Εικαστική ματιά στα λευκαρίτικα κεντήματα

Η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα παρουσιάζει την εικαστική της δουλειά με τίτλο «Λευκαρίτικα» στις 16 Μαΐου στην γκαλερί Rouan στη Λεμεσό.

Γράφει για την δουλειά της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα η δρ Νάτια Αναξαγόρου:

«Kεντώντας, ζωγραφίζοντας, επικολλώντας και ξεφτώντας λευκαρίτικα μοτίβα σε λινό ή καμβά, η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα συγκροτεί μια καινούργια ενότητα, που εν σπέρματι άρχισε ήδη να διαμορφώνεται μέσα από την προηγούμενη δουλειά της. Έχοντας, στο μεταξύ, συστηματικά εντρυφήσει στην τέχνη του λευκαρίτικου, με την εντατική μαθητεία της στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, η καλλιτέχνις πλαισιώνει με μαεστρία αρχέγονα, μαγευτικά τοπία από την Παναγιά της Πάφου με πλεκτές βελονιές και παραγαζί. Επενδύει επίσης αρχιτεκτονικές όψεις και νεκρές φύσεις, όπως το ερειπωμένο αρχοντικό του Πηλίου και το φρεσκοκομμένο, μυρωδάτο τριαντάφυλλο του κήπου της, με βενέτικο γαζί και διάκενα, που φέρουν ατόφιο το μεράκι, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση της κεντήτριας των Λευκάρων.
Ακρυλικά, σκόνες, παστέλ κι υδατοχρώματα σμίγουν με λευκαρίτικα κολλάζ για ν’αποδώσουν, μέσα από μια μεικτή τεχνική, αυτοπροσωπογραφίες καθώς και προσωπογραφίες οικείων και αγαπημένων προσώπων, που στη μορφή τους εναποτίθεται το θωπευτικό σμίλεμα της χειροτεχνίας, ως ανάθημα αστείρευτης στοργής και αγάπης.
Η λευκαρίτικη μαργαρίτα απολήγει σήμα κατατεθέν και κινητήριος άξονας στο έργο της, καθώς η ζωγράφος άλλοτε τη δομεί σε πληθωρικές, ανάγλυφες επιστρώσεις μπογιάς κι άλλοτε την αποδομεί στα εξ ων συνετέθη, μέσα από μινιμαλιστικές χαρακτικές αποτυπώσεις, αποτέλεσμα της θητείας της στη σχολή του χαράκτη Χαμπή, στην Πλατανίστεια. Τέλος, επανερμηνεύει τη δετή μαργαρίτα, στην τεράστια γκάμα των ποικίλων παραλλαγών της, μέσα από μεταξοτυπίες και εκτυπώσεις aqua tinta (με χρήση οξέων σε μεταλλική επιφάνεια), αναδεικνύοντας στο έπακρον την περίπλοκη και ραφινάτη επεξεργασία της.
Ο πειραματισμός τής Έλενας Σαρρή Βαρνάβα με τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν τα οργανικά και τ’ ανόργανα λαϊκά στοιχεία αποκρυσταλλώνεται, μέσα απ’την πολύχρονη και ακατάπαυστη ενασχόλησή της με το λευκαρίτικο, σε μια προσωπική κατάθεση, ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη και μια αλλιώτικη, πολλά υποσχόμενη εικαστική επαναπραγμάτευση των φυσικών και γεωμετρικών σχηματισμών τής κεντητικής αυτής παράδοσης».

+ Η έκθεση της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα εγκαινιάζεται στις 16 Μαΐου στις 20:00 στην γκαλερί Rouan στη Λεμεσό και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 25350845, 25351590.

You May Also Like

Πολιτιστική αποκέντρωση στα Πέρα Ορεινής

Για μια σειρά από σύγχρονους καλλιτέχνες της κυπριακής εικαστικής παραγωγής ανοίγει τις πόρτες του ...

NiMAC: Από την πρώτη έκθεση του 1994, στην επετειακή XXV

«Το Δέντρο: πηγή έμπνευσης, αφορμή δημιουργίας» ήταν ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο ...

Έκθεση φωτογραφίας από τον Ευαγόρα Ξυδά

Τις «Εν-τυπώσεις» του παρουσιάζει στην πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του ο Ευαγόρας Ξυδάς, από ...

Εργαστήρι εικονογράφησης παιδικών βιβλίων

Μετά την επιτυχία του Εργαστηρίου Εικονογράφησης με την Λήδα Βαρβαρούση τον Απρίλιο του 2012, ...

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στην Κύπρο, με τα παιδικά του τραγούδια

Τη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Πες μου τ΄ όνομά σου» θα παρουσιάσει σε ...

«Τα παιδιά της Ριτσώνας»: έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Νίκα

Στα παιδιά πρόσφυγες εστιάζει το φακό του ο Ελληνας φωτογράφος Βασίλης Νίκας, έκθεση του ...

X