίου είναι, σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακός.

Την υψηλότερη τιμή εκτίμησης στην 11η Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη έχει το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή με τίτλο «Βρύση στο Στρουμπί» [αρχική φωτο].

Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1949 και εκτιμάται περί τις 35-50 χιλιάδες ευρώ. Παρουσιάστηκε στην πρώτη ατομική έκθεση του «πατέρα» της σύγχρονης κυπριακής τέχνης στο Λήδρα Πάλας το 1957, αλλά και στην αναδρομική έκθεση με έργα του Διαμαντή η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας το 1976. Με αφορμή εκείνη την έκθεση, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Διαμαντή «για το αξιόλογο καλλιτεχνικό του έργο και τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα του ως καθηγητής τεχνικών μαθημάτων, ως ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και ως ζωγράφος».

Σάββας και Πικάσο
Την ίδια τιμή εκτίμησης με το έργο του Διαμαντή (δηλαδή 35-50 χιλιάδες ευρώ) έχει και η «Πτώση του Ίκαρου», έργο του Χριστόφορου Σάββα.

«Πτώση του Ίκαρου», Χριστόφορος Σάββα, 35-50.000 ευρώ.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας αναφέρεται μια ιστορία για τη γνωριμία του Κύπριου καλλιτέχνη με τον Πικάσο: «Όταν ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πικάσο βρισκόταν στο Λονδίνο για τη διάσκεψη της Ειρήνης, τον πήγαν για φαγητό στο Restaurant des Artistes όπου ο Σάββα εργαζόταν ως γκαρσόνι. Είδε στους τοίχους του εστιατορίου τις διαφημίσεις της κόκα κόλα και άλλων αμερικανικών προϊόντων και ρώτησε τον Έλληνα εστιάτορα γιατί τοποθετεί στους τοίχους ’αμερικανικές και όχι ελληνικές θεότητες’. Ο εστιάτορας του έδειξε μια τοιχογραφία του Χριστόφορου Σάββα εμπνευσμένη από θέματα της ελληνικής μυθολογίας: ’Είναι καλό’, είπε ο Πικάσο, ’ποιος το ζωγράφισε;’. Ο εστιάτορας τού σύστησε τον Σάββα και ο Πικάσο τού έδωσε ως φιλοδώρημα δύο τσιγάρα. Ο Σάββα έδωσε το ένα στον φίλο του (Roddy) Maude-Roxby, ο οποίος, όπως ομολογεί, το φυλάγει ακόμη».

«Το πότισμα των ζώων», Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος, τιμή εκτίμησης 15.000-20.000 ευρώ.

«Yπομονή στην αυλή – πρωινό», Τηλέμαχος Κάνθος, τιμή εκτίμησης 10.000-15.000 ευρώ.

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης ένα πορτρέτο γυναίκας από κάρβουνο του Σολωμού Φραγκουλίδη αλλά και ένα πραγματικά εντυπωσιακό πορτρέτο ναυτικού, του Λεμεσιανού Τάκη Φραγκούδη (1901-1978), χρονολογημένο στα 1925-1930. Ξεχωρίζουν επίσης έργα των Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου, Κάνθου, Βίκτωρα Ιωαννίδη, Ασπρόφτα και ένα πορτρέτο φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Νικολαΐδη, το οποίο εκτιμάται περί τις 5-8 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο δεν βρίσκεται στον έντυπο κατάλογο γιατί προστέθηκε μόλις χθες εκτάκτως στη λίστα με τα έργα που θα βγουν στο σφυρί.

+ Τόσο το έργο του Νικολαΐδη αλλά και τα υπόλοιπα έργα μπορείτε να τα δείτε στο www.psatharis-auctions.com.cy.
Τα έργα θα εκτεθούν στις 5-7 Ιουνίου στην αίθουσα Ακάμας του ξενοδοχείου Χίλτον. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στις 20:00 στον ίδιο χώρο. Πληροφορίες τηλ. 99564131 και 24621109.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πινακοθήκη Λεβέντη : Νέοι αστερισμοί

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου / Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Πόσο σημαντική μπορεί να είναι σήμερα ...

Μακέτα της Αμμοχώστου & Website / «Hands-on Famagusta»

Το project «Hands–on Famagusta» θα παρουσιάσει μακέτα όλης της πόλης της Αµµοχώστου σε συνδυασμό με ...

Το πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Σαλαμίνας στην επιφάνεια

Υποβρύχια έρευνα εντόπισε τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της ...

Μπιενάλε Βενετίας: Αργυρός Λέοντας στη Χάρις Επαμεινώνδα

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα που απονέμει κάθε διετία η ...

Κέντρο Αριστείας για την πολιτιστική κληρονομιά στο ΤΕΠΑΚ

Τη διεθνή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του ΤΕΠΑΚ σε Κέντρο Αριστείας της Ανατολικής ...

Oι Pulp και η Κύπρια που είπε «Ι wanna live like common people»

Χάριν συγκυρίας [;], δεν γίνεται παρά να δώσουμε τη δέουσα σημασία στην εμφάνιση των ...

X