Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Φαγητό επί της μεγάλης οθόνης, σουρεαλισμός, πειραματισμός, η πάντα παρούσα σημειολογία και η κινηματογραφική νέμεση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά -αλλά και οι ενότητες- του φετινού Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου».

Η φετινή είναι και η εντέκατη έκδοση του Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιούν το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ένα σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Brave New Culture και το οποίο με τα χρόνια έχει αποκτήσει ένα μικρό μεν αλλά σταθερό κοινό, το οποίο έχει ειδικό ενδιαφέρον για την αβάν-γκαρντ πειραματική, κινηματογραφική διεθνή σκηνή.
Στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν δύο σημαντικοί δημιουργοί από το χώρο της εναλλακτικής κινηματογραφίας, ο Ben Russell και ο Klaus Wyborny, καθώς δύο από τις ενότητες του φετινού προγράμματος είναι αφιερωμένες στο έργο τους.

Τι και πότε
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 15 Ιουνίου, στον μόνιμο χώρο διεξαγωγής του, στον Άλλο Χώρο του «Θεάτρου Ένα» στην παλιά Λευκωσία (απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου).
Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνονται οι εξής ενότητες:

  • Film Food: Γαστρονομία επί της οθόνης

Εξερευνώντας τη σύνδεση πειραματικού σινεμά και φαγητού, το πρόγραμμα «Film Food» διεισδύει στις πολλές μεταφορές και επεκτάσεις του φαγητού, της κατανάλωσης, της τελετουργίας, της εθιμοτυπίας, του κορεσμού. Με δημιουργικό και συχνά πειραματικό τρόπο, οι ταινίες αφορούν το φαγητό ή αποτελούν οι ίδιες τροφή για σκέψη, αισθητικά και φιλοσοφικά. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι μόνιμοι συνεργάτες του φεστιβάλ, Cristopher Zimmermann και Federico Rossin.

  • Klaus Wyborny: Ποίηση στο τοπίο

Ο Klaus Wyborny θα είναι παρών στην προβολή τριών ταινιών του. Ο ίδιος θεωρείται μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του πειραματικού σινεμά στην Ευρώπη και σημαντική επιρροή για καλλιτέχνες όπως ο Derek Jarman. Όλες οι ταινίες του είναι αφηγηματικές και αφορούν τη δομή και τη γλώσσα. Στο φεστιβάλ θα δούμε τις «At the edge of darkness», «Hommage an Ludwig Van Beethoven (op.111 + Missa Solemnis)» και «Studies for the Decay of the West». Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Federico Rossin.

  • Σουρεαλισμός και Επιστήμη: Τα δημοφιλή ντοκιμαντέρ του Jean Painleve

Σε επαφή με το πρωτοποριακό έργο του Γάλλου δημιουργού ταινιών, βιολόγου, εκπαιδευτικoύ, εφευρέτη και σουρεαλιστή Jean Painleve (1902-1989) μας φέρνει το φετινό φεστιβάλ. Η ενότητα «Σουρεαλισμός και Επιστήμη» παρουσιάζει επιλεγμένα επιστημονικά ντοκιμαντέρ του ιδίου, σουρεαλιστικά τοπία τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Christopher Zimmermann.

  • «Trypps Russell/ Trypps 1 – 7 & River Rites»

O Μπεν Ράσελ είναι καλλιτέχνης πολυμέσων και επιμελητής τέχνης. Οι ταινίες, εγκαταστάσεις και παραστάσεις του διακρίνονται από μια βαθιά ενασχόληση με την ιστορία και τη σημειολογία της κινούμενης εικόνας. Εμείς θα δούμε οκτώ μικρού μήκους ταινίες του, τις οποίες επέλεξε ο επιμελητής της ενότητας, Βασίλης Μπουρίκας.

  • Κινηματογραφική Νέμεση: Ο σκηνοθέτης Timothy Carey

Το φεστιβάλ αναδεικνύει το έργο του εκκεντρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού Τimothy Carey προβάλλοντας δύο μεγάλου μήκους ταινίες: «The World’s greatest sinner», η οποία σατιρίζει την κοινωνία του θεάματος, την εκκλησία και την πολιτική με μυθολογικά στοιχεία, ιδιομορφία και εκκεντρικότητα, και «Tweet’s Ladies of Pasadena», μια ταινία που αντανακλά το δημιουργικό πνεύμα, την αστείρευτη ενέργεια και την προσωπικότητα του δημιουργού. Και για τις δύο ταινίες θα μιλήσει ο Βασίλης Μπουρίκας.

+ 9-15 Ιουνίου, στον Άλλο Χώρο του Θεάτρου Ένα, στη Λευκωσία. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77772552 και www.filmfestival.com.cy.

You May Also Like

Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη στο Καλλινίκειο Μουσείο Αθηένου

Επτά ιστορίες σύγχρονης τέχνης συνοδεύουν αφηγήσεις ανθρώπων της Αθηένου οι οποίες ζωντανεύουν τη δημιουργία ...

Άγνωστα ποιήματα του Ρίτσου σε νέα έκδοση

Δέκα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου φέρνει στο φως το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων [ΑΠΕ-ΜΠΕ], ...

Τα «αντίο» στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

«Όχι ρε φίλε… όχι», έγραψε ο Γιάννης Κότσιρας στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ...

Διεθνής διάκριση για φοιτήτριες Πανεπιστημίου Κύπρου

Πέντε βραβεία εξασφάλισαν φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που ...

Απεβίωσε η αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε το πρωί Σαββάτου, 10 Μαρτίου, η Ζακλίν Καραγιώργη, μια ...

Έργα τέχνης στο νέο δημαρχείο Λευκωσίας

Ειδική επιτροπή για τα έργα τέχνης που θα κοσμούν το νέο δημαρχείο Λευκωσίας στην ...

X