Ημερίδα για τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους στη Λευκωσία

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Παπαπολυβίου, δύο επιζώντες της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και του στρατοπέδου συγκεντρώσεως του Άουσβιτς είναι μόνο μερικοί από τους συμμετέχοντες στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα «Α’ και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές». 

Την Ημερίδα πραγματοποιεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στο ξενοδοχείο Χίλτον την Τετάρτη 23 Μαϊου 2012 , λίγες μόνο ημέρες μετά την 67η επέτειο της Νίκης των συμμαχικών δυνάμεων κατά του χιτλεροφασισμού.

Τραγικά επίκαιρη, η Ημερίδα στρέφει το βλέμμα στο οδυνηρό παρελθόν, με σημαντικούς ακαδημαϊκούς να δίνουν «μαθήματα ιστορίας προς αποφυγή», με την αναβίωση του ναζισμού να μοιάζει σήμερα πιο κοντά από ποτέ.

Την Ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου Λοΐζος Δημητρίου.

«Η ημερίδα, με τη συμμετοχή ανθρώπων των Γραμμάτων και εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκών από την Κύπρο και την Ελλάδα, Κυπρίων βετεράνων πολεμιστών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και επιζώντων του Ολοκαυτώματος και της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, προσδοκά να καταστήσει κοινωνούς της ιστορικής γνώσης και μνήμης όλους όσοι δεν έζησαν ή και έζησαν από μακριά τη ναζιστική θηριωδία, ώστε να αποστρέψουν το πρόσωπο από κάθε μορφής φασιστική πράξη και θεωρία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα καλυφθούν οι θεματικές ενότητες:

«Οι αιτίες και οι συνέπειες των πολέμων για τον άνθρωπο, για τα κράτη, για την υφήλιο»,

«Η εδραίωση της ειρήνης»,

«Η συμβολή της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στέλιος Περράκης, Πέτρος Παπαπολυβίου, Χάγκεν Φλάισερ, Μιχάλης Μιχαήλ, Μαρία Γαβουνέλη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Νασρ Ισάκ και ο Κύπριος βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου Χρίστος Κουρτελλάρης.

Στην τελευταία ενότητα, η Ελληνοεβραία Κολόμπα Τζιβρέ, επιζώσα από το στρατόπεδο του Άουσβιτς, και ο Ιάπωνας Κεϊζίρο Ματσουσίμα, επιζών της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, θα ξεδιπλώσουν, αφηγούμενοι τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους, τις τραγικότερες σελίδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση σχετικών με το θέμα της ημερίδας βιβλίων του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών Κύπρου, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση.

+ Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ballroom A του ξενοδοχείου Χίλτον στις 23 Μαϊου 2012.

Ώρα έναρξης: 10.00 π.μ.

Εγγραφές [προαιρετικά]: 9:30-10:30

Πληροφορίες: 22407315        

 

You May Also Like

Έκθεση Κυπρίων σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φωτιστών

Την πρώτη του παγκύπρια έκθεση σκηνογραφίας, κοστουμιού, σχεδιασμού φωτισμού και αφίσας διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο ...

Επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ

Βρετανοί επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ, καθορίζοντας την προέλευση πολλών από ...

Ιράν: «Το Λούβρο στην Τεχεράνη»

Μια αιγυπτιακή σφίγγα 2.400 ετών, μια προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, σκίτσα των ...

Αστικές Λεπτομέρειες |NI•KO 7 / ΛΟΥΝΑ

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των ‘Αστικών Λεπτομερειών’, παρουσιάζει τον ...

Βράβευση του Γιάννη Γκίκα με German Design Award 2016

Ο Γιάννης Γκίκας είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους product designers της γενιάς του και ...

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Σημαντική αύξηση στην πώληση των εισιτηρίων του σε σχέση με την περσινή χρονιά κατέγραψε ...

X