ΗΜΕΡΑ και ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ | ένας οδηγός

Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται σε πολλά μουσεία της Λευκωσίας, τα οποία παρατείνουν το ωράριό τους για τους επισκέπτες. Σε όλα τα μουσεία, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εγκαίνια της έκθεσης «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους αιώνες», δύο ξεναγήσεις στο μουσείο [18:00-19:00, 20:00-21:00], παρουσίαση της έκδοσης «Πρόσωπα και Τόποι της Κύπρου [1933-1956]: Φωτογραφίες του Πορφύριου Δίκαιου στο τμήμα Αρχαιοτήτων», στη βιβλιοθήκη του μουσείου στις 19:30 από την καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου.

Από τις 20:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στον κήπο του Κυπριακού Μουσείου με τζαζ μουσική από το σχήμα DKQ. Με αυτό τον τρόπο, το Μουσείο γιορτάζει ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο: Θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 22:00. Ειδικές ξεναγήσεις: «Ένα ταξίδι στην ιστορία της Λευκωσίας» στις 10:30, στις 12:00 και στις 15:00. Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας με τίτλο «Φουστάνι», της Τότας Πατσαλίδου, με έμπνευση από την παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία [θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 15 ευρώ για το ταμείο εμπλουτισμού των συλλογών του Μουσείου]. Μετά την επίδειξη μόδας θα ακολουθήσει δεξίωση.

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου: Συνεχές ωράριο από τις 09:00 μέχρι τις 20:00 και τρεις ξεναγήσεις από τον έφορο των Μουσείων στις 16:00, 17:00, 18:30.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Το Ίδρυμα θα είναι ανοιχτό από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, οπότε το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα δύο μουσεία που στεγάζονται στον χώρο του ιδρύματος [Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και Aρχαιολογικό Mουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη – Δωρεά Kλειώς και Σόλωνα Tριανταφυλλίδη], την περιοδική έκθεση «Η Κυρά της Λευκωσίας. Η Φανερωμένη και τα κειμήλιά της» και το πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα Spyra.

Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα: Ανοιχτό 10:00-21:00. Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοιχτό σε όλους. Τα παιδιά, με τη βοήθεια συνοδών, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοδική έκθεση τέχνης «Π. Τέτσης – Ζωγραφική», να παρακολουθήσουν ειδικές προβολές, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και σε ενδιαφέρουσες εικαστικές δραστηριότητες.

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου: Θα είναι ανοικτό το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 19:00 μέχρι τις 23:00 με ελεύθερη είσοδο. Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και θα ακολουθήσει [στις 19:30] εκδήλωση με κεντρική θεματική τον Έρωτα. Μέσα από μουσική, τραγούδι, χορό και παραμύθια από περιοχές, όπως η Κύπρος, η Μικρά Ασία, οι Κυκλάδες και η Κωνσταντινούπολη, το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών θα παρουσιάσει μια παράσταση η οποία θα κινηθεί ιστορικά ξεκινώντας από ακριτικά έργα [π.χ. Αροδαφνούσα, Τριανταφυλλένη] θα περάσει σε ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη και παραδοσιακά κομμάτια, για να καταλήξει σε ρεμπέτικα. Παράλληλα θα υπάρχει δεξίωση στους κήπους του μουσείου. [τηλ. 22305316]

Κρατική Πινακοθήκη: Στις 19:00 θα δοθεί διάλεξη στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία [λεωφ. Στασίνου] από την δρ Έλενα Στυλιανού με θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη: από τον Duchamp μέχρι τους πρώτους Κύπριους εννοιολογικούς καλλιτέχνες».

Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

Θα ακολουθήσει στις 20:30 μια μουσική περφόρμανς από τους περίφημους Tat-tnabar, μια πενταμελή μπάντα που συνδυάζει μοναδικά τη μουσική, το χορό και το θέατρο, αυτοσχεδιάζοντας και χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά ως όργανα.

Η περφόρμανς θα δοθεί στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης, όπου θα πραγματοποιηθεί και δεξίωση.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης την καθιερωμένη ξενάγηση στο Μουσείο Αγώνος [δίπλα στην Αρχιεπισκοπή], στις 18:00.

 

You May Also Like

«Αυστραλός της χρονιάς» ο Τζέφρι Ρας

«Αυστραλός της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε για το 2012 ο διακεκριμένος ηθοποιός Τζέφρι Ρας, με την ...

Το Cineaste εκθειάζει το ντοκιμαντέρ «Ολιγαρχία»

Το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό «Cineaste» με ειδίκευση στον κινηματογράφο, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ του Στέλιου ...

Η Κύπρος στην Αθήνα με την κινηματογραφική κάμερα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δώδεκα ταινίες κυπριακής, τουρκικής, κυπροαμερικανικής, κυπροπαλαιστινιακής και κυπροβρετανικής παραγωγής προβάλλονται ...

Walls_Separate Worlds: θεατρική ανάγνωση στη νεκρή ζώνη

Είκοσι ένα θεατρικά τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό θα αποτελέσουν το ...

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας: πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2019

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα  Εκτός απροόπτου, το για χρόνια ερειπωμένο μετά την πτώση της ...

Δημοκρατία, ιδιωτικότητα και ανθρώπινα δικαιώματα σε περιόδους κρίσης

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιβολή περιορισμών και ελέγχων στις κινήσεις των πολιτών, ...

X